Birçok hukukçu Anayasa değişikliğinin türban serbestisi için yeterli olmadığını savunurken YÖK Başkanı Özcan, türbanın serbest olduğunu ilan etti.

YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını öngören değişikliklerin yapıldığı Anayasa"nın 10 ve 42. maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını bildirdi. Dün öğle saatlerinde YÖK Başkanvekili Prof. İzzet Özgenç ile toplantı yapan YÖK Başkanı Özcan, ardından rektörlere yazı göndererek, “türbanlı öğrencilerin üniversitelere alınması” gerektiğini vurguladı. Özcan, “kimliği ve cinyiseti teşhis etmeye engel kıyafetlerle girmek isteyecekler” ve “muhtemel provokasyonlar” için üniversite yönetimlerinin genel kolluk kuvvetleriyle tedbir almasını da istedi.

Önce "yarın" dedi

Özcan, dün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, YÖK Başkanvekili Prof. İzzet Özgenç"in konuyla ilgili çalışma yürüttüğünü söyledi ve bugün bir toplantı yapacaklarını, çalışmaya son şeklini vereceklerini ifade etti. Özcan, “Yarın (bugün) bir basın duyurusuyla YÖK"ün duruşunu açıklayacağız” dedi. Edinilen bilgilere göre YÖK Başkanı Özcan, dün öğle saatlerinde Prof. Özgenç ile 3.5 saat süren bir toplantı yaptı. Özcan bu toplantının sonrasında da rektörlere yazı gönderdi. Sözkonusu yazı “bilgi için” İçişleri Bakanlığı ve valiliklere de gönderildi.

Yazısında, Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete"de 23 Şubat"ta yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan ve Anayasada değişiklik yapan 5370 sayılı Kanuna ilişkin teklifin genel gerekçesindeki ifadelere yer veren YÖK Başkanı türban serbestisi için ayrıca bir düzenlemeye gerek olmadığını savundu.

Polisten yardım istedi

Özcan, yazısında ilginç bir uyarıda da bulundu:

Söz konusu Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesiyle, çağdaş uygarlık düzeyine erişmeyi bir erek olarak telakki eden toplumumuzun estetik anlayışını yansıtmayan kılık ve kıyafet tarzlarıyla yükseköğretim kurumlarının bina, eklenti ve yerleşke alanlarına girilmesi teşebbüslerinde bulunulabilecektir.

Yazısında provokasyon uyarısı yapan Özcan, “Muhtemel provokasyonlar karşısında gerekli önleyici kolluk tedbirlerinin alınmasını sağlamak amacıyla valiliklerle koordinasyonun sağlanması gerekmektedir” dedi.