Zirve öncesi ücretle toplanan 200 hostesi "dine davet eden" Kaddafi, liderlere hitaben konuşmasında ise "Önceki zirvelerde verilen sözler fos çıktı. Afrika'da 'yeni feodalizm' var" dedi.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından Roma'da gerçekleştirilen "2009 Gıda Güvenliği Zirvesi" dün başladı. 60 kadar devlet liderinin katıldığı ve 3 gün sürecek olan zirvede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da yer alacak. Erdoğan'ın bugün ve yarın zirvede konuşma yapması bekleniyor. Zirveye G8 ülkelerinden sadece İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi katılırken, en çok dikkat çeken isimler, Libya lideri Muammer Kaddafi, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe ve Papa 16. Benediktus oldu. Zirvenin gün- deminde 1 milyarı aşan aç insanın bulunduğu dünyada gerekli gıdanın ulaştırılması sorunu var.

200 HOSTESİ “DİNE DAVET ETTİ”

Zirveye yine Libya lideri Kaddafi'nin sıradışı çıkışları damgasını vurdu. Libya'nın Roma Büyükelçiliği tarafından ücretle toplanan 200 hostesle FAO zirvesi öncesi bir araya gelen Kaddafi'nin, bir konuşma yapıp herkese Kur'an-ı Kerim ve kendi yazdığı "Yeşil Kitap"ı hediye ettiği öğrenildi. Kadın dinleyicilerin, Roma'daki halkla ilişkiler şirketlerinden birinin "18-35 yaş arasında, dekolte kıyafetten uzak, ancak iyi giyimli 500 kız aranıyor" duyurusuyla seçildikleri ileri sürüldü. Duyuruya yanıt veren adaylara 50'şer avro, Kaddafi ile buluşturulanlara ise 75'er avro ödendiği iddia edildi. Zirve toplantısında Kaddafi, "Daha önceki zirvelerde verilen sözler fos çıktı. Sömürgeci ülkeler, kalkınmakta olan ülkelere tazminat ödemeli" diye konuştu. Libya lideri, gıda ithalatçısı ülkeler tarafından Afrika'da tarım alanlarının satın alınmasını ise "yeni feodalizm" olarak nitelendirdi.

İranlı First Lady'den "ONE MİNUTE"

FAO zirvesi için liderlerden önce First Lady'ler kolları sıvadı. Toplantıda, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın uluslararası etkinliklerde pek görülmeyen eşi Azam Farahi de söz aldı. Açılış konuşmasını Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in eşi Suzan Mübarek'in yaptığı toplantıda, Farahi, İran'ın açlıkla mücadelede örnek ülke olarak gösterilebileceğini söyledi ve Gazzeli çocukların açlığa terkedilmesini kınadı. Farahi, Gazze Şeridi'ndeki insani kriz nedeniyle acı çeken kadınları ve çocukları hatırlatarak, "İsrail rejiminin, Gazze'de bunları yapmaya hiç hakkı yok. Dünya, Filistinli kadınların ve çocukların seslerini duymalı" dedi.

Roma'da sebzeli protesto

Gıda Güvenliği Zirvesi, çeşitli ülkelerden gelen göstericilerin protestosuna sahne oldu. Liderlere tepki gösteren eylemciler, beraberlerinde getirdikleri sebzeleri sokağa atarak çiftçilik mizanseni yaptı. Başta Lübnan, Sudan, Filipinler, Filistin ve Orta Afrika ülkeleri olmak üzere çeşitli yerlerden gelen protestocular, FAO'nun son 10 yıldır hiçbir ciddi eylemde bulunmadığı söyledi./yeni şafak