Kabul edilen maddelere göre, muvazzaflık hizmeti sırasında sağlık  kuruluşlarında tanı ve tedavide geçen süreler, yargılama sonucu beraat edenlerin  gözaltı ve tutukluluk süreleri askerlik hizmetinden sayılacak.

Terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevinden dolayı alıkonulan  ya da kaybolanların yeniden birliklerine dönmeleri halinde durumları, kuvvet  komutanlıklarınca teşkil edilecek kurul tarafından incelenecek. Kaçırılma veya  kaybolma ile ilgili kusurlu görülenler hakkında soruşturma dosyası tanzim  edilerek yetkili adli makamlara intikal ettirilecek. Kurul tarafından kusursuz  görülenler ile haklarında kovuşturmaya yer olmadığı ya da beraat kararı  verilenlerin birliklerinden ayrı geçirdiği süreler hizmetten sayılacak ve  ödenmemiş özlük hakları ödenecek.

Firar, izin ihlali suçları ile kısa süreli kaçma ve izin süresini  geçirme disiplinsizliklerinde geçen süreler, mahkemelerin hükmettiği hapis  cezalarının infazda geçen süreleri, Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu'nda  hizmetten sayılmayacağı belirtilmiş cezalar, kendilerini askerliğe elverişsiz  hale getirmeye veya getirtmeye teşebbüs ettikleri mahkeme kararıyla sabit  olanların, yargılanmalarına esas eylemleri dolayısıyla ortaya çıkan  rahatsızlıklar ile uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanması nedeniyle mahkeme  tarafından haklarında tedaviye karar verilenlerin, bu karar nedeniyle yatarak  gördüğü tedaviler ya da istirahatte veya hava değişiminde geçirdikleri süreler  muvazzaflık ve yedeklik hizmeti sürelerinden sayılmayacak.

Yedek subay veya yedek astsubay, yedek subay adayı ya da yedek  astsubay adayı, yedek subay aday adayı veya yedek astsubay aday adayı iken;  Askeri Ceza Kanunu ile Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nda belirtilen  suçlardan mahkum olanlar, süresine bakılmaksızın kamu hizmetlerinden yasaklı  olanlar ile idari karar sonucu kamu hizmetlerinden çıkarılanlar, yedek subay  yahut yedek astsubaylardan askerlik hizmet süresini tamamlamadan çeşitli  nedenlerle Türk Silahlı Kuvvetleriyle ilişikleri kesilen veya mahkeme kararı ile  ya da haklarında verilen mahkumiyet kararı sonucu Türk Silahlı Kuvvetlerinden  çıkarılanlar yedek subay veya yedek astsubay olamayacak.

Bunun yanı sıra yedek subay adayı veya yedek astsubay adaylarından  disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle yedek subay ya da yedek astsubay  olması uygun görülmeyenler, Türk Silahlı Kuvvetlerinin manevi şahsiyetine gölge  düşüren veya askerliğin şeref ve haysiyetiyle bağdaşmayacak eylemlerde bulunanlar  ile tutum ve davranışlarıyla yasa dışı siyasi, yıkıcı, bölücü ideolojik görüşü  benimsemiş olduğu anlaşılanlar, yedek subay veya yedek astsubay eğitim ve  öğretiminde başarı gösteremeyenler yedek subay veya yedek astsubaylık  yapamayacak.

Subay, astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş veya er olarak görev  yaparken askerlik hizmet süresini tamamlamadan disiplinsizlik ya da ahlaki  nedenlerle Türk Silahlı Kuvvetleriyle ilişikleri kesilen veya mahkeme kararı ile  ya da haklarında verilen mahkumiyet kararının sonucu olarak Türk Silahlı  Kuvvetlerinden çıkarılanlar, askerlik hizmetini er statüsünde tamamlayacak.  Bunların askerlik hizmeti erbaş ve erlerin hizmet süresi kadar olacak.

Sevk edilen yükümlülerin katılışları, birlik veya kurumlarınca Milli  Savunma Bakanlığına bildirilecek. Terhis edilen yükümlüler için birlik  komutanlığı ya da kurum amirliğince terhis belgesi tanzim edilerek yükümlüye  verilecek ve kıta şahsi dosyası ile birlikte kayıtlı olduğu askerlik şubesine  gönderilecek.

Askerlik hizmetini yapmakta iken yedek subay veya yedek astsubay olma  hakkını veren öğrenim kurumlarından mezun olanların, yedek subay ya da yedek  astsubay olarak statü değişikliği talepleri dikkate alınmayacak.

Noksan hizmetli yükümlülere öncelikle askerlik hizmet süresinin  tamamlatılması maksadıyla tebligat yapılacak. Tebligat tarihinden itibaren noksan  hizmetini tamamlamak üzere iki aylık süre içerisinde askerlik şubesine müracaat  etmeyenler hakkında bakayalara ilişkin hükümler uygulanacak. İki aylık sürede  askerlik şubesine başvurmayanlar, yakalanmaları için İçişleri Bakanlığına  bildirilecek. Yakalananlar mesai saatleri içerisinde en yakın askerlik şubesine  getirilecek. Mesai saatleri dışında veya askerlik şubesinin bulunmadığı yerlerde  yakalananlar ilgili kolluk kuvveti tarafından hazırlanan tutanağa istinaden  derhal serbest bırakılacak.

Bir yıl ve daha az süreli hapis cezaları

Askerlik hizmetine başlamadan önce veya askerlikleri sırasında  işledikleri suçlardan dolayı, bir yıl ve daha az süreli hapis cezasına  hükmedilenler ile Türk Ceza Kanunu uyarınca yazılı tedbirler ya da adli para  cezasına mahkum edilen yükümlüler hakkında verilen ceza ile tedbirlerin yerine  getirilmesi, askerlik hizmetlerinin sonuna bırakılacak. Bu durumdakiler terhis  edildikleri zaman serbest bırakılmayıp cezalarının çektirilmesi için kıta ve  kurumlarınca bulundukları yer cumhuriyet savcılıklarına teslim edilecek.

Bir yıldan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya hükmedilenler ise  bulundukları yer cumhuriyet savcılıklarına teslim edilecek. Bunlardan askerlikle  ilişiği olanlara tahliyelerinde cezaevi idarelerince 15 gün içerisinde askerlik  şubesine müracaat edecekleri tebliğ edilecek ve buna ilişkin belge askerlik  şubesine gönderilecek. Askerlik şubelerine kendilerine tanınan süre içerisinde  gelmeyenler hakkında bakaya hükümleri uygulanacak. İnfazları geri bırakılan  mahkumiyetler için zaman aşımı işlemeyecek.

Yasalara uygun diploma, sertifika veya ehliyet gibi belgelere sahip  olan erbaş ile erler, özel kanunlarda belirtilen koşullara uyulması şartıyla  yetkili komutanlık ya da amirliklerin onayı ile bu belgelerin kendilerine verdiği  yetki kapsamındaki görevlerde çalıştırılabilecek, mesleki hizmetlerin  yürütülmesinde görevlendirilebilecek.

MUAF KONUSU

Barışta, olağanüstü hal veya seferberlik hallerinde veya  savaşta, askerliğini henüz yapmadan, Milli Güvenlik Kurulunca gerekli görülen  sahalarda, bakanlığın teklifi üzerine, Cumhurbaşkanınca özel olarak  görevlendirilen gönüllüler, Cumhurbaşkanınca belirlenen şartlara uydukları  takdirde askerlik hizmetinden muaf tutulacak. 

TBMM Genel Kurulunda Askeralma Kanun Teklifi'nin ikinci bölümde kabul  edilen maddelere göre, yabancı ülkelerde çalışma iznini de ihtiva eden oturma  izni veya doğrudan çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren veya bir meslek ya  da sanat mensubu sıfatı ile bulunanların, yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı  statüsünde bulunanların, ikamet eden çok vatandaşlık hakkına sahip olanların her  türlü askerlik işlemleri, durumlarını ispata yarayan belgeler ile bağlı  bulundukları Türk konsolosluklarına başvurmaları halinde 35 yaşını tamamladıkları  yılın sonuna kadar ertelenebilecek.

Erteleme şartlarını haiz olmadıkları anlaşılanlar, erteleme süresi  içinde herhangi bir takvim yılının yarısından fazlasını yurt içinde geçirenler,  erteleme nedeni ortadan kalkanlar ile kendi istekleriyle erteleme hakkından  vazgeçenlerin ertelemeleri iptal edilecek.

Dövizle askerlik

Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmış yabancı ülkelerde iltica  başvurusu dışında elde ettikleri çalışma iznini de ihtiva eden oturma izni veya  doğrudan çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat  mensubu sıfatını haiz olanlar ile bir iş sözleşmesine bağlı olarak yabancı  bandıralı gemilerde gemi adamı sertifikasında yazılı mesleğini icra edenlerden  yurt içinde geçirilen süreler hariç olmak üzere en az 3 yıl süre ile fiilen  çalışanlar, Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi alanlar,  durumlarını ispata yarayan belgelerle birlikte bağlı bulundukları Türk  konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvuracak. Başvurucular,  belirlenen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak  tutarın, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca her yılın ilk mesai günü tespit  edilen döviz alış kuruna göre avro veya karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke  parasını başvuru tarihinde peşin ödemeleri halinde, askerlik hizmetini yerine  getirmiş sayılacak.

Uzaktan eğitime ilişkin usul ve esaslar Milli Eğitim Bakanlığı  tarafından belirlenecek.

Yurt dışında ikamet eden ve çok vatandaşlık hakkına sahip olanlar en  az 3 yıl süre ile fiilen yabancı ülkelerde bulunmaları halinde, çalışma şartı  aranmadan bu madde hükümlerinden yararlandırılacak.

Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere yaptıkları başvuruları  kabul edilenlerden, ödemeleri gereken yabancı ülke parasını ödemeyenler, ücret  veya maaşları yurt içinden transfer edilenler, yabancı ülkelerde resmi görevle  bulunanlar, dövizle askerlik hizmeti dışında diğer statülerde fiili askerlik  hizmetine başlamış olanlar, oturma veya çalışma iznini iltica nedeniyle aldığı  anlaşılanlar, müracaatına ait belgelerde sahtecilik veya resmi belgenin  düzenlenmesinde yalan beyanda bulunarak idareyi yanıltmak suretiyle dövizle  askerlik başvurusunda bulunduğu anlaşılanlar, yararlanma şartlarından herhangi  birini taşımadıkları sonradan tespit edilenler, dövizle askerlik hizmetinden  faydalanamayacaklar.

Bu durumda bulunan yükümlülerin müracaatları Milli Savunma  Bakanlığınca iptal edilecek.

Başvuruları iptal edilenlerin, ödemede bulunmalarına rağmen başvuru  işlemleri tamamlanmayanların, fazla ödemede bulunduğu anlaşılanların ödediği  tutarlar, talepleri halinde kendilerine, vekillerine veya mirasçılarına iade  tarihindeki kura göre Türk lirası olarak yurt içinde gösterecekleri banka  hesabına iade edilecek.

Ödeme ve başvuru işlemlerini tamamladıktan sonra dövizle askerlik  hizmeti kapsamından çıkartılmalarını talep edenlere, askerliğe elverişsiz hale  gelenlere, vefat edenlere, Türk vatandaşlığından çıkmalarına izin verilenler ile  Türk vatandaşlığını kaybedenlere geri ödeme yapılmayacak.

Ödeme ve başvuru işlemlerini tamamladıktan sonra dövizle askerlik  hizmeti kapsamından çıkartılmalarını talep edenlerin istekleri de kabul  edilmeyecek.

Belgelerinde sahtecilik yapanlardan başvuruları bakanlık tarafından  iptal edilenler, yeniden dövizle askerlik hizmetinden faydalanma şartlarını  taşısalar dahi bu madde kapsamından faydalanamayacaklar.

Yürürlükten kaldırılacak olan Askerlik Kanunu'nun uygulamaları  gereğince, dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlar, yeniden dövizle askerlik  hizmetinden yararlanamayacaklar.

Dövizle askerlik hizmetinden faydalanmak isteyenlerin işlemlerinin  yapılmasında yetki ve sorumluluk Dışişleri Bakanlığında olacak. Seferberlik ve  savaş halinde bu hükümler uygulanmayacak.

Sağlanan haklar ve yaptırımlar

"Sağlanan haklar ve yaptırımlar" başlığı altında, muvazzaflık  hizmetini bedelli asker olarak yerine getirenler hariç, erbaş ve er olarak  yapanlara sağlanan haklar düzenleniyor.

Buna göre, muhtaç asker ailelerine yapılan yardım miktarı  Cumhurbaşkanınca belirlenecek.

Hizmetini tamamlayanlara; askeri öğrenci, dış kaynaktan muvazzaf  subay/astsubay, sözleşmeli subay/astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş/er  temininde, ilk 6 aylık askerlik hizmetini tamamlayarak terhis olanlara sınav tam  notunun yüzde 5'sine kadar, askerlik hizmetine devam edip bu sürenin sonunda  terhis olanlara ise yüzde 15'ine kadar ilave puan verilebilecek.

Bunlardan meslek yüksekokulu veya mesleki ve teknik lisesi  mezunlarından ilk 6 aylık askerlik hizmetini tamamlayarak terhis olanlara sınav  tam notunun yüzde 10'una kadar, askerlik hizmetine devam edip bu sürenin sonunda  terhis olanlara ise yüzde 20'sine kadar ilave puan verilebilecek.

TOKİ'de öncelik

Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) yaptığı konutların tahsisinde, kendi  üzerine kayıtlı konutu olmayan erbaş ve erler öncelikli istifade ettirilebilecek.  Hizmette geçen süre içinde kamunun ve belediyelerin işlettiği deniz ve şehir içi  toplu taşıma hizmetlerinden, hizmette geçen süre içinde müze ve ören yeri gibi  yerlerden ücretsiz yararlanacak.

Erbaş ve erlerden ilave 6 ay süreyle hizmete devam etmek isteyenler  arasındaki muhtaç askerlerin ailelerine yardım yapılmayacak.

İlave 6 ay süreyle hizmete devam edip bu sürenin sonunda terhis  olanlardan hizmet borçlanması talebinde bulunanların, ilave 6 ayda geçen süreye  ilişkin prime esas günlük kazanç alt sınırının yüzde 32'si ile çarpımı  neticesinde hesaplanacak kısmı, borcun Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca,  bakanlığa tebliğ edildiği tarihi takip eden üç ay içinde ilgili bakanlıkça  ödenecek.

Teknik bilimler meslek yüksekokulundan veya meslek yüksekokullarının  teknik bölümlerinden mezun olanlar, mesleki ve teknik lise mezunları ile tarım,  turizm ve mevsimlere bağlı sektörlerde faaliyet gösteren yükümlülerin askere  sevki Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç ve önceliklerine göre mesleklerine uygun  sınıflandırma ve istedikleri celp döneminde silah altına alınma taleplerine  ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenecek.

Bu kanun kapsamında kendilerine tanınan erteleme süreleri dikkate  alınmak şartıyla askerlik yükümlülüğünü yerine getirmeyen öğrencilerin kayıtları,  askerlik hizmetini yerine getirene kadar Bakanlığın talebi üzerine ilgili orta ve  yükseköğretim kurumlarınca geçici olarak dondurulacak. Bu şekilde kayıtları  dondurulanlardan herhangi bir harç veya öğrenim katkı payı alınmayacak.

Yoklama kaçakları ve bakayalar ile barışta tatbikat ve ferdi  seferberlik eğitimi bakayaları kamu veya özel hizmete alınamayacak. Bunları kamu  veya özel hizmete alanlar hakkında askerlik şubelerince Cumhuriyet başsavcılığına  suç duyurusunda bulunulacak.

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybedenlerden; askerlik  hizmetini yerine getirenlerle terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin  azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanmasında yardımcı ve faydalı  olanlardan bu faaliyetlerinden dolayı hayatını kaybedenlerin kendilerinden olma  çocukları ile aynı anne ve babadan olma kardeşlerinin tamamı, 15 Temmuz 2016  tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı  niteliğindeki eylemlere görevi olmadığı halde mukavemet ederken şehit olanların  kendinden olma erkek çocukları ile aynı anne ve babadan kardeşlerinin tamamı,  güvenlik korucuları dahil kamu görevlilerinin kendilerinden olma çocuklarının  tamamı ile aynı anne ve babadan olma kardeşlerinden biri istekli olmadıkça silah  altına alınmayacak ve silah altındakiler istekleri halinde terhis edilecek.

Kardeşlerden muafiyet kapsamına girmeyenler ile muafiyet kapsamına  girmekle birlikte bu muafiyetten yararlanmak istemeyenlerin askerlik hizmetini  yerine getireceği yerler Bakanlıkça belirlenecek. Bu madde hükümleri, seferberlik  ve savaş halinde uygulanmayacak.

Vatandaşlığa sonradan alınanlara uygulanacak erteleme ve  muafiyet

Türk vatandaşlığını sonradan kazananlar askerliklerini, vatandaşlığı  kazandığı tarihteki yaş ve öğrenim durumlarına göre o yıl askerlik çağına giren  yükümlüler gibi yapacak. Bunlardan Türk vatandaşlığına alınmadan önce gelmiş  oldukları ülkelerde askerlik yaptıklarını veya askerlik hizmetini yerine  getirdiklerini belgeleyenler ile vatandaşlığa alındıkları yıl 22 ve daha büyük  yaşta olanlar askerlik yapmış sayılacak. Bunların askerlikleri, istekleri halinde  vatandaşlığa alındıkları tarihten itibaren iki yıl süreyle ertelenecek.  Ertelemelerinin sona ereceği yıl yoklamaları yapılarak o yıl askerlik çağına  giren doğumlularla işlem görecekler. Bunlar, seferberlik halinde ihtiyaca göre  askere sevk edilebilecekler.

Çeşitli nedenlerle Türk vatandaşlığını kaybettikten sonra yeniden Türk  vatandaşlığını kazananların askerlik işlemleri, önceki askerlik safahatları  dikkate alınarak bu Kanunun durumlarına uyan hükümlerine göre yürütülecek. Bu  madde hükümlerinden soy bağına bağlı olarak Türk vatandaşlığına sonradan  alınanlar yararlanamayacak.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kanunlarına göre zorunlu askerlik  hizmetini yerine getirdiklerini belgelendiren Türk vatandaşları, askerlik yapmış  sayılacak.

Cumhurbaşkanının yetkisi

Teklifin 45. maddesinde değişiklik yapılarak, Cumhurbaşkanına yetki  veren maddeye "Milli Güvenlik Kurulunca gerekli görülen sahalarda bakanlığın  teklifi üzerine" ibaresi eklendi.

Değiştirilen maddeye göre, barışta, olağanüstü hal veya seferberlik  hallerinde veya savaşta, askerliğini henüz yapmadan, Milli Güvenlik Kurulunca  gerekli görülen sahalarda, bakanlığın teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca özel  olarak görevlendirilen gönüllüler, Cumhurbaşkanınca belirlenen şartlara uydukları  takdirde askerlik hizmetinden muaf tutulacak.

Askeri okullardan ayrılanlar

Askeri öğrenci olarak okudukları Milli Savunma Üniversitesi ve diğer  üniversite, fakülte veya yüksekokullar ile meslek yüksekokullarından ilişiği  kesilenlerin, bu okullarda ay olarak okudukları sürenin üçte biri muvazzaflık  hizmetinden sayılacak. Askerlik hizmetinden sayılan sürenin erbaş ve erlerin tabi  olduğu hizmet süresini karşılaması halinde bunlar askerlik hizmetini yerine  getirmiş sayılacak.

Yedek subay adayı veya yedek astsubay adayı olma hakkı bulunanlar,  istekli olmaları ve aday seçilmeleri halinde daha önceki hizmet süreleri dikkate  alınmaksızın yedek subay veya yedek astsubayların hizmet süresine tabi tutulacak.

Sözleşmesi feshedilen uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erler

Sözleşmesi feshedilen uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş  ve erlerin varsa kalan askerlik hizmeti, ilgilinin ilişiği kesilmeden Milli  Savunma Bakanlığı tarafından belirlenecek birliklerde erbaş ve er olarak  tamamlattırılacak. 

Askeralma Kanun Teklifi'nin TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ve  ikinci bölümünde yer alan maddelere göre, TSK'den ayrılan çeşitli statüdeki  personelin işlemleri de düzenleniyor.

Kanun teklifiyle, muvazzaf ve sözleşmeli subay veya astsubaylar ile  uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve er olup da TSK'den ayrılan veya ilişiği  kesilenlerin hizmette geçen sürelerinin askerlik hizmetinden sayılmasına ilişkin  esaslar da belirleniyor.

Buna göre, TSK adına okudukları Milli Savunma Üniversitesi ve diğer  üniversite, fakülte veya yüksekokullar ile meslek yüksekokullardan mezun olmayı  müteakip muvazzaf subay ve astsubay nasbedilenlerin, bu okullarda ay olarak geçen  sürelerinin üçte biri ile muvazzaf subay ve astsubaylıkta geçen sürelerinin  tamamı askerlik hizmetinden sayılacak.

Dış kaynaktan temin edilen muvazzaf subay ve astsubaylar ile bunların  adaylarından deneme süresinin bitimine kadar ayrılanların temel eğitimde ve  muvazzaf subay ve astsubaylıkta ay olarak hizmette geçen sürelerinin üçte biri,  deneme süresi sonrasında geçen sürelerinin tamamı askerlik hizmetinden sayılacak.

Sözleşmeli subay veya sözleşmeli astsubayların ve adaylarının ön  sözleşme ve sözleşme sürelerinin toplamının üçte biri, uzman erbaşların sözleşme  döneminde ay olarak geçen sürelerinin üçte biri, sözleşmeli erbaş ve erler ile  sözleşmeli er adaylarından ön sözleşme ve sözleşme döneminde ay olarak hizmette  geçen sürelerinin de üçte biri askerlik hizmetinden sayılacak. TSK'nin ihtiyacı  olan statülerde istihdam edilmek üzere temini silahaltında iken gerçekleştirilen  yükümlülerin silahaltında geçirilen sürelerin tamamı da askerlik hizmetinden  sayılacak.

Sayılan hizmet süresi erbaş ve erlerin tabi olduğu hizmet süresini  karşılayanlar askerlik hizmetini yapmış sayılacak. Hizmet süresini  karşılamayanların eksik kalan süreleri, erbaş ve erlerin tabi olduğu hizmet  süresi esas alınarak, kanun hükümlerine göre erbaş ve er olarak tamamlatılacak.

Yedek subay veya yedek astsubay adayı olma hakkı bulunanlar, yedek  subay veya yedek astsubaylığa istekli olmaları ve yedek subay adayı veya yedek  astsubay adayı seçilmeleri halinde daha önceki hizmet süreleri dikkate  alınmaksızın yedek subay veya yedek astsubayların hizmet süresine tabi tutulacak.

Sözleşmesi feshedilen uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erlerin  varsa kalan askerlik hizmeti, ilgilinin ilişiği kesilmeden, Milli Savunma  Bakanlığı tarafından belirlenecek birliklerde erbaş ve er olarak  tamamlattırılacak. Özel kanunlarda yer alan askerlik yükümlülüğüne ilişkin  düzenlemelerden bu kanuna aykırı olanlar uygulanmayacak.

Askerlik hizmetini yerine getiren yükümlüler ile TSK'den çeşitli  nedenlerle ayrılan personel, seferberlik kaynağına alınacak. Yedek personel  seferberlik ve savaş halinde ihtiyaca göre askere sevk edilecek.

Teklifle, seferberlik kaynağında bulunan personele hangi yaş sınırına  kadar yükümlülük verilebileceği de belirleniyor.

Buna göre, yedek personelden; yedek subay ve yedek astsubaylara Emekli  Sandığı Kanunu, uzman erbaşlara Uzman Erbaş Kanunu hükümleriyle belirlenen yaş  sınırları esaslarına göre, erbaş ve erlere ise askerlik çağının sonuna kadar  yükümlülük verilebilecek.

Yedek personel, seferberlik ve savaş hali, olağanüstü haller ile barış  şartlarında tatbikat ve eğitim için kısmen veya tamamen çağrılabilecek. Ancak  tatbikat veya eğitim için çağırılmış olanların tatbikat veya eğitim süresi 45  günü geçemeyecek. Seferberlik ve savaş hali durumu ile olağanüstü hallerde bu  süre Cumhurbaşkanı tarafından lüzumu kadar uzatılabilecek.

Sefer görev emri ve tebliği

Teklife göre, seferde görev alacak yedek personele bu görevlerinin  barışta en son görev yaptığı birlik ve kurumlarca tebliğ edilecek. Birlik ve  kurumlarca tebliğ edilemeyenler ile sonradan sefer görev emri verilenlerin tebliğ  işlemleri askerlik şubeleri tarafından yapılacak.

Barış döneminde tatbikat veya eğitim için askerlik şubesine çağrılan  yedek personel askerlik şubesine gelerek silahaltı davetiyesini almak zorunda  olacak.

Devlet memuru olan yedek personel silahaltına alındıklarında  silahaltında bulundukları sürece Devlet Memurları Kanunu gereğince izinli  sayılacak. Seferberlik ve savaş hali sona erdiğinde, bu personel, barış zamanında  görev yaptığı memuriyetin eşiti olan memuriyete geri dönecek. Barış döneminde  seferberlik tatbikatları ve ferdi seferberlik eğitimlerine katılıp terhis edilen  devlet memurları atanmış olduğu memuriyete geri dönecek.

Yedek subay ve yedek astsubayların terfilerine ilişkin usul ve esaslar  hakkında, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu hükümleri uygulanacak. Yedek  personel silahaltına alındığında askeri üniforma giymeye mecbur olacak.

Seferberlik ve savaş halinde; silahaltına alınacak yedek personel ile  muvazzaf olarak askerlik hizmetini yerine getiren yükümlülerden alt sınırı beş  yıl hapis ve daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlar hariç olmak üzere diğer  bir suç ile sanık olanların yargılamaları veya mahkum oldukları cezanın infazı  terhis sonrasına bırakılacak.

Terhis sonrasına bırakılan bu süreler için dava ve ceza zaman aşımı  süresi işlemeyecek.

Seferberlik durumunda celp, sevk, katılış ve bakayalar

Seferberlik ilan edildikten sonra birliğine askerlik şubesi  vasıtasıyla gitmek isteyen yedek personelin sevki, askerlik şubesi  başkanlıklarının sırasıyla mahalli ve merkezi planlama kapsamında icra edeceği  faaliyetler ile sağlanacak.

Sefer görevi alan yedek personel; seferberlik ilanında, askerlik  şubeleri aracılığıyla sevk edilmek isteyenler ilan saatinden başlayarak altı saat  içinde en yakın askerlik şubesine başvuracak. Kendiliğinden birliğe katılmak  isteyenler ise ilan saatinden başlayarak 48 saat içinde birliğe katılacak. Yurt  dışında bulunanlar ise en geç altı saat içinde konsolosluk veya elçiliklere  başvurarak, 48 saat içinde birliğine katılacak.

Yabancı ülkelerde bulunanlar, bulundukları yerin elçilik veya  konsolosluklarınca çağrılacak.

Seferberlik ve savaş hallerinde birliğe katılışlarda gecikme olması  halinde yükümlüler mazeretlerini belgelemek zorunda olacak. Yurt içinden ve yurt  dışından kanunla belirlenen süreden sonra yapılan katılışlarda mazeretlerini  belgelemeyenler hakkında kanunun yoklama kaçağı, saklı ve bakayacılara verilecek  cezalara ilişkin hükümleri uygulanacak.

Seferberlik tatbikatlarına ve ferdi seferberlik eğitimlerine sevk için  çağrıldıkları halde sevke ilişkin mazeretlere sahip olan yedek personel, bu  mazeretlerini kanıtlayan belgeleri askerlik şubesine teslim edecek. Bunlar  hakkında bakaya işlemi yapılmayacak ve mazeret bitimini müteakip yedek personel  birliklerine sevk edilecek.

Bu mazeretler dışındaki nedenlerle silahaltına çağrılıp birlikte  işleme tabi olduğu kişilerin en son gönderilme tarihine kadar askerlik şubesine  gelmeyenler ile askerlik şubesine gelip sevk evrakı alanlardan, kendilerine  verilen yol süresi sonunda birlikte işleme tabi olduğu kişilerin en son  gönderilme tarihine kadar birliğine katılmayanlar bakaya olarak kabul edilecekler  ve haklarında ilgili ceza hükümleri uygulanarak eksik hizmetleri tamamlatılacak.

Yedek personelin erteleme usul ve esasları Cumhurbaşkanlığı tarafından  çıkarılan yönetmelik ile belirlenecek.

Barış zamanı ile seferberlik ve savaş halinde sağlık durumunda  değişiklik olduğunu beyan eden sefer görev emri almış yedek personel sağlık  durumlarının tespiti için askerlik şubesi başkanlıkları tarafından Sağlık  Bakanlığınca belirlenen en yakın yetkili sağlık kurullarına sevk edilecek ve  alacakları sağlık kurulu raporuna göre işlem yapılacak. Sevk belgesini aldıktan  sonra istirahat raporu alanların istirahatleri sonunda kalan hizmetleri  tamamlatılacak.

Seferberlik ve savaş halinde terhis tarihi Cumhurbaşkanınca  belirlenecek.

Askerlik şubeleri, kendi şubelerine kayıtlı yükümlüler hakkında  yaptıkları işlemleri, diğer askerlik şubelerine kayıtlı yükümlüler hakkında da  yapacak ve neticesini ilgili askerlik şubesine bildirecek.