Günümüzde pazarlardan, mağazalara, ikinci el otomobil alımından, seyyar satıcılara kadar her alan kullanılan kredi kartı, bugün çok sayıda vatandaşın mağduriyetine yol açıyor.

Kredi kartı borcundan bunalan birçok vatandaş, bu borcunu ödemek için birçok yöntem deniyor. Bazen, bankalardan tüketici kredisi çekerek, bazen de tanıdığı bir esnaftan mal almış gibi taksitlendirme yaparak aldığı parayla borcunu kapatıyor.

Vatandaşların bu konudaki sıkıntısından faydalanmak isteyen bazı kişiler ise kent merkezlerine astıkları ilanlarla kredi kartı borcu nedeniyle darboğaza girenlere ulaşıyor. Karaman'da bir esnaf astığı ilanda “Bunalmayın kredi kartınızın borcunu biz ödeyelim. 12 takside bölelim” diyerek mağdurlara çağrı yapıyor. İlanda, kendilerine daha kolay ulaşılması için Turkcell, Avea ve Vodafone'a ait 3 telefon numarası da bulunuyor.

İsmi gizli tutulan kişi, yapılan görüşmede kredi kartı borcunun öncelikle hangi bankaya ait olduğunu soruyor ve ona göre de faiz belirliyor. Bir banka ismi verildiğinde ise “Bizim faizimiz biraz yüksek. Örneğin 1000 YTL borcunuz var. Biz size 1000 YTL'yi nakit veriyoruz. Faiziyle birlikte 1295 YTL'yi 12 ay taksitle geri alıyoruz. Masrafı önden öderseniz 228 YTL vermeniz gerekiyor. Bu durumda 1000 YTL'yi 12 aya bölüyoruz” diyor.

Söz konusu kişi, bankaya göre faiz oranlarının değiştiğini belirtiyor.

BU BİR SEKTÖR OLDU

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ise Türkiye'de 9 milyon kredi kartı kullanıcısı ve 40 milyon civarında da kullanılan kredi kartı bulunduğunu söyledi.

Kaya, 1 ay içinde ödenmesi gereken toplam kredi kartı borcunun ise 35 milyar YTL'ye ulaştığını belirterek, “Türkiye bütçesinin 180 milyar YTL olduğu düşünüldüğünde bu borcun önemi daha net anlaşılacaktır” dedi.

Vatandaşların biriken borçlarını ödemekte zorluk çektiğini, bazı kişilerin de bu durumdan yararlanmaya çalıştığını dile getiren Kaya, şunları kaydetti:

“Ülkenin dört bir yanında iş yapamayan bazı esnaf, kredi kartı borcu taksitlendirerek haksız kazanç sağlıyor. Kredi kartı borcunu taksitlendirme konusunda ülkede bir sektör oluştu. Bir anlamda tefecilik yapılıyor. Yüksek faizle tüketiciye para sağlıyorlar. Buna karşı önlem alınmalı. Bankalara karşı borç yükü altında kalan vatandaş tefecilere de kendini kaptırakak hayatını, geleceğini tehlikeye atıyor.”