Yaz mevsimi uzun sürdüğü için gölge yapacak yeşil alanları sıcağa göre hatta daha fazla olması gerekirdi ama Aydın tam aksine bir yeşil alan fakiridir.

İmar yönetmeliğine göre kişi başına düşen aktif yeşil alan en az yedi buçuk metre kare olması gerekirken Efeler merkezde bu alan olması gerekenin çok ama çok altındadır.

200 bin nüfus barındıran Efeler merkezdeki yeşil alanların en büyükleri Aytepe Mesire Alanı, Pınarbaşı ve Gazi Koşu yoludur.

Sayılarının artırılacağı konusunda ümit olmadığı gibi ne yazık ki,var olanlar  bu gün çöplükten farksız...

****

İlki de Aytepe Mesire Alanıdır.

En büyük tehlike de mahalle ile aradaki çamlık alanda olan diz boyu kuru ottur ki, bu ürünler her an için bir yangına sebebiyet verebilir.

Mesire Alanından Aydın’ın manzarası ne kadar harika görünüyorsa alandaki temizlik ve düzen de tam tersi o derece berbat durumda…

Açık söylemek gerekirse o manzara ne o güzellikteki bir yere ne de bakımından sorumlu olan Aydın Büyükşehre yakışıyor.

Hemen önündeki Yeşil Vadi’nin durumu ise hepten içler acısı…

Vadideki Açıkhava Tiyatrosu’nun sahnesi darmadağın, üzeri ahşap kaplı beton oturma yeri basamakları arasından boyu iki metreyi bulan incir fidanları çıkmış.

Ne kadar zamandır bakımsız olduğunu anlayın artık.

Bir defa bu manzara 1950’li yıllardaki belediye başkanlığı döneminde ağaçları diken ve Özlem Çerçioğlu’nun Efeler Merkezde bir bulvara adını verdiği,  uzun yıllar Aydın Milletvekilliği, Bakanlık ve Meclis Başkanlığı yapan İsmet Sezgin’in adına yakışan bir durum değildir.

Bu vesileyle konuyu İsmet Sezgin’e hürmetini bildiğimiz Sayın Ahmet Gözen’e de hatırlatmış olalım.

***

Hıdrellez Şenliklerinin yapıldığı, genç kızların, evli çiftlerin, evlatlarına kısmet arayan annelerin velhasıl kimin ne muradı varsa Hıdrellez’de dileğini ortasından akan dereye atan Aydınlıların belleklerinde anısı olan Pınarbaşı Mesire Alanı’nın Aytepe’yi aratır yanı yok.

O derece ki, işletilmeyen büfeler, her türlü suça meyilli olana yataklık yapacak enkazlar, incin top atan metruk binalar velhasıl bir zamanların gezinti alanı cıvıl cıvıl Pınarbaşı bakımsızlıktan sanki savaş sonrası terk edilmiş bir görüntü içersinde

Bu mevsimde dahi akan dere deseniz neredeyse yarısına kadar selin getirdiği toprakla dolmuş vaziyette.

Bu şartlara rağmen piknik yapan garibanlar yok değil.

Başkan Özlem Çerçioğlu manzarayı görse içi sızlar mıydı, demekten kendini alamıyor insan.

***

Efeler Mahallesinde, Atatürk Bulvarıyla Batı Aydın Bulvarının kesiştiği noktada bulunan Yusuf Ziya Uzman Parkında küçük ölçekli bir yürüyüş yolu var.

Yolun halıfleksi söküldü, yenilenmesi beklenirken yerine parke taşı döşendi. Herkes de bilir ki, sert zeminde yürümek diz bağlarına zararlıdır.

Ama ne hikmetse bu gerçeği belediye yöneticileri ya bilmiyor ya da bildikleri halde dikkate almadılar.

Böylelikle vatandaşın yürüyüş yolu yok oldu.

Yapmıyorsanız eskisine dokunmayın bari…

***

Girne Bulvarı’ndan Yavuz Sultan Selim Camii, Huzurevi istikametine ilerlediğinizde hemzemin geçidin ayırdığı demiryolunun altında ve üstünde iki yürüyüş yoluyla karşılaşırsınız.

Demiryolunun kuzeyinde olanı eski Aydın Belediye Başkanlarından İlhami Ortekin’in rahmetli eşi Fevziye Ortekin adını, güneydeki ise Gazi Koşu Yolu adını taşır.

Her iki yolun da BŞB sorumluluğunda olduğunu ahşap zemine yazılmış zarif tabela size haber veriyor.

Fakat koşu yolları bakımsızlıkta ve pislikte, Aytepe ve Pınarbaşı Mesire Alanını aratmayacak derecede…

Özenle hazırlanmış, emek mahsulü tabelanın zarafeti meydanın temizliği ile karşılaştırıldığında alanın durumu halk tabiriyle kel baştaki şimşir tarağa benziyor.

Dört adet salıncak ve çocuk oyuncaklarıyla, fitnes aletleriyle, basket potasıyla her şeyden önemlisi yeşilliğiyle alan aynı zamanda mahalleliye hem spor hem de park hizmeti de veriyor.

O nedenle burası yürüyüş yapanların yanında günün her saatinde insanın eksik olmadığı bir yer.

Ancak burada önemli bir eksiklik var ki,o da bir tuvaletin yokluğu…

***

Sonuç olarak sosyal belediyecilik sadece gıda paketi dağıtmak, iftar düzenlemek, kırtasiye dağıtmaktan ibaret değildir asıl sosyal belediyecilik herkesin yararlanabileceği sosyal tesisleri temizliğe özen göstererek açık tutmak, insanların hizmetine sunmaktır.

Geçmiş yıllarda Ramazan’da bir iftar programında Yazar Vehbi Vakkasoğlu’ndan dinlemiştim.

İstanbul’da bir sokağın görevlisi bir çöpçü işe sürekli arkadaşlarından bir saat önce 7.00’de başlarmış.

Bu olay semt sakinlerinden birinin dikkatini çeker ve sorar.

O da verdiği cevapta “ben dikkat ediyorum insanların çoğunluğu 7.00 ile 7.45 arası bu yolu kullanıyorlar. Ben istiyorum ki, o insanlar temiz bir sokaktan geçsinler ve moralle işlerine başlasınlar ” der.

Bu vazifeşinas çöpçünün sergilediği davranış hikâyesi olan başkanların görevidir. Çünkü seçmene saygı onu  gerektirir.

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!