Yeni anayasa çalışmaları için Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan komisyon, haftaya çarşamba günü ilk toplantısını gerçekleştirecek. Bu hafta yapılamayan toplantının önümüzdeki hafta belirli bir uzlaşma zemininde yapılması için Meclis Başkanlığı düzeyinde hummalı bir çalışma sürdürülüyor.

Öte yandan CHP’nin yeni anayasa için “önşartsız masaya oturma” sözünden geri adım atmaya başladığı ileri sürülüyor. Yeni anayasa çalışmaları için her partiden üçer üye ile oluşturulan Meclis Uzlaşma Komisyonu geçtiğimiz perşembe günü yapması gereken ilk toplantısını haftaya ertelerken, erteleme gerekçelerinden birinin CHP’nin “Yeni Anayasa” ifadesine dahi karşı çıkması gösteriliyor.

CHP RUTİN İSİMLENDİRMELERE BİLE TAKTI

CHP’liler, “Yeni Anayasa” ifadesiyle yapılacak anayasanın ancak bir “kurucu meclis” tarafından gerçekleştirilebileceğini öne sürerek, mevcut Meclis’in sadece “anayasa değişikliği” yapabileceğini iddia ediyor. Geçtiğimiz pazartesi ve salı günü yapılan ikili görüşmelerde CHP’li üç üye bu konuda ikna edilemedi. Komisyonun ilk günden kriz yaşamaması için de toplantı bir hafta ertelendi. CHP başlangıçta “Uzlaşma Komisyonu” ismine bile muhalefet etmiş, bunun üzerine Meclis Başkanı Cemil Çiçek, “Komisyona bir ad koymayalım o zaman” demek durumunda kalmıştı.

“YENİ CHP” VİTRİNİNDEKİ İSİMLERE SUS EMRİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun anayasa çalışmaları konusunda kurmaylarına “bundan sonra anayasa konusunda tek ses çıkacak” talimatı verdiği öğrenildi. Bu talimatla “Yeni CHP” vitrini için partiye kazandırılmış isimlerin susturulmak istendiği, bunların başında da Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun geldiği öne sürülüyor.

CHP’nin uzlaşma komisyonuna gönderdiği üyeler de “yeni CHP” formatına uymayan isimlerden oluşmuştu. Komisyonda CHP’yi temsil edecek olan Süheyl Batum, Atilla Kart ve Rıza Türmen başörtüsü serbestliği, eğitim ve inanç özgürlüğü, “yeni ve özgürlükçü laiklik” gibi konulara sıcak bakmayan isimler.

KILIÇDAROĞLU’NDAN TALİMAT: ARTIK BİZDEN TEK SES ÇIKACAK

Uzlaşma Komisyonu’na daha sonraki süreçlerde getirilecek olan anayasa taslak metinleriyle ilgili olarak asıl tartışmanın CHP içinde kopacağından endişelenen Kılıçdardoğlu’nun bu tartışmaların önüne geçebilmek için istemeyerek de olsa “Yeni CHP” formatına uyan isimleri geri plana çekmekte kararlı olduğu ifade ediliyor. Ancak bu isimlerin yeni anayasa gibi kendileri açısından en kritik konuda Kılıçdaroğlu’nun bu talimatına uyup uymayacakları merak ediliyor. Öte yandan Kılıçdaroğlu’nun planı tutarsa, yeni anayasa süreci CHP ile AK Parti arasında oldukça sert polemiklere sahne olacak.

yeniakit