Saygı duruşu ve Fatiha Toplantının açılışında konuşan Davutoğlu, 19 Ağustos 2009 tarihinde Bağdat'ta düzenlenen terör eyleminde hayatını kaybeden Iraklılar için bir dakikalık saygı duruşunun ardından katılımcıları Fatiha suresini okumaya davet etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geçen yıl Türkiye ve Irak başbakanları tarafından imza edilen yüksek düzeyli stratejik işbirliği anlaşmasında ortaya konulduğu gibi, hedeflerinin iki ülke arasında tam ve gerçek anlamda en kapsamlı ekonomik entegrasyonun sağlanması olduğunu bildirdi.
'Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısı', Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından konuşmasını sürdüren Davutoğlu, 'Iraklı kardeşlerini', 'Kendi ülkenize, ikinci ülkenize hoş geldiniz' diyerek selamladı. Bugünün Türkiye-Irak ilişkilerinde ve bölgede tarihi bir gün olduğunu kaydeden Davutoğlu, yepyeni bir ortaklık modelini hayata geçirdiklerini söyledi.

ORTAKLIKTA YENİ MODEL

Türkiye ve Irak'ın tarih boyunca iç içe geçmiş, birlikte ortak kaderi paylaşmış ülkeler olduğunu ifade eden Davutoğlu, Türk ve Irak halkının tarihin her döneminde güvenliklerini, ekonomilerini, geleceklerini birlikte yaşadıklarını ve birlikte planladıklarını kaydetti. Türkiye ve Irak'ın geleceğini bir model ortaklık çerçevesinde planlamaya karar verdiklerini belirten Davutoğlu, 'Bu, ikili ilişkilerimiz bağlamında önemli bir dönüm noktası olduğu gibi bölgemizde de yepyeni bir model ortaklık anlayışının ilk örneğini oluşturmaktadır. Böylece ilk defa iki ülkenin değişik alanlardaki bakanları bir araya gelerek ortak projeler hayata geçireceklerdir' dedi.

KARMA BAKANLAR KURULU

Davutoğlu, konseyin üyeleri arasında iki ülkenin dışişleri, içişleri, dış ticaret, bayındırlık, enerji, sağlık, tarım ve çevre bakanlarının bulunduğunu ve iki ülkenin ekonomisini kuşatan bir bakanlar topluluğu ile karşı karşıya bulunduklarını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Burada hedefimiz, geçen yıl başbakanlarımızın imza ettikleri yüksek düzeyli stratejik işbirliği anlaşmalarında da ortaya konulduğu gibi, ülkelerimiz arasında tam ve gerçek anlamda en kapsamlı şekilde ekonomik entegrasyonun sağlanmasıdır. Bundan sonra gerçekleştireceğimiz projelerle Basra ile Edirne birbirine bağlanacaktır. Bağdat ile İstanbul'un kaderleri ortak olacaktır. Sınır boylarımızda iki kardeş halk geleceklerini birlikte şekillendireceklerdir.'

TERÖR KONUSUNDAKİ İŞBİRLİĞİ İYİ

Toplantı sonrası soruları yanıtlayan Davutoğlu, bir gazetecinin, "Bugünkü toplantılarda Türkiye ve Suriye, Kuzey Irak'taki PKK sorunu hakkında konuştular mı?' sorusuna, "Türkiye, Irak ve Suriye arasında PKK ve terör konuları üzerine çok iyi bir işbirliği var. Bu konuda hiçbir soru işareti yok. Komşu bölgelerden herhangi bir tehlike beklemiyoruz' yanıtını verdi. Arap Birliği Genel Sekreteri Musa da, Orta Doğu bölgesindeki kargaşadan dolayı sorunların çözümü için belirli bir süreye ihtiyaç olduğunu belirterek, "Ama öyle sanıyorum ki bizler doğru, sağlam bir yol üzerinde yürümekteyiz' dedi.


Modele Suriye de katılacak


Türkiye'nin ırak ile kurduğu mekanizmaya Suriye de dahil oluyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa,Çırağan Sarayı'ında biraraya gelerek ortak mekanizmanın ayrıntılarını ele aldı. Davutoğlu görüşme öncesi, bölgedeki güvenliğin tesis edilmesini hedef alan mekanizmanın, hayal ettikleri o büyük ortaklığın ortaya çıkmasına zemin teşkil etmesini beklediklerini kaydetti. Davutoğlu, bu ortak evi bütün bölgeye yansıtarak büyük Orta Doğu ekonomik havzasını, ekonomik entegrasyonu birlikte gerçekleştireceklerine inandığını sözlerine ekledi. Toplantıya, Davutoğlu'nun yanı sıra İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Iraklı muadil bakanlar katıldı./yeni şafak