TBMM Başkanlığı ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu ile MEB'in ortaklaşa yürüttüğü ''Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi'' kapsamında ortaöğretim öğrencileri fikirleriyle yeni anayasa yapım sürecine katkıda bulunacak.

 

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ''Öğrencilerimizin nasıl bir anayasa hayal ettiklerini, bir anayasadan ne beklediklerini anlatacakları bir makale yarışması tertip ediyoruz'' dedi.

Dinçer, yarışmayla çocukların bilimsel anlamda bir makale yazmasını değil, anayasada neyi görmek istediklerini tespit etmek istediklerini belirtti.

Bakan Dinçer konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBMM Başkanlığı ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu ile MEB'in ortaklaşa Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi yürüttüğünü anımsatarak, her okulda bir okul başkanı, her ilçede bir ilçe meclisi, her ilde de bir il meclisi, ulusal gençlik meclisi olduğunu anlattı.

''Bu sene bu gençlik meclisleri ile birlikte anayasa hazırlık çalışmalarına bir katkıda bulunalım istedik'' diyen Dinçer, şunları söyledi:

''Bu katkı için de şöyle bir program uygulamayı planlıyoruz; öğrencilerimizin nasıl bir anayasa hayal ettikleri, bir anayasadan ne bekledikleri, bir genç olarak bir çocuk olarak bu anayasa ile ilgili temelde neyi beklediklerini anlatacakları bir makale, bir kompozisyon yarışması tertip ediyoruz. Buradaki temel maksat, çocuğun bilimsel anlamda bir makale yazması değil, bir çocuk veya bir genç anayasada neyi görmeyi istiyor, bunu görmek istiyoruz aslında.''

Makale yarışması için duyuru yapılacağını belirten Dinçer, her okulda yapılan bu makalelerin okul gazetelerinde yayımlanacağını da ifade etti.

-''İlçelerin analizleri yapılacak''-

Yarışma sonucunda birinci, ikinci ve üçüncü olan öğrencilerin ilçe düzeyinde bir araya getirileceğini anlatan Bakan Dinçer, ''Onlar belki kitaplaştırılacak. En azından ilçe düzeyinde bunları analiz edeceğiz. Bütün makalelerde çocuklarımız neyi talep ediyor bunlara dahil analizler yapacağız. Bütün ilçelerin bir analizi olacak'' diye konuştu.

Daha sonra il düzeyinde ilçelerin birinci, ikinci, üçüncüsü olan makalelerin bir araya getirileceğini, il düzeyinde makalelerin analizlerinin yapılacağını söyleyen Dinçer, ''İlçenin analizleri birleştirilecek ve ortaya il analizleri çıkacak ve bunu ulusal düzeye taşıyacağız. Bize gönderilmiş bütün makalelerde çocuklarımız neyi hayal ediyorlarsa onun analizi olacak'' dedi.

Ulusal düzeyde de birinci, ikinci ve üçüncülerin seçilebileceğini belirten Dinçer, 23 Nisan'da gençlerin oluşturduğu mecliste ana konunun ''demokratik bir anayasa nasıl olmalı'' olacağını söyledi. Bakan Dinçer, şunları kaydetti:

''Gençlerimiz ve çocuklarımız yeni bir anayasadan ne bekliyor, onu tartışma meselesi haline getireceğiz. Bütün bu tartışmaları, yapılan bu analizleri bir dosya halinde Meclis Başkanlığına ve Anayasa Uzlaşma Komisyonuna beklentilerimiz olarak sunacağız, böyle bir programı da uygulamaya koyduk. Anayasanın yapımı sürecine çocuklarımızın ve gençlerimizin katkısını da ayrıca dahil etmiş olacağız.''

-Makale yarışması-

Projenin dokuzuncu dönem faaliyetleri kapsamında ortaöğretim kurumlarını kapsayan ''Öğrenci Gözüyle Demokratik Bir Anayasa Nasıl Olmalıdır?'' temalı makale yarışması düzenlenecek.

Yarışma, Türkiye genelinde 9 bin 281 ortaöğretim kurumunda 4 milyon 748 bin 610 öğrenciye açık olarak gerçekleştirilecek. Bu kapsamda okul müdürlüklerince öğrenciler bilgilendirilecek, her öğrenci bir makaleyle yarışmaya katılabilecek. Makaleler öğrenciler tarafından öğrenim gördükleri okul müdürlüklerine teslim edilecek. Okul yönetimi oluşturduğu değerlendirme komisyonu tarafından öğrencilerden gelen makaleler arasından birinciyi seçecek ve il milli eğitim müdürlüklerine bildirecek.

İl milli eğitim müdürlükleri de oluşturdukları değerlendirme komisyonlarıyla illerden gelen okul birincileri arasından il birincilerini, ikincilerini ve üçüncülerini belirleyecek. Bu öğrencilerin sayıları MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına gönderilecek. Değerlendirme komisyonu, tercihen Türk Dili ve Edebiyatı, Felsefe veya Tarih öğretmeni olmak üzere en az üç üyeden oluşacak.

TBMM'yi temsil eden bir üye ile MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca seçilecek 4 üye olmak üzere toplam 5 üyeden oluşacak ulusal değerlendirme komisyonu ise Türkiye birinci, ikinci ve üçüncüsünü belirleyecek.

Yarışma sonuçları da Milli Eğitim Bakanlığınca valiliklere duyurulacak.

Okul müdürlüklerince öğrencilere yarışmayla ilgili yapılacak duyurunun tarihi 6 Ocak 2012, makalelerin okul müdürlüklerine teslim tarihi ise 6 Şubat 2012 olarak belirlendi.