Dizi setini aratmadılar! Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan"ın hayatının anlatıldığı “Muhteşem Yüzyıl” dizisini protesto gösterilerinde mehter takımı, ferman okuyan tellal bile yer aldı.

Saadet Partisi ve Anadolu Gençlik Derneği üyesi bir grup, Show TV"de yayına giren “Muhteşem Yüzyıl” adlı diziyi düzenledikleri yürüyüş ve basın açıklamasıyla prostesto ettiler. Mehteran eşliğinde gerçekleşen yürüyüşte bazı göstericiler, tarihi gerçekleri yansıtmadığını öne sürdükleri dizinin yol üzerinde gördükleri bilboard ve reklam panolarınındaki afişlerini yırtarak yumurta attılar.

Levent Metro durağında toplanan Saadet Partisi ve Anadolu Gençlik Derneği üyesi yaklaşık 200 kişilik grup, protestoya İstanbul Mehteran takımının marşları eşliğinde başladılar. Göstericiler, sık sık tekbir getirerek “Hükümet uyuma tarihine sahip çık”,”Osmanlı"ya uzanan eller kırılsın” sloganları attı. Grup ayrıca “RTÜK uyuma, rezalete son ver”,”Davamız kuru bir cihangirlik davası değildir, davamız bilakis İslam davasıdır”, “Bizansın çocukları, Osmanlı"dan rahatsız”, “Ya sev ya sövme”, “Kanunlar Kanuni"yi koruyamadı” şeklinde dövizler açtı. Grup daha sonra mehteran takımının marşları ve sloganlar eşliğinde Show TV binasına doğru yürüyüşe geçti.

ShowTV binasının önüne gelen gösteriler yanlarında getirdikleri yumurtaları binaya atarak “Show TV şaşırma sabrımızı taşırma”, “Show TV diziyi yayından kaldır” şeklinde sloganlar attı. Çok sayıda polis geniş güvenlik önlemleri alarak grubun yaklaşmasına izin vermedi. Basın açıklaması öncesinde tellal kıyafetli bir kişi Kanuni"nin temsili fermanı"nı okuyarak kanalı protesto etti.

Trabzon"dan da tepki

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Yalçın Topçu, özel bir televizyon kanalında yayınlanan ve Kanuni Sultan Süleyman"a hakaret edildiği öne sürülen “Muhteşem Yüzyıl” dizisinin tarihi ve sosyolojik bilgiden yoksun olduğunu ve hemen hemen bütün milletin vicdanını rahatsız ettiğini söyledi. Topcu, “Bu diziyle alakaları RTÜK"ün ve ilgili yerlerin harekete geçmesini bekliyorum” dedi. Kanuni Sultan Süleyman"ın doğduğu Ortahisar Mahallesi"ndeki Kanuni Evi"ne giden Topçu, “Tarihi bilgiden yoksun, sosyolojik hakikatten yoksun bir dizi ve bütün milletin hemen hemen vicdanını rahatsız etti. Bu vesileyle bu muhteşem sultanın büyüdüğü mahalleden, onun büyüdüğü evin önünden sesleniyorum. "Bizim RTÜK ne işe yarar acaba" diyorum” dedi. İstanbul Bahçelievler"de de yaklaşık 60 kişilik grup, bir televizyon kanalında yayınlanan "Muhteşem Yüzyıl" isimli dizinin yayından kaldırılması için "E-5 karayolunu trafiğe kapatarak eylem yaptı.

vatan