Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ege Bölgesinde kuduz hastalığını yok etmek için Avrupa Birliği"nin de desteğiyle “Türkiye"de Kuduz Hastalığı"nın Kontrolü” adı altında, 3 yıl sürecek ve yaklaşık 13 Milyon Avro"ya malolacak projenin ikinci yılı ile ilgili çalışmalara başladı. Yapılacak olan çalışmalarla ilgili bilgiler veren Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, “Aydın"a kampanya kapsamında 110 Bin doz parenteral olarak kullanılmak üzere kuduz aşısı ayrıldı” dedi.
Kampanya kapsamında ilk olarak 26 Ocak 2009 tarihinde yaban hayatındaki kuduz hastalığına karşı İzmir, Aydın, Manisa, Muğla, Uşak ve Denizli illerindeki vakaları kontrol altına almak ve hastalığı yok etmek amacıyla havadan aşılı yemler atılmaya başlandığını belirten Sadettin Öztürk, “Aşı atılacak ormanlık alanlara yakın olan yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızın aşılarla temas etmemeleri konusunda duyarlı olmaları gerekmektedir. 3 yıl sürecek proje kapsamında toplam 1 Milyon 827 Bin doz aşı materyali kullanılacaktır. Ülke genelinde ise kedi ve köpekler için parenteral olarak 1 Milyon 800 Bin doz aşının kullanılması planlanmıştır” diye konuştu.
İzmir, Aydın, Manisa, Muğla, Uşak ve Denizli gibi riskli bölgelerde sığır ve at gibi çiftlik hayvanlarına ücretsiz olarak aşı uygulaması yapılacağı bilgisini veren Öztürk, şunları söyledi: “Proje kapsamında ayrıca Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde de hayvan refahına yönelik olarak yapımı tamamlanan hayvan bakım üniteleri de belediyelere devredilecektir. Aydın"a kampanya kapsamında 110 Bin doz parenteral olarak kullanılmak üzere kuduz aşısı ayrılmıştır. Önümüzdeki günlerde bir program dahilinde çiftlik hayvanları aşılanacaktır. Aşılama kampanyasının başarıya ulaşmasında sahipli sahipsiz tüm kedi ve köpeklerin aşılanması önem taşımaktadır.Bu nedenle toplum sağlığı adına hayvan sahibi vatandaşlarımızın kampanyaya gerekli ilgi ve desteği göstermelerini bekliyoruz. Proje sonunda ülkemizde görülen kuduz vakalarının yaban hayatı ile sınırlandırılması ve bu vakaların asgari düzeye çekilmesini hedefleniyor”