36 yıldır Ankara'nın Sıhhiye'deki binasında hizmet veren Danıştay'ın yeni binasını Başkan Hüseyin Karakullukçu, basın mensuplarına tanıttı. Danıştay Başkanı Karakullukçu'nun bazı teknik konularda bilgi vermesinin ardından bina basın mensuplarına gezdirildi. Binanın resmi açılışı ise daha sonra uygun bir zamanda yapılacak.

Eskişehir yolu Lodumlu mevkiinde yapılan yeni hizmet binası, 62 bin 310 metrekarelik arsada inşa edildi. Yeni bina, Danıştay'a özgü yapıldı. Her üye, tetkik hakimi ve savcı, modern, teknolojik altyapıyla donatılmış, tek kişilik odalarda çalışacak. Binada 3 duruşma salonu, genel kurul salonu, bin 200 metrekarelik ve 600 kişi kapasiteli bir konferans salonu ile 150 kişinin masa düzeninde oturacağı İdari Dava Daireleri Kurulu, Vergi Dava Daireleri Kurulu için ayrı salonlar yer alıyor. Ayrıca kompleks içinde kreş, spor salonu, sağlık birimi gibi sosyal tesisler bulunuyor. Daire başkanları için tasarlanan odalarda dinlenme bölümü, tuvalet, televizyon ve buzdolabı yer alıyor.

Hem kapalı hem açık otoparkı bulunan yeni bina, akıllı bina olarak tasarlandı. Binadaki blokların toplamında 22 asansör işleyecek. Yeni bina ayrıca enerji tüketiminin minimize edilmesi açısından güneş enerjisinden olabildiğince çok faydalanacak. Yağmur suyu indirme sistemiyle yeşil alan sulaması yapılacak. Şiddetli depreme dayanıklı şekilde inşa edilen akıllı bina, modern yapısıyla dikkat çekiyor.

Bina için açılan proje yarışmasında, 64 proje arasından birinciliği mimar Cem Açıkkol kazanmıştı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nce yapılan ihaleyle binanın yapımı, 64 milyon 880 bin lira bedelle Varlıbaşlar (VARYAP) Yapı Sanayi ve Turizm Anonim Şirketi'ne verildi. 72 bin 500 metrekare kapalı alandan oluşan yeni binanın temeli, 14 Aralık 2009'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla atıldı.