Babacan cari açıkla ilgili olumsuz gelişmeleri ekim ayından bu yana takip ettiklerini belirterek bazı önlemler alındığını ancak gerekirse başka önlemler de alacaklarını söyledi.
Avrupa"nın faiz artırım sürecine ilişkin olarak da Babacan, “Her iki tarafı da izliyoruz” dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, cari denge ile ilgili olumsuz gelişmelere ekimden bu yana işaret ettiklerini ve bazı önlemler alındığını, gerekirse başka tedbirler de alınabileceğini belirterek ancak bugün için yeni bir unsurun olmadığını söyledi. Babacan, “Zorunlu Deprem Sigortası Seferberliği”ne yönelik projenin tanıtım toplantısındaki açıklamasında, Türkiye net tarımürünü ihracatçısı olduğu için gıda ürünlerindeki fiyat artışlarının cari açık üzerinde olumsuz etkisi olmadığına dikkati çekerek “Enflasyon üzerinde bir miktar var. Kendi iç piyasamızdaki gıda fiyatları dünya piyasalarının zaten üzerindeydi. Şimdi dünya fiyatları, Türkiye fiyatlarını yakaladı, hatta birmiktar geçti. Özellikle tahıl için, buğday,mısır için bu geçerli” diye konuştu. Türkiye ve dünya fiyatlarının paralel seyrettiğini ancak dünya fiyatlarının çok dip noktalardan yükseldiği için ciddi fiyat artışının tüm dünyayı etkilediğini ifade eden Babacan, “Türkiye"de zaten yüksekti. Diğer ülkelerdeki kadar çok etkilemeyecek bizim enflasyonumuzu” dedi.

AVRUPA VE ABD'Yİ İZLİYORUZ
Babacan Avrupa'da enflasyon riskinin, diğer gelişmiş ülkelerin ilerisinde olduğunu için faiz artırım sürecinin başlayacağını, FED'in ise bunun için henüz erken olduğu görüşünü taşıdığını söyledi. Babacan, Türkiye'nin ise her iki tarafı da izlediğini gerekli görülürse önlem alınacağıı kaydetti

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, DASK'ın zorunlu deprem sigortasını yaygınlaştırmaya yönelik projesi ''Şehirler Yarışıyor, Sigortalılar Kazanıyor'' yarışmasına ilişkin tanıtım toplantısında Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin Avrupa'da faiz artırım sürecinin başlayabileceğine ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine, dünyada hem gıda hem petrol fiyatlarının çok yüksek seyretmeye başladığına ve Euro bölgesinde son 2 yıllık dönemde yüksek likiditenin piyasaya sürüldüğüne işaret ederek, bunlara bağlı olarak Avrupa'da enflasyon riskinin, diğer gelişmiş ülkelerin ilerisinde olduğunu belirtti.

FED'in ise bunun için henüz erken olduğu görüşünü taşıdığını söyleyen Babacan, Türkiye'nin ise her iki tarafı da izlediğini söyledi.
Rekabet Kurumu'nun 8 banka hakkındaki soruşturması konusunda ise Babacan, ceza miktarına ilişkin pek çok rakam telaffuz edildiğini, Rekabet Kurumu'nun bankacılık sektörünün kendine özgü hassasiyetlerini dikkate alarak karar vereceği görüşünde olduğunu kaydetti.

Son olayların ardından kredi derecelendirme kuruluşlarının, Mısır'ın notunu düşürmesine karşın, Türkiye'nin hala Mısır'a yakın bir nota sahip olmasına ilişkin bir soru üzerine Babacan, yatırımcılar açısından Türkiye'nin kredibilitesinin çok yüksek olduğunu belirtti. Babacan, ''Kredi derecelendirme kuruluşları biraz geriden geliyor. Umarız Türkiye'nin hak ettiği o gerçek kredibilite noktasını onlar da yakalarlar'' diye konuştu.
Ali Babacan, kredi hacmine ilişkin gündemlerinde yeni bir önlem bulunup bulunmadığı konusunda ise şu anda gelişmeleri izleme döneminde olduklarını söyledi.

TARIM ÜRÜNLERİ BİZİ ETKİLEMEZ
Türkiye net tarım ürünü ihracatçısı konumunda bulunduğu için gıda ürünlerindeki fiyat artışlarının cari açık üzerinde olumsuz etkisi olmadığına dikkati çekerek ''Enflasyon üzerinde bir miktar var. Kendi iç piyasamızdaki gıda fiyatları dünya piyasalarının zaten üzerindeydi. Şimdi dünya fiyatları, Türkiye fiyatlarını yakaladı, hatta bir miktar geçti. Özellikle tahıl için, buğday, mısır için bu geçerli. Bunun için gümrük vergilerini sıfırladık, kapıları açtık çünkü artık içeride koruma ihtiyacı yok şu anda, özellikle tahılla alakalı. Türkiye ve dünya fiyatları paralel seyrediyor ama dünya fiyatları çok dip noktalardan yükseldiği için çok ciddi fiyat artışı tüm dünyayı etkiliyor. Türkiye'de zaten yüksekti. Bu yüksek olanın üzerine bir miktar eklenmiş oldu. Diğer ülkelerdeki kadar çok etkilemeyecek bizim enflasyonumuzu.'' Cari açıkla ilgili konulara geçen yıl ekim ayından itibaren işaret etmeye başladıklarını ifade eden Babacan, bununla ilgili bazı önlemler alındığını, gerekirse başka türlü tedbirler de alınabileceğini veya alınan tedbirlerin devamının gelebileceğini belirtti.