Meclis'in yeni üyelerinin milletvekili yemin töreni başladı. Oturumu en yaşlı üye sıfatıyla CHP'li Oktay Ekşi yönetiyor.

Meclis 38 eksikle toplandı. BDP'nin desteklediği bağımsız adaylar Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesini boykot ederek Meclis'e gitmeme kararı aldı.

CHP ise Meclis'e geldi ancak isimleri okunduğunda kürsüye yönelmedi ve yemin etmedi.Oktay Ekşi, konuşmasına seçimlerde Meclis'e girme hakkı kazanan partileri kutlayarak başladı: "Adalet ve Kalkınma Partisi başta olmak üzere bütün partileri kutluyorum."


Ekşi, tutuklulukları nedeniyle Meclis'in ilk oturumuna katılamayan milletvekillerini de unutmadı: "Meclis 8 milletvekili milletimizin kendilerine verdiği görevleri yapmaktan mahrumlar. Böyle bir durum hem TBMM’nin geçmişine, hem de demokrasimize yakışmadığını kayda geçmesini istiyorum."

1960 darbesinin ardından kurulan Kurucu Meclis'i hatırlatan Ekşi, "Bundan tam 50 yıl önce en genç 3 üyeden biriydim şimdi en yaşlı üye sıfatıyla burada bulunuyorum" diye konuştu.

Ekşi Anayasa vurgusu yaptığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"50 yıl önce görev üstlenen kurucu meclis hukuk ve siyaset tarihinin en demokratik anayasasını yaptı. 50 yıl sonra bugün toplanan yüce Meclisimiz aynen onun gibi yeni bir anayasa yapma misyonuyla göreve başlıyor.

Yeni anayasamızın, Cumhuriyetin değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen kurucu felsefesine ve temel değerlerine bağlı bir anlayışla ve gerçek bir uzlaşmayla yapılmasını diliyorum. Ömrünü gazeteciliğe vermiş bir arkadaşınız sıfatıyla bu anayasanın ülkemizdeki ifade ve basın özgürlüğü tartışmalarına son verecek güvenceler içermesini istiyorum.

Büyük bir ulusun yarattığı büyük bir ülkeyiz. Bu gerçek özellikle bize, çevremizdeki ülkelere örnek olma sorumluluğunu yüklüyor. Bu önemli misyonun hakkını bugüne kadar ülkemizde demokrasiyi yaşatarak verdik. İslam aleminde bunu yapabilen tek ülkeyiz. Çünkü, demokrasiyi yaşatmanın tılsımına o coğrafyada sadece biz sahibiz. Laik devlet düzeni bu tılsımın adıdır. Yüce Meclisin özellikle yeni anayasa hazırlarken bu önemli gerçeği kutsal bir değer olarak koruyacağından eminim.''

DİCLE'NİN YERİNE YEMİN ETTİ
Genel Kurul'da bütün gözler Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından vekil olmaya hak kazanan AK Parti’li Oya Eronat’ın üzerindeydi.

Yemin etmemesi yönünde çağrılar yapılan Oya Eronat, TBMM’de bugün düzenlenen törende yemin etti.

Eronat, üniversite sınavlarına hazırlanan 17 yaşındaki oğlunu 3 yıl önce D.Bakır'da bir dershaneye düzenlenen terör saldırısında kaybetmişti.