2020’nin son haftasına girerken çevremde ve sosyal medyada en sık karşılaştığım söylemler 2020’nin ne kadar kötü bir sene olduğu üzerineydi. “2020: lanetli yıl, dünyanın sonu, bitsin artık” gibi cümleleri hemen hepimiz kurduk belki. Haksız bir söylem mi? Belki değil. Üst üste o kadar zor şeyler yaşadık ki. Kazalar, yıkıcı depremler ve Mart’tan beri hayatımızı alt üst eden korona virüs süreci. Genel olarak düşününce sahiden de zor bir yıl geçirdik. Peki ama sadece suçlayarak bir sonraki yıla geçmek çözüm mü? Ya da önceki yıllar gerçekten çok mu güzeldi? Mesela 2019’un sonlarında, yeni yılın ne getireceğini bilmediğimiz için şu yıl hemen bitse de 2020 gelse diyenler olmadı mı aramızda? 2019’un içindeyken rahat rahat gezip bir cafe de oturmanın, maskesiz dolaşmanın ya da sevdiklerine sarılmanın bir lüks olduğunu bilsek, o zamanlar değerlendirmelerimiz farklı olmaz mıydı? Yeni yıla umutlarla girerken, aslında yine neler getireceğini pek bilmiyoruz. Belki de her yılın değerini bilmemiz gereken tarafları vardır.

Yeni yıl ruhunu hep sevmişimdir. Bence sıfırlanmak, yeni hedefler belirlemek, önceki yılı gözden geçirmek için harika bir motivasyon kaynağı. Fakat bu motivasyonun takvimden değil içimizden gelmesi gerek.  Her şeyin mükemmel olmasını beklediğimiz ve mutluluğu sürekli bir şey sandığımız sürece kötü hissetmeye mahkumuz. İnancımızın ve beklentimizin gerçekçi olması lazım. Kendimize şunu söyleyebilmeliyiz. “Her yeni gün ve yıl, yeni bir umut yeni bir motivasyon kaynağı. Yine de her şey her zaman mükemmel olmayabilir. Bazen planlarımız dışında olaylar gelişebilir. Bizler sadece kontrol edebildiğimiz taraflarıyla ilgilenebiliriz. Gerektiğinde kendimizi korumak için önlemler alabiliriz. Yeni yılda iyi olaylar kadar istemediğimiz şeyler de karşımıza çıkabilir. Ama zamanla bunların üstesinden gelebilecek kadar güçlüyüz. Eğer yalnız başaramazsak destek alarak yine ayağa kalkabiliriz.”

Peki o halde yeni yıla nasıl hazırlanalım?

Benim önerim ne kadar kötü bir yıl geçirmiş olursak olalım. Yeni yıla yeni umutlar ve hedeflerle girmek.

  1. Kendinize doğru soruları sorarak başlayın:  “Biten yılda sizin için neler zordu? Hangi hedeflerinizi gerçekleştirebildiniz? Neleri yapamadınız? Yeterince çabaladınız mı? Yoksa kendiliğinden olsun diye mi beklediniz? “
  2. Planlayın ve yazın: Ne demişler söz uçar yazı kalır.  Yazıya dökülen şeyler her zaman kalıcıdır. Hemen yeni bir ajanda edinin. Ve aklınızdan geçen her şeyi yazın.
  3. Öz bakımınıza önem verin: Kendime bakacak zamanım ya da enerjim mi var benim, diyebilirsiniz. Ama bunun bir lüks değil temel bir ihtiyaç olduğunu söylemem lazım. Özellikle de bir şeylerin ters gittiği zamanlarda evde saçınızı dahi taramadan tüm gün pijamayla gezerken kendinizi iyi hissetmeniz biraz daha zorlaşabilir. Kendi bedeninize değer verin. Karantinadayız, çıkamıyoruz diyerek kendinizi bırakmayın. En azından deneyin. Evdeyken de mutlaka aynadaki yansımanızı en çok seveceğiniz şekilde hazırlanın.
  4. Sağlıklı beslenin: Hani hep söyleriz ya yeni yıla bir gireyim diyete başlıyorum. İşte yeni yıl yaklaşıyor. Bence yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri diyete değil, sağlıklı beslenmeye karar vermek. Daha doğrusu doyduktan sonra yememek. Ekmek, makarna, un ve şeker tüketimine dikkat etmek. Bu diyet konusunu kendimizi aç bırakmak ya da az yemek gibi gördüğümüz için genelde kilo verme konusunda zorlanıyoruz. Birde duygusal yeme, problemimiz var. Mutsuz oluyoruz yiyoruz, mutlu oluyoruz yine yiyoruz. Duygularla yeme davranışı arasında doğrudan ama yanlış bir bağlantı kuruyoruz. Bu konuda farkındalığımızı artıracağımız bir yıl olsun.

5) Mükemmel bir yıl beklemeyin: Çünkü olmayacak. Mutsuz olun diye söylemiyorum elbette ama gerçekçi olmamız lazım. Yeni gelen yıl içinde iyi anılarımızda olacak, kötü anılarımız da. Önemli olan bu olayları nasıl karşıladığımız.

6) Kendinize yatırım yapın: Maddi değil manevi. Yani kendinize, ruhsal dünyanıza zaman ayırın. Gününüzü planlarken kendinize kısa molalarda ekleyin. Ne dışardaki işlerin ne de evdeki işlerin sonu yok. Şu işler bir bitsin öyle dinlenirim dediğiniz her seferinde, listeye yeni bir iş eklenmesi mümkün. Dinlenmezseniz tükenirsiniz. Aileniz, çocuklarınız ve başka sorumluluklarınız olabilir. Ama her şeye yetişebilecek kadar iyi olabilmeniz için, önce siz!

                Değerli okurlar; hepimiz için mükemmel olmasa da sağlık, umut, sevgi dolu bir yıl diliyorum. Umarım ki yeni yılda pandemi süreci son bulur ve eski günlerimize dönebiliriz.

Sevgiyle kalın, iyi yıllar. 

Uzm. Psk. İrem Aydınlar