TBMM 1 Ekim’e kadar tatile girerken, yeni yasama yılı ise yine yemin kriziyle başlayacak. Yeni anayasa tartışmalarının yeni yasama yılına damga vurması bekleniyor. Yemin etmeyen BDP milletvekilleri ile CHP’li İsa Gök’ün maaşları emanete alındı. 
 
Meclis Başkanlık Divanı tarafından yemin etmeyen milletvekillerinin maaşlarının ödenmemesi kararlaştırılırken, bu maaşların 1 Ekim’de Meclis açıldığında söz konusu milletvekilleri yemin ederse, kendilerine verilebileceği kaydedildi. 
 
Şu an itibariyle donmuş gözüken bu sorunun Ekim ayında Meclis’in en önemli gündem maddesi olacağı kaydediliyor.  Yeni dönemin ilk aylarında milletvekilleri 61’inci hükümetin ilk bütçesini çıkarmak üzere mesai yapacak.
 
CHP’lilerin Genel Kurul’da yemin etmesiyle krizi kısmen aşan TBMM, BDP’lilerin yemin etmemesi sebebiyle, 2.5 aylık yaz tatilinin ardından bir kez daha yemin kriziyle yeni yasama yılına başlayacak.
 
BDP’li milletvekilleri 15 Temmuz Cuma günü tatile giren TBMM’de, Hatip Dicle ve tutuklu milletvekilleriyle ilgili taleplerinin yerine getirilmemesi nedeniyle yemin etmediler.
Boykot kararını da yetkili kurullarında yeniden gözden geçirmeye karar verdiler, ancak Meclis tatile girdiği için bu süreç şu an itibariyle donduruldu.
 
DEVAMSIZLIK YÜZÜNDEN İHRAÇ GÜNDEME GELECEK
 
BDP milletvekilleri, yeni yasama yılının başlamasının ardından da yemin etmeme yönündeki kararlarını sürdürürlerse TBMM çalışmalarına katılamayacaklar. Bu durum BDP’lileri “devamsızlık” sorunuyla karşı karşıya bırakacak. 
 
Bu sebeple Genel Kurul gündemine BDP’li vekillerin ihraç istemiyle gelebileceğine dikkat çekiliyor.
 
Yasama yılına yemin kriziyle başlayacak olan TBMM’nin en önemli gündem maddesini ise yeni anayasa çalışmaları oluşturacak. (yeniakit)