Fazlı Şahan'ın haberi

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Meclis'teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanan 367 krizinin tarihte kara bir leke olarak yerini aldığını belirterek, "Kimse yeni 367 krizleripeşinde koşmasın" dedi.

Muhalefetin yeni bir 367 krizinin peşindeolduğunu belirten Kuzu, "Burada yeni bir 367 krizi çıkmaz' diyerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün seçimi sırasında Meclis'te yaşanan krizin artık geride kaldığını söyledi. 367 krizinin AK Parti iktidarına karşı köşk-yargı-asker-hukukçu-muhalefet partileri işbirliği ile çıkartıldığını hatırlatan Kuzu, bugün artık yargının normalleştiğini, sivil-asker dengesinin oluştuğunu Anayasa Mahkemesi'nin de o günkü ideolojik görüntüsünden uzaklaştığını kaydetti.

BU İŞ OCAK AYINDA KOMİSYONDA ÇÖZÜLÜR

CHP, MHP ve BDP'nin 12 Haziran genel seçimlerinden önce "Muhalefet şahlanacak, bu seçimde iktidarı yıkacağız ve Cumhurbaşkanı'nı da tekrar Meclis seçecek' söylemiyle hareket ettiğini belirten Kuzu, bugün için muhalefette herhangi bir durum değişikliğinin olmadığını söyledi. Muhalefetin o dönemde çok iddialı olduğunu hatırlatan Kuzu, genel seçimler öncesi Cumhurbaşkanlığı uyum yasası komisyona geldiğinde söz konusu muhalefet partilerinin o gün için 7 yıl değil 5 yıl şeklinde bir itirazlarını duymadıklarını anımsattı. 12 Haziran seçimlerinden zaferle çıkacaklarına inanan muhalefetin "Nasıl olsa bir anayasa değişikliğiyle eskiye dönüşü sağlarız' şeklinde hareket ettiğini ancak sonuçların hiç de arzulamadıkları şekilde olduğunu belirten Kuzu, şu anda muhalefetin iktidar partisinin içinde nifak sokma gayretiyle konuyu başka bir şekilde kaşımaya başladığını bildirdi.

Kuzu, kafalardaki soru işaretlerinin kalkması için Cumhurbaşkanlığı görev süresiyle ilgili düzenlemenin ocak ayında komisyona geleceğini söyledi. "Aydan taş atmaya gerek yok' diyen Kuzu, muhalefete çağrıda bulunarak, "Ocakta komisyonda ne istiyorsanız söylersiniz' dedi. 28 Ağustos 2007 günü Gül'ü Meclis'te Çankaya Köşkü'ne seçtiklerini hatırlatan Kuzu, "O gün de görev süresi 7 yıl dedik, bugün de aynı şeyi söylüyoruz' diye konuştu.

Muhalefetin kriz peşinde koştuğunu anlatan Kuzu, "Ben inanıyorum ki biz bugün seçim süresi 5 yıl desek muhalefet kesin 7 yıl derdi. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Maksat burada acaba biz AK Parti'nin içine ne yaparız da nifak sokarız. Buradan bir kriz, kavga çıkmaz. Bunu fırsatçılık meselesi yapmasınlar' diye seslendi.

Yeni anayasa metni 2012'de

Görüşmeler şeklinde sürdürülen yeni anayasa çalışmalarının 2012 Nisan ayında sonuçlanacağını belirten Kuzu, 2012 Mayıs ayında Anayasa metin yazma çalışmasının başlayacağı müjdesini verdi. Dernek, vakfı, STK ve üniversiteler ile görüşmelerin 31 Aralık'ta tamamlanacağını dile getiren Kuzu, vatandaşın da görüşlerinin nisan ayına kadar alınacağını söyleyerek, "Vatandaş ile görüşme 30 Nisan 2012'de bitiyor. Mayıs ayında metin yazma başlar o zaman da bakılır bu iş ne oluyor nereye gidiliyor diye ortaya çıkar. Çalışmalarımız normal planlandığı şekilde gidiyor" dedi.

Militan lafı saygısızlık

Burhan Kuzu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "militan yargı' nitelendirmesi ile CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan'ın "Bana militan lazım' demesinin yargıya saygısızlık olduğunu bildirdi. Kuzu, "Biz AK Parti olarak yargıdan çok muzdarip olduk. Değişik kararlardan dolayı çok sıkıntılar çektik. Partimiz hakkında lüzumsuz davalar açıldı. Genel Başkanımız siyasetten mahrum edildi. Biz militan lafını hiç kullanmadık" diye konuştu. Bu sözleri eleştirdiklerini ama hiçbir zaman böyle bir ifade kullanmadıklarını ifade eden Kuzu, "Bu yargıya yapılmış ağır bir ithamdır" dedi.

Yeni Şafak