Bergamalıların 2 bin 210 yıl önce keşfettikleri parşömenin kullanımına çağdaş bir yorum getiren Bergama Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Macit Gönlügür'ün sergilediği ürünler İzmir'de açılan Travel Turkey Turizm Fuarı'nda büyük ilgi gördü. Üzerinde elle çizilmiş resimler bulunan tabloların yanısıra, bir rulo parşömen, kamış kalem ve özel mürekkepten oluşan divit seti özgün hediyelik eşya arayanların birinci tercihi oldu.
Bergama - İzmir hattında turizme parşömen ile ivme kazandırmayı hedefleyen Bergama Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Macit Gönlügür parşömenlerini Bergama'daki iki mağazasında ve fuarlarda tanıtıyor.
Berlin Pergamum Müzesi Müdürü Andreas Scholl'un davetlisi olarak Ocak ayında Pergamum Müzesi'nde sergi açmaya hazırlanan Gönlügür, "Mısır nasıl papirüs ile anılıyorsa, biz de, aynı antik çağlarda olduğu gibi, Bergama denilince akla parşömen gelmesi için mücadele ediyoruz. Ürünlerimizin ve çabalarımızın bugüne kadar gördüğü ilgi ve destek doğru yolda olduğumuzu kanıtlıyor. Bu ilgi ve desteğin devamı halinde çok kısa zamanda daha büyük başarılara imza atacağımıza inanıyorum" dedi.
PARŞÖMEN NEDİR?
Parşömen Bergamalılar tarafından günümüzden yaklaşık 2 bin 200 yıl önce bulunan ve üzerine yazı yazmakta kullanılan, oğlak yada kuzu derisinden üretilen bir malzemedir. Antik çağlarda kitaplar papirüslere yazılır ve rulolar halinde muhafaza edilirdi. Mısır'daki İskenderiye Kütüphanesi, barındırdığı 250 bin eserle dünyanın en büyük kütüphanesiydi. Zenginlikte İskenderiye ile yarışan Bergama, bu rekabeti kültürel alanda da sürdürmekteydi. Atinalı bir zengin, arşivindeki kitapları açık artıma ile satışa çıkardı. İskenderiye ve Bergama kütüphane müdürleri teklif verdiler. Bergamalılar kitapların ağırlığı kadar altın vererek eserlerin sahibi olunca Mısırlılar Bergama'ya papirüs ihracatını yasakladılar. Bunun üzerine Bergamalılar üzerine yazı yazabilecekleri yeni bir malzeme arayışına girdiler ve oğlak derisinden ilk parşömen bu şekilde ortaya çıkardı.