Şirketlerin yüzde 36'sı üç ay içinde istihdamını artıracak. En fazla alımın yapılacağı bölge sektörler de belli.

Türkiye, uluslararası insan kaynakları şirketi Manpower'ın yaptığı 'istihdam artışı' araştırmasında 39 ülke arasında beşinci oldu. Bini aşkın firmanın dahil edildiği araştırmaya göre şirketlerin yüzde 36'sı üç ay içinde istihdamını artıracak. En fazla personel alımını ise Ege ve Karadeniz'deki firmalar yapacak.

Küresel krizden en hızlı çıkan ülkeler arasında yer alan Türkiye, istihdam artışında da rakiplerini kıskandırıyor. Bini aşkın işverenle yapılan bir araştırmaya göre Ocak-Mart 2011 döneminde her 100 şirketten 36'sı yeni eleman almayı planlıyor. İnsan kaynakları şirketi Manpower'ın uluslararası çapta yaptığı 'İstihdama Genel Bakış' araştırmasında Türkiye, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde en yüksek istihdam tahmini veren ülke oldu.

Manpower Türkiye Genel Müdürü Ebru Coş, Türkiye'nin ilk kez katıldığı uluslararası çaptaki araştırmanın sonuçlarını dün düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Buna göre 39 ülkede toplam 64 bin işverenle birebir görüşmeler yapıldı. Genel Müdür Coş'un verdiği bilgiye göre araştırma sonuçları, Türkiye'nin ekonomik performansına paralel bir duruş sergiliyor. Her 100 şirketten 36'sı önümüzdeki 3 ayda yeni eleman alımı hedeflerken, 9'u personel çıkarmak zorunda kalabileceğini belirtti. 100 şirketten 51'i personel sayısını değiştirmeyi düşünmezken, dördü ise eleman alıp almama konusunda henüz karar verebilmiş değil. "Türkiye'deki genel işe alım tahminleri son derece olumlu ve iş arayanlar neredeyse her sektörde orta ve uzun vadede mükemmel fırsatlarla karşılaşacak." diyen Ebru Coş, özellikle Ege ve Karadeniz Bölgesi'nde işverenlerin yüzde 40'ının işe alım yapacağını açıklamasının kayda değer bir bulgu olduğunu aktardı.

Türkiye, ilk kez katıldığı 'istihdama genel bakış' araştırmasında yüzde 36 istihdam beklentisiyle 39 ülke arasında da beşinci oldu. Listenin ilk sırasında Hindistan geliyor. Bu ülkeyi Çin, Tayvan, Brezilya ve Türkiye takip ediyor. Türkiye, dünya genelinde beşinci sırada yer alırken, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde ise ilk sırada. En fazla istihdam kaybı beklenen ülke ise ekonomik krizle boğuşan komşu Yunanistan.