Emeklilikte "ikramiye", işsiz kalındığında "güvence", işine haklı neden olmadan son verildiğinde ödenmesi gereken kıdem tazminatında yeni bir sayfa açılıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak başkanlığında işçi ve işveren tarafının bu hafta ilk toplantıyı yapması beklenirken, hükümet "sıfır mağduriyet" sözüyle yıl sonuna kadar 82 milyonu kucaklayan bir kıdem modeli ortaya koyacak.

Sabah gazetesinden Hazal Ateş'in haberine göre "Devlet güvenceli" yeni sistemle yüzde 8 olan kıdem alanların oranı yüzde 100'e çıkacak, çalışanın düşük kıdemle çalışması önlenecek. Yeni işe girende Kıdem Tazminatı Fonu'na katılım zorunlu, eski çalışanda isteğe bağlı olması görüşü ön plana çıkıyor. Kıdem tazminatını kaybetme korkusu ortadan kalkacak ve başka işe geçişler kolaylaşacak.

Ayrıca milyonlarca çalışanı ilgilendiren ve uzun yıllardır tartışılan kıdem tazminatı sistemine ilişkin reform çalışmaları Cumhurbaşkanlığı 2019 Programı'nda sosyal taraflarla diyalog içinde bütün işçilerin erişebileceği bir yapıya kavuşacak. Bireysel hesaba dayanan bir kıdem tazminatı sistemi sözü verilirken, hem işçi hem de işvereni rahatlatan bir model ortaya konulacak.

İşte grafiklerle ekonomideki yapısal dönüşüm adımlarıİşte grafiklerle ekonomideki yapısal dönüşüm adımları