Yenipazar bizim önem verdiğimiz ilçelerden birisidir. Bu nedenle sık sık Yenipazar ile ilgili yazılar yazıp kentin gelişmesine katkı koymaya çalışırız.

Geçtiğimiz hafta sonu Aydınpost, Yenipazar anket sonuçlarını yayınladı. Anket sonuçları yakından takip ettiğimiz Yenipazar için beklentilerimiz doğrultusundaydı.

Ankete katılan vatandaşlardan yüzde 16.4'ü Yenipazar Belediyesi'nin hizmet performansını çok başarılı, yüzde 32.8'i ise başarılı bulduğunu söyledi. Başarısız bulanların oranı ise yüzde 17.5, hiç başarılı bulamayanlar ise yüzde 11.4 oldu.

Ankette Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet performansı nasıl buluyorsunuz sorusuna ise yüzde 18.4 çok başarılı, yüzde 33.1 başarılı yanıtı verildi. Başarılı bulanların toplam oranı yüzde 51.5 olarak gerçekleşti.

Katılımcıların yüzde 47.4’ü Yenipazar Belediyesi ile Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin uyumlu çalıştığını düşünüyor. Tam uyumlu değil diyenlerin oranı yüzde 26.8, hiç uyumlu değil diyenlerin oranı ise yüzde 23.5 oldu.

Ankete katılanların yüzde 25.8’i sulama sorunu var derken, yüzde 15.8’i sosyal tesis eksikliği, yüzde 15.1’i çevre kirliliği ve yüzde 9.8’i otopark sorunlarına dikkat çekti. Burada bize ilginç gelen konu otopark sorunuydu. İlçede neredeyse bomboş duran iki katlı otopark varken bu sorunun varlığının ankete yansımış olması oldukça ilginç bir durum oluşturuyor.

Ankette "Bu Pazar, Yenipazar Belediye Başkanlığı seçimi olsa tekrar aday olması halinde oyunuzu Yüsran Erden’e verir misiniz" sorusuna evet diyenlerin oranı yüzde 42,8 çıkarken, hayır vermem diyenlerin oranı yüzde 41,9 oldu. Neredeyse kafa kafaya çıkan oy oranları bizi şaşırtmadı. Belediye Başkanı Yüsran Erden bu sonuçlardan gerekli dersi çıkarmalı ve önümüzdeki otuz aylık süreyi değerlendirmelidir. Yoksa 2014 seçimleri tekerrür edebilir.

Burada bir diğer soru Yenipazar Belediyesi'nin gerçekleştirdiği veya gerçekleştireceği hizmetlere güveniyor musunuz sorusuydu. Yenipazar Belediyesi'ne güvenenleri oranı yüzde 47.2 iken güvenmeyenlerin oranı yüzde 41.9 düzeyinde kaldı. Bu sonuçlar mevcut başkanın küçük dokunuşlarla halkın güvenini kolaylıkla kazanabileceğini gösteriyor. Ancak işi sıkı tutması, şimdiden sürece yönelik çalışma yapması gerekiyor.

Ankette yer alan "Büyükşehir Belediyesi Hizmet performansını nasıl buluyorsunuz" sorusuna halkın yüzde 18.4'ü çok başarılı buluyorum cevabı verirken yüzde 33.1'i başarılı buluyorum cevabı verdi. Başarılı bulamayanların oranı ise yüzde 19.6, hiç başarılı bulamayanların oranı ise yüzde 8.7 oranında kaldı. Bu sonuçlar Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarının başarılı olduğu, ancak Yenipazar Belediyesi ile daha uyumlu çalışmasının gerekli olduğu anlaşılıyor. Aydın Büyükşehir Belediyesi burada yaptığı çalışmaları artırmalı ve Başkan Yüsran Erden'e destek olmalıdır. Yoksa bir sonraki seçim onlar için hayal kırıklığı yaratabilir.

Ankette en ilginç soru ise potansiyel adaylar sorusuydu. Bir dahaki seçimde potansiyel aday olabilecek kişilerin tanınırlık sıralamasında; Suat Menderes yüzde 87.5'le ilk sırada yer aldı. Suat Menderes'i Sergül Duransoy, İsmet Aksoy, Hüseyin Ekici ve Sinan Değirmencioğlu takip etti. Ancak eski başkan Zafer Savcı, geçen seçimlerde aday adayı pozisyonunda olan Büyük Menderes Platformu Başkanı İbrahim Ayvazoğlu ile Aytekin Sözen'in adının geçmemesi oldukça enteresan bir durum oluşturuyor. Ayrıca İyi Partili Kıvanç İşbilen unutulmamalıydı. Bizce İbrahim Ayvazoğlu ve Aytekin Sözen gibi kişilerin adının geçmemesi oldukça talihsiz bir durum olarak görülüyor.

Ankette yer alan; "Bu Pazar Genel Seçim olsa oyunuzu hangi partiye ya da ittifaka verirsiniz?" sorusuna yanıt verenlerin oranı kararsız ve cevap vermeyenler orantısal olarak dağıtıldığında Cumhur İttifakı yüzde 49.0 olurken, Millet İttifakını tercih edeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 50.5 düzeyinde olduğu görülüyor. Bu oranlar yukarıda yaptığımız yorum ve saptamaların ne kadar yerinde olduğunu gösteriyor.

Sonuç olarak Yenipazar'da bir memnuniyet var ama sonuçlar yakın ve kırılgan. Gerek Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve gerekse Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden bu durumu kendilerine çevirmeler için işbirliği yapmak zorundalar. Kendileri için olmasa bile partileri için özverili çalışmaları gerekiyor. Bizden söylemesi.

"Çalışmadaki devamlılık, her güçlüğü yener." (Anthony Trollope)