Anayasa Mahkemesi"nin AKP"nin kapatılması istemiyle açtığı davada çıkacak karar, Türkiye"nin yeniden erken seçime gitmesinden, AKP"nin yeni bir başbakan ve başka bir partiyle yoluna devam etmesine kadar uzanan farklı sonuçlara neden olabilecek.

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Anayasa Mahkemesi"nin kapatma kararı vermesi halinde AKP siyasi yaşamdan silinecek. Ancak AKP"liler, daha önce RP - FP örneğinde olduğu gibi, dava sürerken yeni bir parti kurabilecek. Böylece, siyasi yasak konulmayan AKP"liler, yeni partiyle yollarına devam edebilecek. Ancak AKP"lilerin bu yolu izlememeleri halinde, partinin kapatılmasıyla birlikte hükümet de düşecek. Siyasi yasak konulmayan AKP"lilerin kuracağı yeni parti önce genel başkan seçecek, ardından Cumhurbaşkanı seçilen kişiye hükümeti kurma görevi verebilecek. Yargıtay Başsavcılığı, AKP kapatılırken aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın da aralarında bulunduğu 71 partiliye 5 yıl siyaset yasağı konulmasını talep etti.

Milletvekilliği düşecek
Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası uyarınca, siyaset yasağı konulan kişi herhangi bir partiye üye olamıyor, milletvekilliği düşüyor. Yine anayasaya göre, başbakanın milletvekili olma zorunluluğu bulunuyor. Bu nedenle, siyasi yasak konulması halinde başbakanlığı son bulacak Erdoğan, AKP"nin yerine kurulabilecek partiye üye olamayacak, ancak yeni bir seçimle “bağımsız milletvekili” olarak TBMM"ye girebilecek.
Anayasaya göre, TBMM üye tamsayısı olan 550 milletvekilinin yüzde 10"u olan 55 milletvekilliğinin boşalması halinde ara seçim yapılması gerekiyor. Ancak Yargıtay Başsavcılığı"nın bundan daha az sayıda AKP milletvekili için siyasi yasak istediği öğrenilirken, Anayasa Mahkemesi"nin de talep edilen her isim için yasak kararı alması beklenmiyor. Bu nedenle ara seçime gidilmesi ihtimaline “zayıf” olarak bakılıyor. Ancak tüm bu süreçleri gözönüne alan hükümetin erken genel seçime gitmeyi düşünebileceği de belirtiliyor.
Eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk “Bu ihtimaller yaşanırsa, Erdoğan başbakan kalamaz. Kurulacak yeni parti de eski partinin devamı niteliğinde olacağından yeni dava açılabilir” dedi.