Önemli tarihi yapıları tek tek yenileyerek kent yaşamına kazandıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, metruk durumdaki tarihi Ahmet Ağa (Harem-Selamlık) binasını da aslına uygun olarak restore ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15. yüzyıldan kalma Pınarbaşı Hamamı’nı restore ettikten sonra, yıllardır atıl durumda olan ve yıkılmaya yüz tutmuş Kemeraltı’ndaki Ahmet Ağa (Harem-Selamlık) binasını kente kazandırmak için de çalışmalarını hızlandırdı. Kış döneminde restorasyon işlemlerine başlanan tarihi binadaki çalışmalar, oldukça kötü durumdaki yapıyı ayağa kaldırdı.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden 30 yıllığına “restorasyon karşılığı kiralama” sözleşmesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kiralanan yapı, öncelikle askıya alınarak orijinaline uygun şekilde restore edilmeye başlandı.

Kemeraltı’nda mülkiyeti Salepçi Hacı Ahmet Efendi Vakfı adına Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan 927 metrekarelik bina, Konak İlçesi Hacı Mahmut Mahallesi 848 Sokak’ta bulunuyor. Tarihi bina, restorasyon işlemleri tamamlandıktan sonra, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet vermeye başlayacak. Binanın restore edilmek üzere hazırlanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri, İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından da onaylanmıştı.

Tarihçesi

19. Yüzyıl’ın ilk yarısında yapılarak kente kazandırılan Harem-Selamlık binasında iki ana bölüm var. Birinci yapı “Selamlık”, ikinci bina ise “Harem” olarak tespit edilirken, Selamlık binası iki kat, Harem binası da bodrum kat ve üzerindeki iki kattan oluşuyor. Harem binasının arka bölümünde ayrı bir bahçe bulunuyor. Zaman içinde oldukça yıpranmış ve zarar görmüş durumda olan bina, restorasyon projelerine uygun olarak kente kazandırılacak.