“Masonların dilinden masonlar” sloganıyla 1990'lı yılların sonunda dışarıya açılma politikası başlatan ve bir dönem çevre derneği gibi kamuoyuna açık faaliyet gösteren Türkiye'deki masonlar, yeniden büyük bir sessizliğe gömüldü. Yakın zamana kadar kamuoyuna broşür, dergi ve internet sitesi üzerinden ulaşan ve masonlukla ilgili bilgilendirmede bulunan Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası, sonunda 9 yıldır yayın yapan resmi internet sitesinin yayınını da durdurdu.

GÜNCELLEME AÇIKLAMASI

Büyük Loca'nın resmi internet sitesi olan “mason.org” sitesine girenler uzun süredir sadece “sitemiz güncellenmektedir” ifadesi ile karşılaşıyor. Bu gelişme bir süredir kendi içlerinde çıkar çatışması yaşayarak güç kaybeden Türkiye masonlarının 1990'ların sonunda başlattıkları ve özellikle 28 Şubat sürecinde hız kazanan "dışa açılma" ve “şeffaflaşma” politikasına son vermeleri olarak yorumlandı.

BASIN BÜROSU YOK

Daha önce de Tesviye dergisinin üyeler dışındaki satışını durduran loca, kendisine bağlı bütün temsilciliklerin dışarıyla olan bağlantısını kesti. Ayrıca Loca'nın Ankara'daki merkezinden, telefonla dışarıya bilgi veren basın bürosunun da lağvedildiği öğrenildi. Loca'nın daha önce olduğu gibi, tamamen dışarıya kapalı bir yapıya dönüştüğü belirtildi.

Defile ve balolar geride kaldı

Loca, 28 Şubat sürecinde ilk kez lüks otellerde herkese açık davetler vermeye başlamış, “Atatürk defileleri” ve “Cumhuriyet Baloları” düzenlemiş, bazı masonik ritüellerin de kullanıldığı basına ve kamuoyuna açık “Atatürkçülük ve Cumhuriyet” temalı çok sayıda programlar tertip etmişti./yeni şafak