Biyologlar Birliği Derneği Genel Sekreteri Gökhan Kavuncuoğlu, Sağlık Bakanlığı"nın 2002-2009 yılları arasında biyologların Tıpta Uzmanlık Sınavı"na (TUS) girmesini engellemeye çalıştığını savunarak, “2010 Nisan ayı tıpta uzmanlık sınavında mahkeme kararı ile biyologların sınava girmesine müsaade edilmiş, ancak sınav sonuçlarının açıklanıp yerleştirmelerin yapılmasının hemen ardından, sınavın biyologlar açısından iptal edildiği duyurulmuştur. Sınavı kazanan biyologların atamaları yapılmamıştır” dedi.
TUS'a tıp fakültesi mezunu doktorlar ile Tıp Dışı Branşlar(TDB) olan biyoloji, kimya, eczacılık ve veterinerlik fakültesi mezunları başvurabildiğini ifade eden Kavuncuoğlu, “Tıp fakültesi mezunu doktorlar hem klinik hem de temel tıp bilimlerini, TDB'lar ise sadece temel tıp bilimlerini tercih edebilmektedirler. Bu sınavın düzenleyicisi olan Sağlık Bakanlığı 2002-2009 yıllarında diğer TDB'ların sınava girişine müsaade ederken biyologlar aleyhine iptal etmeye çalışmış ve her defasında yüce yargımızdan geri dönmüştür. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı itirazların haksız olduğu defalarca tescillenmiştir” diye konuştu.

-“BİYOLOGLARIN YETKİN OLDUĞU AŞİKARDIR”-

Kavuncuoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın belirttiğinin aksine mikrobiyoloji ve biyokimya alanlarında gerek lisans düzeyinde alınan dersler itibariyle gerekse tıpta uzmanlık sınavında alınan puanlar itibariyle biyologların yetkin olduğunun aşikar olduğunu savunarak, “Mevcut durumda tıpta uzmanlık eğitimi veren hoca ve uzmanların azımsanmayacak ölçüde fazla olması bu durumu daha net ortaya koymaktadır. Mezuniyet sonrası iş imkanları oldukça kısıtlı olan biyologların TUS'ta Türkiye çapında dereceye girecek kadar yüksek puanlar alması garipsenmemelidir” dedi.

Yurt dışında, gelişmiş ülkelerde tıpta uzmanlık eğitiminde biyologların veteriner hekimlerin, eczacıların ve kimyagerlerin bulunmakta olduğunu ifade eden Kavuncuoğlu, “Ayrıca ülkemizde hali hazırda tıp fakültelerinde, mikrobiyoloji ve biyokimya alanlarında uzmanlık eğitimi veren öğretim üyeleri biyolog, veteriner hekim, eczacı ve kimyager kökenlidir. Hacettepe üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Sibel Ergüven, Gazi Üniversitesi Tıp fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Semra Kuştimur, yine Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Sultan, Cerrah Paşa Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana bilim Dalı eski başkanı Müzeyyen Mamaltorun, Öğretim Üyesi Bekir Kocazeybek biyolog kökenlidir. Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Selim Badur eczacı kökenlidir. Erciyes Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Kılıç biyolog kökenlidir. Örnek sayısı çok fazladır” dedi.

-SAĞLIK BAKANLIĞI"NDA UZMANLIK ÖĞRENCİSİ YETİŞTİREN ÖĞRETİM ÜYELERİ TDB KÖKENLİ-

Bugün Sağlık Bakanlığı'na bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde biyokimya, mikrobiyoloji uzmanlık eğitimi veren uzmanlar ya da tıp fakültelerinde tıp fakültesi öğrencisi, mikrobiyoloji ve biyokimya uzmanlık öğrencisi yetiştiren öğretim üyelerinin TDB kökenli olduğunu ifade eden Kavuncuoğlu, “Burada esas olan meslek şovenizmi yapmadan multidisipliner tıp alanında insanımıza iyi kalitede hizmet sunmaktır. Amaç bu olmalıdır. Şu an mevcut durumda biyologlar hem asistan, hem uzman, hem öğretim üyesi olarak tıp fakülteleri ve Sağlık Bakanlığı hastanelerinde mikrobiyoloji ve biyokimya alanlarında hizmet vermektedirler” şeklinde konuştu.