4 Temmuz 2009'da başlayan ve 13 Eylül'de İstanbul toplantısı ile çalışmalara hız veren yeni sol parti oluşturma hareketi için toplantılar zinciri büyük şehirlerde olduğu gibi yerel kesimde de yapılıyor. Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) gibi siyasi partilerin içinde bulunduğu, bazı sendikalar, akademisyenlerin oluşturduğu merkez, temas heyetini oluşturduktan sonra 12 Aralık 2009'da koordinasyon kurulunu oluşturdu. Yeni sol hareket; Radikal Demokratlar olarak anılıyor. Sol siyasetin alternatif partisi olmayı hedefleyen oluşum partileşme sürecini başlatırken bu süreci şubat ayında tamamlamayı hedefliyor. Yeni sol oluşumcuların gerçekleştirdiği toplantılardan biri de Söke'de gerçekleşti. Söke'de yapılan toplantıda Eğitim-Sen Aydın Şube Başkanı Orhan Aygün, Söke ÖDP ve bazı demokratik kitle örgütleri temsilcileri bir araya geldi. Vali Recep Yazıcıoğlu Kültür Salonunda gerçekleştirilen toplantıda Merkez Temas Heyeti Üyesi İbrahim Akın ve SHP İzmir İl Başkanı Beha Coşkun konuşmacı olarak yer aldı.

Yeni sol oluşumda sosyalistlerin sosyalistliklerinden, sosyal demokratların sosyal demokratlıklarından vazgeçmeden bir araya geleceklerini belirten toplantıda Merkez Temas Heyeti Üyesi İbrahim Akın; "Yapmaya çalıştığımız sadece iktidar olmak için ilkesiz birliktelikler değil, gerçek bir sol parti kurmak" dedi.

Türkiye'nin önemli bir sancılı süreçten geçtiğini, 80 yıldır biriken sorunların çözüm sancısının yaşandığını belirten İbrahim Akın, AK Parti'nin uluslar arası sermayeye bağlı icraatlarını yürütmeye çalıştığını, karşısında milliyetçilik ve ulusalcı siyaset yürüten muhalefet partileri bulunduğunu söyledi. Antiemperyalizm ve Anti Amerikancılığın bugün sadece solcuların söylemi olmaktan çıktığını Türkiye'de her şeyin birbirine karıştığını söyleyen yeni sol oluşum Merkez Temas Heyeti Üyesi İbrahim Akın; şöyle
konuştu: "Halka inmeyen, halkın sorunlarını irdelemeyen solun başarı elde etmesi mümkün değil. Herkesin sosyal, ekonomik ve kültürel yönden eşit yurttaşlık içinde olduğunu görmek istiyoruz."

İbrahim Akın konuşmasında; "Sol kendi kendinin engeli olmaktan çıktığı zaman bu partinin önünde de engel kalmayacağını zannediyorum" dedi.
Yeni sol hareketinin hukuki yönden kolay ancak fiili yönden zor ve uzun bir yol olduğunu vurgulayan SHP İzmir İl Başkanı Beha Coşkun da; geçmişte birçok kez sol oluşum kurma girişimi olduğunu ve olumsuz sonuçların yaşandığını belirterek; "geçmiş olumlu örneklerle dolu değil. Bu ümitsizlik de değil. Ama bu gerçekleri görerek hareket etmek gerekli" dedi./iha