Bilişim 09 Zirvesi'ni organize eden İnterpromedya'nın Genel Müdürü Güldane Taşdemir, geleceğin medyasında olacakları anlattı

İnterpromedya tarafından her yıl düzenlenen Bilişim Zirvesi'nin 9'uncusu bugün sona erdi. Bu yıl “Yeni Dünya Yeni Yaşam” temasıyla düzenlenen zirve bilişim teknolojilerindeki gelişmelerin tartışıldığı ve paylaşıldığı bir platform olmanın yanında açılan yeni başlıklarla bilişim teknolojilerin toplumsal hayata nasıl yön verdiğinin de tespit edileceği bir zemin oldu. Bilişim Zirvesi'nin bu yılki ilklerinden olan Yeni Medya Konferansı, 3G'nin hayatımıza girmesiyle birlikte medya dünyasında yaşanan devrim niteliğindeki değişimlerin bilince çıkarılmasında yardımcı oluyor. İntepromedya'nın Genel Müdürü Güldane Taşdemir'le Bilişim Zirvesi 09'u özellikle de Yeni Medya Konferansı'nda gündeme gelen değişikleri konuştuk.
Bilişim Zirvesi 09'da medya alanında Türkiye'de bir ilk olan “Medya Fütüristliği” de gündeme geldi. Bu alanda çalışmalar yapan Medya Fütüristi Gerd Leonhard'in konuk olduğu zirvede medyaya yönelik fütürüstik tahminler de yaptı.


BİLDİĞİNİZ HER ŞEYİ UNUTUN

Son 20 yıldır büyük değişiklikler yaşayan medya sektörü özellikle internet ve mobil teknolojilerinin sağlandığı olanaklarla birlikte çok daha bireysel bir hale geldi. Bilişim 09 Zirvesi'nde tartışmaya açılan Yeni Medya Konferansı'nda medya alanında büyük önem kazanan erişim ve içerikle, belirli bir dağıtım merkezi olmayan, telefon, internet ve bilgisayarın birleşiminden meydana gelen alıcılarla izlenen medya ortamının neler getireceği masaya yatırıldı.

Peki, bütün bunlar ne anlama geliyor? Bilişim Zirvesi'nin mimarlarından Güldane Taşdemir, medyadaki değişimin özünü şöyle anlatıyor: “3G teknolojisinin geniş kitlelere yönelik tanıtımında görüntülü iletişim ve hızlı internet üzerinde duruldu. 3G'nin bu yönde tanıtılması bu teknolojinin yaygınlaşması açısından bir zorunluluktu. Yeni teknolojinin bir de medya sektörüne yönelik getirdiği değişiklikler var.”

Medyanın temelinde yer alan içerik, erişim ve reklam alanında devrimsel değişikler olacağını belirten Taşdemir şöyle diyor: “Medyadaki değişim hep birlikte içinden geçtiğimiz ancak bilince çıkarmadığımız bir süreç olarak yaşanıyor. İnternetle beraber önce medya yapımlarında doğrudan katılımcı haline geldik. İzlediğimiz programlarları mail yoluyla yönlendirmeye başladık. Daha sonra internet siteleriyle birlikte her birimiz içerik sağlayan bireyler olduk. Sonra görüntü paylaşımı geldi. Herkes görüntülü içerik oluşturabilir bir hale geldi. Şimdi 3G teknolojisiyle birlikte buna sürat de eklendi ve yeni alışkanlıklar oluştu. Medyadaki değişim var olan durumun bilince çıkarılması.”


HALK BUNU İSTİYOR DÖNEMİ BİTTİ

Televizyonlardaki kalitesiz ve seviyesiz yapımlara yönelik eleştirilere medya kuruluşlarınca verilen en yaygın cevap “Halk bunu istiyor” oldu. İnternet ortamında üretilen milyonlarca görüntü, kolayca kurulan siteler, yaşanan her şeyi kaydederek anında paylaşma olanağı sağlayan yeni teknolojilerle eski medya tarzının devam ettirilemeyeceğinin altını çizen Taşdemir'e göre, büyük prodüksiyonlarla dev yapımlara imza atan medya kuruluşları yeni medya çağında ürettikleri içeriklerle izlenme rekorları kıran bireylerle rekabet etmek ve işbirliği yapmak zorunda kalacak. Taşdemir sözlerine şöyle devam ediyor: “IP TV dediğimiz bir alan var. Yani internet temelli televizyon. İzleyiciye istediği programı istediği saatte izlemek gibi bir kolaylık sağlıyor. Yeni medyada izleyici yıllardır televizyondan alışık olduğumuz kendisine verileni izleyen konumundan çıkıp, bireysel olarak bu işin içine bir içerik sağlayıcı olarak giriyor. Bu bir haber de olabilir, bir canlandırma, müzik, klip aklınıza gelebilecek her şey. Üçüncü nesille birlikte canlı ve anlık olarak yayınlanabilecek.


REKLAMLAR ŞEKİL DEĞİŞTİRECEK

Bununla birlikte reklam konusunda değişiklikler olacak reklamlar da mobil ortama taşınacak. Geleneksel medya ile yeni medya arasında artık yavaş yavaş dengelerde değişiklik olmaya başlayacak. Medya sektöründe yeni mecraların oluşacağını belirten Taşdemir sözlerini şöyle tamamladı: “Yeni medyada bütün bu bireylerin başarılı olacağı anlamına gelmez. Yeni mecraların oluştuğu havuzlar var. Operatörler, medya şirketleri içerik sağlayıcılar… Bundan sonra bir işbirliği süreci olacak. Büyük medya önemli içerikleri üretmeye devam edecek ama bundan sonra işbirliği yapılacak.


Medya devlerinin fütüristi

Gerd Leonhard
Media Fütüristi, Yazar & Blogcu, Temel Düşünce Konuşmacısı & Strateji Uzmanı

The Wall Street Journal gazetesi, Gerd Leonhard'I dünyanın önde gelen Medya Fütüristlerinden biri olarak nitelendiriyor. 'The Future of Music' (Müziğin Geleceği) (2005,Berklee Basımı) kitabının yazarlarından biri olan Leonhard'in çalışmalarının odağında Medya'nın Geleceği, İçerik, Teknoloji, İş, Pazarlama, Reklam, Marka, İletişim ve Kültür yer alıyor. Sosyal medya, Web/Medya 2.0, UGC, değer ve inovasyon üretimi, telif hakkı konusu, yeni teknolojilerin kültürel değişimdeki rolü,sayısal içerik ticareti modelleri, medya uyumu, mobil eğlence, girişimcilik, reklamcılık ve markanın geleceği, genel gelecek planlaması, sayısal içerik stratejileri ve gelecek nesil iş modellerinin gelişimi gibi konularda önde gelen uzmanlardan sayılıyor.

Leonhard'in müşteri listesinde Nokia, Sony/BMG, RTL, ITV, BBC, Fransa Telecom / Orange, Deutsche Telekom, The Financial Times, TribalDDB, DDB, Omnicom, Avrupa Komisyonu, Nokia-Siemens-Networks ve daha birçok kuruluşu yer alıyor. Gerd, Londra Kraliyet Sanat Akademisi üyesi ve İsviçre'nin Basel şehrinde yaşıyor./yeni şafak