BM'nin dün New York'ta başlayan 64'üncü Genel Kurulu'nda konuşan ABD Başkanı Barack Obama, 'Bu salonda hepimiz farklı yerlerden geliyoruz ama hepimiz aynı geleceği paylaşıyoruz. Artık, beraber yapmak zorunda olduğumuz işlerden faklılıklarımızı ayırma lüksümüz kalmadı. Ben, Londra'dan Ankara'ya, İspanya'dan Moskova'ya Akra'dan Kahire'ye bu mesajı taşıdım. Dünya için zaman, artık yeni bir yöne gitme zamanı. Karşılıklı çıkarlar ve saygı üzerine kurulu ve çok taraflı işbirliğine dayanan yeni bir çağ başlatmalıyız ve bunun için çalışmaya hemen başlamalıyız' sözleri ile ABD'nin bundan sonra kararlarını tek başına almayacağı mesajı verdi.

ÖZÜR BEKLEMEYİN
21'inci yüzyılın liderlik ve sorumluluktan daha fazlasını gerektirdiğini belirten Obama, 'Kaderin ortak olduğu bu çağda, güç artık bir tarafın kaybedip, diğerinin kazandığı bir oyun değil. Hiçbir ulus, diğeri üzerinde üstünlük kurmaya çalışamaz. Bir ulusun veya bir topluluğun diğeri üzerinde üstünlük kurmasını sağlayan hiçbir dünya düzeni başarılı olamaz. Uluslar arasındaki hiçbir güç dengesi sabit değildir. Tüm ulusların birbiri ile bağlantılı olduğu bir dünyada, geleneksel kuzey-güney ayrımı veya Soğuk Savaş döneminden kalan birliktelikler hiçbir anlam ifade etmiyor' dedi. Eski gelenek ve alışkanlıkların bugünün insanlarının içinde bulundukları sorunlar karşısında yetersiz kaldığını belirten Obama, 'Hep beraber kuzey-güney, doğu-batı, siyah-beyaz arasındaki eski ayrımlar arasında köprü kuracak yeni koalisyonlar oluşturmalıyız' dedi. ''Kimse ülkemin çıkarlarını koruduğum için benden özür beklemesin'' diyen Obama, Amerikan karşıtlığını engellemek için elinden geleni yapacağını söyledi. Nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için çaba harcayacağı vadinde bulunan Obama, 'Rusya ile stratejik savaş başlıkları ve füzesavarların kademeli olarak azaltılması için yeni bir anlaşma imzalayacaklarını' açıkladı. Obama, nükleer silahsızlanma konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen ülkelerin bunun sonuçlarına katlanmalarının sağlanması gerektiğini, önümüzdeki 12 ayda Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın kuvvetlendirileceğini belirtti.

4 TEMEL İLKE
GeleceĞİ garanti altına almak için 4 ilkenin izlenmesi gerektiğine inandığını belirten Obama, bu ilkeleri: nükleer silahsızlanma, barış ve güvenliğe teşvik, gezegenin korunması ve herkese fırsat sunan küresel ekonomi olarak sıraladı. Obama, bu dört ilkenin uluslararası işbirliğine kılavuzluk etmesi gerektiğini söyledi.

İRAN VE K.KORE'Yİ UYARDI
ABD Başkanı, İran ve Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetleriyle ilgili olarak, 'Bu iki ülkenin hükümetleri bizi tehlikeli bir rampaya itmektedir. Uluslararası anlaşmalara göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen ülkeler bunun sonuçlarına katlanır'' dedi.

KOŞULSUZ MÜZAKERE
ORTAdoĞu'dakİ duruma da değinen Obama, İsrail ile Filistin'in, güvenlik, sınır, Kudüs'ün statüsü ve mülteciler konusunda yaşanan görüş ayrılıklarını çözmek için koşulsuz masaya oturmaları vaktinin geldiğini söyledi.
Başkan Obama, 'Barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayan iki devlet' amacının açık olduğunu ifade etti. Obama, İsrail'in Yahudi yerleşim birimi inşaatını sürdürmesinin meşru olmadığı görüşünü yineledi./akşam