Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri, Aydın SMMMO Başkanı Fettah AÇAN ve Kuşadası Ticaret Odası üyelerinin katıldığı Yeni Türk Ticaret Kanunu Bilgilendirme Toplantısına konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Korkut Özkorkut katıldı ve kanunun getirdiği yenilikler konusunda bilgi verdi.
Toplantının açılışında konuşan Kuşadası Kaymakamı Sayın Mustafa Esen, Kuşadası Ticaret Odası’nın ilçemizde her zaman öncü bir kurum olduğunu ve çalışmalarına her zaman destek verdiğini, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun işletmelerimiz açsından önemli değişikler getirdiğini ve buna hazırlıklı olmamız bakımından önemli olduğunu söyledi.
Toplantıya konuşmacı olarak katılan Doç.Dr. Korkut Özkorkut ise 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek olan Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun, küçüğünden büyüğüne herkesi etkilediğini ve bir takım maliyetler getirdiğinin altını çizdi. Doç. Dr. Korkut Özkorkut, söz konusu Kanun’un birinci hedefinin, “Türk işletmelerinin uluslararası ticaret, endüstri, hizmet, sermaye ve finans piyasalarının, sürdürülebilir rekabet gücünü haiz güvenilir aktörleri olmaları”, ikinci hedefinin şeffaflık, üçüncü hedefinin sürdürülebilir pay sahipleri demokrasisi, dördüncü hedefinin AB ile müktesebatı ile uyum olduğunu ve beşinci hedefinin ise Türkiye’nin uluslararası toplumun kurallarına uyan ve onun dilini konuşan bir parçası haline gelmesi olduğunu vurguladı.
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun tüm ticari işletmelere ve şirketlere Uluslar arası Finansal Raporlama Standardı ve Yeni Kurulan Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu’nun esaslarına tabi olacağının ve Bağımsız Denetim düzenlemelerin geldiğinin altını çizen Doç. Dor. Özkorkut, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun işletmeleri ölçeklendirdiğini, kollektif ile komandit şirketleri, “şahıs”; anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketleri “sermaye şirketi” saydığını, bankacılık açısından BASEL III kriterlerini getirdiğini vurguladı.
Yeni Türk Ticaret Kanunu ile, Anonim Şirketler için bağımsız denetim sisteminin getirildiğini, internet sitesi kurulması, elektronik ortamda genel kurullar, Yönetim Kurulu toplantıları yapılmasına imkan verdiğini, tacirler arası tebligatların elektronik olarak yapılabildiğini, tek kişilik anonim ve limited şirket kurulmasına imkan verildiğini, pay sahiplerinin şirkete borçlanmasının yasaklandığını ifade etti.
Toplantı sonunda Kuşadası Ticaret Odası Başkan Serdar Akdoğan tarafından, Doç. Dr. Korkut Özkorkut’a teşekkür plaketi verildi.