Toplantıya ilişkin açıklamayı Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptı.

İşte Kalın’ın açıklamalarından satır başları:

Şu anda bakanlarımız kendi bakanlıklarında brifinglerini alıyorlar. Bu çalışmalarını da en kısa sürede tamamladılar ya da tamamlıyorlar. Önümüzdeki günlerde de bakanlıklara üst düzey atamalar yapılacak. Bununla ilgili bakan arkadaşlarımız isim çalışmalarını yapıp, cumhurbaşkanımıza arz edecekler.

Yeni kabinenin toplantısıyla ilgili tabi önemli konu başlıklarından bir tanesi ekonomiydi. Özellikle bu konuyu paylaşmak istiyorum. Ekonomi politikalarında yeni dönem için öncelikli konuların tespit edilmesi toplantının önemli başlıklarından bir tanesiydi.

Özellikle bütçe disiplininin sağlanması, reformların hayata geçirilmesi önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bununla ilgili daha detaylı çalışmalar yapılıyor. Özellikle ihracat odaklı büyüme noktasında yeni hazırlıklar yapılıyor. Orta vadeli program önümüzdeki hafta hazırlanıp, cumhurbaşkanımıza arz edilecek ve kamuoyuyla paylaşılacak.

“BÖYLE BİR DARBE GİRİŞİMİ BAŞKA BİR ÜLKEDE OLSA, TOPLUMSAL KAOS ORTAYA ÇIKARDI”

Türkiye ekonomisinin son 16 yılda gösterdiği performansı, canlılığı devam ettirecek adımları da tüm ilgili kurumlarımızın eşgüdümüyle devam edecektir.

15 temmuz hain darbe girişiminden sonra Türkiye’de ekonomik krizlerin olacağına dair tahminlerde bulunuldu. Hamdolsun bunların hiçbiri doğru çıkmadı. Böyle bir darbe girişimi başka bir ülkede olsa, devlet kurumları çıkar, devlet dağılır, toplumsal kaos ortaya çıkardı. Ama bunların hiçbiri olmadı. 15 Temmuz’dan birkaç ay sonra üçüncü köprü açılışını yaptık, Fırat kalkanı harekatını gerçekleştirdik. Devletimiz ilgili kurumlarımız tam bir koordinasyon içerisinde çalışıldı. Ve geçtiğimiz yıl 7,4 büyüme oranı yakalamış olduk.

15 Temmuzun da yıl dönümü geliyor. Pazar günü tüm ülke çapında anma programları yapılacak. Cumhurbaşkanımızın programını paylaşmak isterim. Pazar günü sabahleyin, bir şehit kabrini ziyaretiyle başlayacak program. Ardından Millet Camiinde öğle namazında bir hatmi şerif merasimi gerçekleşecek. Hemen ardından bizim yeni kongre merkezimizde sayın cumhurbaşkanımızın katılımıyla şehit yakınları ve gazi yakınlarıyla öğle yemeği yenilecek. Akşam saatlerinde cumhurbaşkanımızın bir hitabı bulunacak.

“BUNUN ARKASI DA GELECEK ARKADAŞLAR”

Tekrar 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. 15 Temmuz hain darbe girişiminden önce başlayan ve darbe girişiminden sonra hız kazanan FETÖ ile mücadele bundan sonra da devam edecek. Yurt içinde OHAL’in önemli hedeflerinden bir tanesi de bu darbe girişimini yapanların adalet önüne çıkarılmasıydı. Benzer yapıların, PKK’nın DHKPC gibi örgütlerin de tehditlerini ortadan kaldırmayı hedefleyen bir OHAL uygulaması vardı. Bu bağlamda terörle mücadelemiz de kararlı şekilde devam edecek. MİT’in son derece başarılı bir operasyonla Azerbaycan ve Ukrayna’dan iki tane üst düzey FETÖ imamı ülkemize getirildi. Bunun arkası da gelecek arkadaşlar. Dünyanın hiçbir yerinde rahat nefes almasına izin vermeyeceğimizi bilmenizi istiyorum.

“NATO SONUÇ BİLDİRGESİ BİZİM AÇIMIZDAN MEMNUNİYET VERİCİDİR”

NATO’nun genel manada gündemini oluşturan konularda, cumhurbaşkanımız 4 oturumda sunumlar yaptılar, ikili görüşme yaptılar. NATO sonuç bildirgesi bizim açımızdan memnuniyet vericidir. Bunun dışında sayın cumhurbaşkanımızın devlet ve hükümet başkanlarıyla da görüşmeleri oldu. İkili ilişkilerimiz ve bölgesel konular etraflı şekilde ele alındı. Önümüzdeki günlerde de terörle mücadele, seçim sonrası kabinenin atacağı adımlar konusunda çalışmalar devam edecek. Yapılan vaatlerin de çalışması hızlandırılacak.

SORU: Yeni dönemde cumhurbaşkanlığı sözcülüğü göreviniz hayırlı olsun. Ankara’da ABD’den bir heyetin olduğunu biliyoruz. Gerek terörle mücadele gerek FETÖ konusunda işbirliği söz konusu. Nedir son durum?

Bildiğiniz gibi ABD ile geçtiğimiz aylarda yapılan anlaşma çerçevesinde üç tane çalışma grubu kuruldu. Bir tanesi terör örgütleri, bir tanesi Suriye bağlamında, üçüncüsü de FETÖ ile mücadele bağlamında. Arzu ettiğimiz hızda gittiğimizi söylemem. Bununla ilgili yeteri kadar karinenin bulunduğu açık. Burada birkaç konu var, terör örgütü liderinin Türkiye’ye iadesi ve yargılanması. Amerikan sisteminin kendi bağlamı içerisinde değerlendirmekle beraber, darbe girişimi açık seçik ortadayken bu konuda somut adımların atılması gerektiğini dile getiriyoruz. Cumhurbaşkanımız da ABD’li mevkidaşıyla yaptığı görüşmelerde bu konuyu dile getirdi. Bugün yapılan toplantı da önem arz ediyor. Biz belgeleri sunduk, şimdi ABD’li yetkililerin nasıl tavır alacağını göreceğiz. Aylar yıllar sürecek bir meseleden bahsetmiyoruz. Sonuç odaklı, takvimi belli bir sürecin hayata geçirilmesi bizim temennimiz.

SORU: Sayın cumhurbaşkanı, başkanlık ve kurulların sayısında artabileceğini söylemişti. Kabine toplantısı hangi aralıkla toplanacak?


Şu an 9 tane politika kurulu inşa edildi. Bunların amacı belli konularda, alanlarda makro düzeyde politikaya dönük çalışmalar yapmak. Çalışmaya başladıkları zaman da bu önerilerini sayın cumhurbaşkanımıza arz edecekler. Onlar talimata dönüştürülecek, ilgili bakanlıklarımızla hayata geçecek. Zaman zaman cumhurbaşkanımızın iradesi çerçevesinde duyulan ihtiyaca binaen, yeni kurullar, geçici kurullar oluşturulabilir. Süreli ve sınırlı bir takım kurullarda oluşturulabilir. O manada sayı artabilir, artmayabilir.

Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı sayısı yine ihtiyaca binaen, sistemin oturma sürecini izledikten sonra, sayı artırılabilir. Cumhurbaşkanlığı yardımcısı ilave edilebilir.

Kabinenin hangi sıklıkla toplanacağı konusunda kesin belirlenmiş takvimimiz yok. Haftada bir, iki haftada bir olabilir. Ama bunun dışında ilgili konuyla bağlı olmak üzere, cumhurbaşkanımız üç dört beş bakan arkadaşımızla dar kapsamlı toplantılar yapabilir. Kabine toplantıları yanında daha dar, ilgili kabine arkadaşlarının da katıldığı toplantılar yapılacak.