kdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yüz nakli gerçekleştirilen 19 yaşındaki Uğur Acar dün öğle saatlerinde uyandırıldı. Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Uğur Acar'ın elini kaldırarak baş parmağıyla "her şey yolunda" işareti ile iyi olduğunu anlatmaya çalıştı. Özkan, "'Yazıyla ne zaman yoğun bakımdan çıkacağım' diye yazmaya çalıştı. Biz anladık. Onu çok kısa süre sonra normal servise çıkaracağımızı söyledik. Tekrar başparmağı ile 'tamam' anlamında aynı işareti yaptı" dedi. Özkan'ın eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan da Uğur Acar'ın uyandığı zaman yüz nakli olduğunun farkında olduğunu, çevresindekilerin ne yaptığını bildiğini, eliyle de kendilerine her şeyin yolunda olduğuna dair işaret verdiğini anlattı. Prof. Dr. Özkan, Uğur Acar'a psikolojik destek verildiğini ve tedavi süresince de verileceğini söyledi. Durumu iyi olduğu için bir süre sonra yoğun bakım ünitesinden normal servise çıkartılan Uğur Acar, güçlükle gözlerini açtı. Serviste, ağabeyi Mustafa Acar ile birkaç saniye göz göze geldi. Gördükleri karşısında çok mutlu olan Mustafa Acar, "Uğur, tahminimden çok çok iyi. Göz göze gelmeye çalıştık. Ama o gözünü güçlükle amcaya çalıştı. Doktorlar zorlanmasını istemedi" diye konuştu.

ÇOK İYİ HAZIRLANDIK
Türkiye'nin ilk çift kol nakli ve dünyanın ilk rahim naklini yapan Prof. Dr. Ömer Özkan, tıp çevrelerinde hayranlık uyandıran yüz nakli operasyonunun perde arkasını anlattı. Yüz nakline çok iyi hazırlandıklarını belirten Prof. Özkan, "Bir yıldır sürekli yüz naklini konuşuyoruz. 'Yüz naklini 31 Aralık'a kadar yapacağız' diyordum. Yoğun bakımdaki arkadaşlarımıza, 'yapamadık' diye ağlayıp duruyordum" dedi. Son 6 aydır her ay, son bir aydır ise her hafta organ nakli koordinatörlerini bilgilendirmek için değişik kentlere gittiğini anlatan Prof. Dr. Özkan, buna önce organ nakli koordinatörlerinin inanması gerektiğini söyledi. Özkan, koordinatörlerle ve Sağlık Bakanlığıyla temasların çok önemli olduğunu ve öncelikle onları ikna etmek gerektiğine işaret etti. Özkan, "Tüm bu çabaların sonucu son bir ay içinde 5 kere atağımız oldu. 5 kere yüz nakli yapma teşebbüsümüz oldu. Her defasında değişik nedenlerle olamadı. Ama çok şükür ki altıncısında oldu" diye konuştu. Büyük başarısına rağmen mütevazılığı ile dikkat çeken Prof. Dr. Ömer Özkan, çift kol naklinde başarıya ulaştıklarını, rahim naklinde ise Derya Sert'in rahmine embriyonun yerleştirileceğini belirten Özkan 'Rahim naklini başarıyla gerçekleştirdik. Bir de o rahimden bir bebek doğarsa bu bebek, bizim Nobel'imiz olacak" dedi. Özkan, "Yüz nakli dünyada prestij ameliyat. Bunu yapan 4 ya da 5 ülke var. Yurt dışında 'Türkiye'de yüz nakli de yapılıyor, başka neler yapılmaz ki' duygusunu yaratacak" dedi.

UĞUR ÜÇÜNCÜ HASTAYDI AMA ŞANS ONUN YÜZÜNE GÜLDÜ
"Şans yüzüne güldü" deyimi adeta Uğur Acar için gerçek oldu. Yüz nakli için 50'den fazla kişinin başvurduğunu, bunların 20'sinin tamamen nakle uygun olduğunu anlatan Prof. Dr. Ömer Özkan, Uğur Acar ile ilgili şaşırtıcı bir gerçeği söyledi. Nakle uygun 20 kişinin arasından 4'ünün ameliyat için hazırlandığını belirten Özkan, "Bu 4 kişi arasına başlangıçta Uğur'u almamıştım. Yapamayacağını düşündüm. Hastalarımızı psikiyatr arkadaşlarımıza yönlendiriyoruz. Onlarla yaptığı görüşmelerden sonra yapabileceğini gördüm" dedi. Alıcı ve vericinin kan ve doku uyumunun önemini vurgulayan Özkan, bu konuda Uğur'un diğer yüz nakli bekleyen hastalara göre daha şanslı olduğunu söyledi. Özkan, "Uğur, benim sıradaki hastam değildi. Uğur, hazırladığımız üçüncü hastaydı ama kan grubu, diğer testleri, değerlendirmeleri Uğur'a uydu. Uğur, şanslı olan oldu" dedi.

"İSTEDİĞİNİ VERDİK"
Uğur'un çok iyi bir genç olduğunu, ameliyata da sakin girdiğini ve psikolojik olarak tamamıyla hazır olduğunu belirten Özkan, "Uğur'un bize tek söylediği, 'Hocam artık bana bakmasınlar. Çocuklar benden korkarak yüzüme bakıyorlar'. Umarım ona istediğini verdik" dedi.

"10 GÜN RİSKLİ"
Özkan çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın kollarında herhangi bir problem olmadığını ancak ameliyat sonrası 10 günün riskli olduğunu, olası risk durumu için Kavdır'ı her açıdan takip ettiklerini söyledi. Kavdır'ın vücudunun reddettiği bacağı da kollarda herhangi bir sorun olması ihtimali nedeniyle "yedeklediklerini" anlatan Özkan, bu durumda bacaktan alınacak deri ve dokuların kullanılabileceğini anlattı.

'EN BÜYÜK BAŞARI TÜRK AİLESİNİN KAHRAMANLIĞI'
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Organ Nakli Koordinatörü Nilgün Keçecioğlu, "Yüz bağışı gerçekten ummadığımız bir ilden oldu" dedi. Keçecioğlu "Uşak Devlet Hastanesi'nde göreve çok yeni başlayan bir koordinatör arkadaşımız Zafer Aydın'ın, aileyle kurduğu inanılmaz iletişim sonucunda Türkiye'nin bu ilk bağışı sağlandı. Tüm koordinatörlerimiz ama özellikle Ankara, Antalya ve Sağlık Bakanlığı'ndaki doktor arkadaşlarımızın desteğiyle bu organizasyon eksiksiz olarak yerine ulaştı" diye konuştu. En çok teşekkürü organları bağışlayan ailenin hak ettiğini söyleyen Keçecioğlu, "Bu, ülkenin başarısı. Bu nakiller ülkedeki koordinasyon sisteminin ve koordinatörlerin başarısı. Çünkü herhangi bir organ naklini yapabilmek için bağışlanmış bir organ gerekir. Burada düğmeye basan, organları bağışlayan ailedir" dedi.

FRANSA'DAN TEBRİK
Keçecioğlu, "Bir Rus aileyle ilgili olumsuz deneyimimiz oldu. Bazen diyorduk ki acaba bir yabancı turist, özellikle Antalya'da, yabancı birinden mi alabiliriz, Türk insanı bunu kabul eder mi diye zaman zaman düşünüyorduk. Buradaki en büyük başarı bir Türk ailesinin ilk defa bu kahramanlığı göstermesi" dedi. Keçecioğlu, şu anda 150 kadar hastanın kol nakli beklediğini bildirdi. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, nakillerin ardından inkar tasarısı gerginliğine rağmen Fransa'dan bilim adamlarının arayarak tebrik ettiğini söyledi. Rektör, Meclis Başkanı Çiçek başta olmak üzere Bakanlar Kurulu'nun neredeyse tamamının arayarak başarı dileklerini ilettiklerini bildirdi. Prof. Kurtcephe, Cumhurbaşkanı'nı temsilen arayan kişinin de selam ve sevgilerini ilettiğini belirtti.

YÜZ NAKLİ İÇİN 4 HASTA SIRADA BEKLİYOR
Pro f. Dr. Ömer Özkan, bugüne kadar yüz nakli için 50 hastanın başvurduğunu açıkladı. Kendilerinin bu sayıyı eleyerek 20'yü düşürdüğünü de belirten Özkan, "Şu an yüz nakli için 4 hastamızın tüm çalışmalarını tamamladık, hazır tutuyoruz. Yüz bulunması halinde onlara da nakil yapabiliriz" diye konuştu. Yüz nakli olacak hastanın 6 ay öncesinden hazırlanması gerektiğini de belirten Özkan, "Biz bu nedenle Leyla Demirci'yi hastanemizde hazır bekletiyoruz" dedi. Uğur Acar'ın yüz nakli olmasının ardından nakil için bekleyen 14 yaşındaki Leyla Demirci, nakil için ümitlerini arttığını söyledi. Bu nakilin kendisini çok heyecanlandırdığını da belirten Kahramanmaraşlı Leyla, "Tek isteğim nakil için bana yüz bulunsun. Bunu için dua ediyorum" dedi. Nakil için bekleyen diğer bir kişi ise Zonguldaklı Sezgin Ergen (50). 3 çocuk annesi Sezgin Ergen, 18 yıl önce eşi ile tartıştıktan sonra tüfekle intihara kalkışmış, av tüfeğindeki saçmalar nedeniyle yüzü ve gırtlağı parçalanmıştı. 4 ay yoğun bakımda kalan ve çok sayıda operasyon geçiren Ergen bir an önce yeni yüzüne kavuşmak istiyor.