İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 34 PKK'lının Habur Sınır Kapısı'nda teslim olması sırasında ortaya çıkan görüntülerle ilgili olarak sert bir açıklama yaptı. Atalay, “Bu tür görüntülerin tekrar sergilenmesini kimse aklından bile geçirmesin” dedi. İçişleri Bakanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen Atalay, hükümetin akan kanın durması için çalıştığına dikkat çekerek, “Birileri 'bu sorunlar çözülmesin, hele hele AK Parti eliyle hiç çözülmesin, terör varsın devam etsin' diyorlarsa desinler. Biz yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

ONLAR DA YANLIŞI KABUL ETTİ

DTP'nin tutumuna ilişkin görüşlerini de açıklayan Atalay şunları söyledi: “Süreci siyasi bir gösteriye dönüştürerek asla kabul edemeyeceğimiz görüntüler sergileyen DTP de büyük bir sorumsuzluk örneği göstermiştir. Gerçi kendileri de iki gündür yanlış yaptıklarını beyan ediyorlar. Ama yanlış yapmışlardır. Bunların yapılmaması için biz elimizden gelen çabayı gösterdik. Sabrımızı sonuna kadar zorluyoruz. Fedakarlıklar yapıyoruz. Görüşmeler yaptık, anlattık ama bu sorumsuzluk örneği gösterilmiştir.”

MÜSAMAHA GÖSTERİLMEZ

“Hepimizi rahatsız eden bu görüntülerin kabul edilmesi, onaylanması mümkün değil. Bu tür görüntülerin tekrar sergilenmesini kimse aklından bile geçirmesin. Bu konuda asla müsaade ve müsamaha gösterilmesi düşünülemez.”

AHMET TÜRK ÖNLEYEMEDİ

Atalay, DTP lideri lideri Ahmet Türk ile 17 Ekim'de Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in makamında görüştüklerini belirterek, “Görüşmede, 'bu şovları yapmayın, bu provokasyonları yapmayın. Süreci tıkarsınız, sürece zarar verirsiniz' diye kendilerini uyardık. Ahmet Türk de bu konuda çaba sarf etti ama önleyemedi” dedi.

Savaşın hesabını sormadılar barışın hesabını soruyorlar

Vatandaşlara seslenen Atalay, CHP ve MHP başta olmak üzere diğer muhalefet partilerinin süreci siyasi istismar konusu olarak kullandıklarını ifade ederek, “Provokasyonlara, zihin bulandırma ve karalama kampanyalarına rağmen bu yolda kararlılıkla yürümeye devam edeceğiz. Vatandaşlarımız, provokasyonlara itibar etmesinler. Onların sağduyularına biz inanıyoruz” dedi. Atalay, şehit ailelerinin tepkilerini anlayışla karşıladıklarını, aileleri istismar edenleri ise şiddetle kınadıklarını dile getirdi. Demokratik açılım sürecinin daha önceki yıllarda başlatılması durumunda Türkiye'nin kayıplarının daha az olacağına ve sorunların büyümeden çözüleceğine vurgu yapan Atalay, şöyle konuştu: “Savaşın hesabını soramayanlar şimdi adeta barışın hesabını sorarlar, diye bir söz var. Şimdi terörü bitiremeyenler 'Siz niye bitiriyorsunuz?' diye bize hesap soruyor. Bizden başkası terörü bitirmeye cesaret edemezdi. Bütün boyutlarıyla bu konuyu ele almaya devam edeceğiz. Süreci açık ve şeffaf olarak yürütüyoruz. Yapılanların siyasi propaganda aracı olmasını istemiyoruz.” 34 PKK'lının serbest bırakılma sürecini eleştiren muhalefete tepki gösteren Atalay, “Soruşturmanın içeriği hakkında bilgisi olmadan anamuhalefet partisi genel başkanı konuyu çarpıtarak, vatandaşların kafasını karıştıracak yanlış ve yalan açıklamalarda bulunmuştur” dedi.

Burkay: Karnavala çevirdiler

İsveç'te yaşayan ünlü Kürt aydın ve siyasetçi Kemal Burkay, PKK'lıların dağdan inme sürecinde, hükümetin samimi, muhalefetin ise sorumsuz davrandığını söyledi. Burkay, karşılamayı abartan DTP'yi eleştirdi: “Doğrusu, DTP'nin olayı bir 'fest' (İsveççe karnaval, festival) havasına dönüştürmesi doğru bulmadım. Davul zurnalı olarak bir zafer havası vermenin bir nedeni de yoktu ortada.”

DTP'li vekiller de bundan rahatsız

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, PKK'lıların Habur'daki şovunun DTP'li vekilleri de rahatsız ettiğini söyledi. Diyarbakır'dan dönerken uçakta DTP'li milletvekillerinin de bulunduğunu anlatan Arınç, ikisiyle yol boyunca sohbet ettiğini ifade etti. Arınç, şunları anlattı: “İsimlerini söyleyemeyeceğim, 'Biz de bundan rahatsızız' dediler. 'Neden mani olmuyorsunuz' dedim. 'Mani olamıyoruz' dediler. Yani Genel Başkanlarının da çok çaba sarf ettiğini, aklı başında insanların (yapmayın etmeyin) demelerine rağmen ancak bu kadarını yapabildiklerini' söylediler. Tek tip kıyafetlerini çıkartmalarını istediklerini, Diyarbakır'a gelirken bazı şeylere engel olmak istediklerini şimdi de dedikodu olarak Meclise geleceklerini, bunu haber olarak uçurduklarını, oysa buna izin vermeyeceklerini' söylediler.” /yeni şafak