İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'ın, kendisiyle beraber ÖDP'den ayrılanlarla başlattığı ve sosyal demokrat çevrelere de açılmayı amaçlayan yeni sol parti girişimi için aydınlar da kolları sıvadı

Yeni sol parti adına farklı grup ve çevrelerle görüşmeler yapmak üzere aralarında Ufuk Uras, Ahmet İnsel, Fuat Keyman ve Mithat Sancar ile Tarık Ziya Ekinci"nin de bulunduğu 18 kişilik "temas grubu" oluşturdu.

ÖDP"deki genel başkanlık seçimlerinde koltuğunu kaptırdıktan sonra geçen 15 Haziran"da partisinden istifa eden Uras, kendisiyle hareket edenlerle birlikte Özgürlükçü Sol Hareket"i (ÖSH) oluşturmuştu. ÖSH"nin çağrısı üzerine SHP, DSİP ve Alevi Bektaşi Konfederasyonu yöneticileri ile kimi sendikacılar ve aydınlar 4 Temmuz"da toplanarak, yeni sol parti girişimini tartıştı.

Tartışma sonrası; toplantıya katılan aydınlardan, yeni sol parti girişimi adına görüşmeler yapmaları için aydınlar ve sendikacılardan bir temas grubu kuruldu. Bu grup şu isimlerden oluşuyor:
İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras, Eski Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Tarık Ziya Ekinci, Galatasaray Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet İnsel, Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve Prof. Dr. Fuat Keyman, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve Taraf yazarı Prof. Dr. Mithat Sancar, Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Büşra Ersanlı, Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Haber-Sen Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Demir, Genç-Sen kurucularından Kıvanç Eliaçık, Dişhekimi Tatyos Bebek, ÖDP kurucularından Ahmet Asena, ÖDP kurucularından Atilla Aytemur 68"lilerden Umur Coşkun, SHP"den ve Alevilerden ikişer temsilci.

10 Aralık izliyor

Temas Grubu ilk toplantısını önceki gün yaptı. Toplantıda, solda birlik için yeni bir yol haritası hazırlanması ve bu haritayla yola çıkılması kararlaştırıldı. Yeni partide adı geçenlerden, Prof. Dr. Burhan Şenatalar"ın sözcülüğünü üstlendiği 10 Aralık Hareketi toplantıya katılmadı. 10 Aralık"ın şimdilik girişimi izlemekle yetineceği belirtiliyor.

Temas grubunda yer alan Prof. Dr. Ahmet İnsel, 2007 yılındaki genel seçimler öncesinde Seyfettin Gürsel"le bağımsız adaylık fikrini Radikal 2"de ortaya atmış, Prof. Dr. Baskın Oran da bu tartışma sonrasında İstanbul 2. Bölge"den bağımsız aday olmuş, ancak kaybetmişti. Ufuk Uras ise DTP"nin verdiği destekle İstanbul 1. Bölge"den milletvekili seçilmişti. (RADİKAL)