Elli yılı aşkın bir süredir Türk ekonomisine yön veren, ticaretin kurallarını belirleyen Türk Ticaret Kanunu yenilendi. Yeni kanun Temmuz 2012"de yürürlüğe girecek. TBMM"de de temsil edilen siyasi partilerin uzlaşısı ile neredeyse baştan sona yenilenen ve 1535 maddeden oluşan Türk Ticaret Kanunu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ege ve Akdeniz Bölgesi Genç İşadamları Federasyonu (EGAFED) Başkanı Efkan Ceylan, Yeni Türk Ticaret Kanunu"na ekonomi dünyası, ticari aktörler ve sivil toplum kuruluşlarının genel bir iyimserlikle yaklaştığını söyledi.
Yeni Türk Ticaret Kanunu"nun ayrıntılı ve yoğun bir kanun olduğunu; Kanunun ticaret hayatı içindeki bütün aktörler, şirketler ve yeni girişimcilere yeni sorumluluklar getireceğine dikkat çeken EGAFED Başkanı Efkan Ceylan; yeni kanunun anlaşılması ve öngörüldüğü biçimde uygulanması için ciddi iletişim, bilgilendirme ve tanıtıma ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
Temmuz 2012"de tam olarak yürürlüğe girecek yeni kanunun, yeni tartışmalara ve kaosa yol açmaması için şimdiden hassas davranmak gerektiğini belirten EGAFED Başkanı Efkan Ceylan; “Temmuz 2012"ye kadar 6762 sayılı mevcut Türk Ticaret Kanunu'nun hükümleri uygulanacaktır. Önümüzdeki 15 aylık süreçte konunun tarafları, yeni yasanın getirdiği düzenlemelere vakıf olmak ve gerekli uyum tedbirlerini almak durumundadırlar” dedi.
Yeni Türk Ticaret Kanunu"nun getirdiği yenilikler ile ilgili bilgiler veren EGAFED Başkanı Efkan Ceylan; “Yeni kanun her şeyden önce Şirketler Hukukumuzu kökünden değiştirecektir. Dikkate değer olması açısından; getirilen yeni düzenlemeyle tek kişilik anonim ve limited ortaklıklara imkan tanınmaktadır. Bu en göze çarpan değişiklik olarak öne çıkmaktadır. Çünkü daha önceki düzenlemeye göre limited şirket kurabilmek için en az 2, anonim şirket kurabilmek için ise en az 5 ortağın bir araya gelmesi gerekiyordu. Böylece AB müktesebatına uygun bir değişiklik yapılmış oldu. On-line genel kurul toplantıları, denetimin şirket dışından bağımsız denetçilere yaptırılması, halka açık olmayan anonim şirketler için de kayıtlı sermaye sistemi imkanının sağlanması, şirketler topluluğuna ilişkin düzenlemeler dikkat çekmektedir. Diğer yandan; her şirket internet sitesi kurmak zorunda olacaktır. Şirketlerin yönetim kurulu ve genel kurul toplantıları elektronik ortamda yapılabilecektir. Haksız rekabet yaratanlara, 2 yıla kadar hapis cezası verilecektir” dedi.
Türk İş Dünyasında Türkiye"nin dünya ekonomisi ile entegrasyonu, rekabetin yeni kurallara bağlanması ve uluslar arası standartlara kavuşması anlamında bir görüş birliği hakim olduğunu ifade eden Efkan Ceylan; “ EGAFED ve genç işadamları olarak bu görüşleri paylaşıyoruz. Ancak, yeni Türk Ticaret Kanunu"ndan beklenen faydanın sağlanması için ekonominin bütün taraflarının ortak bir hassasiyetle davranması gerektiğini düşünüyoruz. EGAFED olarak, her fırsatta üyelerimiz nezdinde Yeni Türk Ticaret Kanunu"nun çok daha iyi anlaşılması için gerekli bilgilendirme çalışmalarına devam edeceğiz. İş çevrelerinin ve işadamlarımızın hassasiyetlerini kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.