Elçi, "Bu yemin metni faşizan, Türk şoven anlayışıyla hazırlanmıştır. Benimseyeceğimiz, kabulleneceğimiz, bağlı kalacağımız bir yemin değildir" dedi.
 
Diyarbakır Bağımsız Milletvekilli Şerafettin Elçi, Yenişehir Belediyesi'nin piknik alanında seçim çalışmalarını birlikte yürüttüğü ekibe bir yemek verdi.
 
Piknik alanında verilen yemeğe Diyarbakır merkez Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, BDP ve KADEP yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Yemekte konuşan Diyarbakır Bağımsız Milletvekilli Şerafettin Elçi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekillerinin yapacağı yemin metnini kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek, "Parlamentoda yapılacak yemini kabul etmemiz mümkün değildir. Bu yemin, faşizan bir anlayışla, sadece Türk şoven anlayışıyla hazırlanmış bir yemindir. Hiçbir zaman, bu yemin bizim kabulleneceğimiz, benimseyeceğimiz, bizim siyasi mücadele olarak bağlı kalacağımız bir yemin değildir. Bunu herkes böyle bilsin. Ancak yalnız bu yemini değil, anayasanın tamamını baştan, yeniden değiştirmek istediğimiz gibi bu yeminin de değişmesi için mücadelemizi vereceğiz" dedi.
 
"Deklarasyon yayınlayacağız"
 
Her şeye rağmen yasalara uyma zorunluluğunun olduğunu belirten Elçi, bir kriz oluşturmak istemediklerini ifade ederek, TBMM'de yemin etmeden önce grup olarak, yemin niteliğinde bir deklarasyon yayınlayacaklarını, bu deklerasyonun kendileri için bağlayıcı olacağını açıkladı.
 
Elçi, 36 millevekili çıkardıklarını anımsatarak, "TBMM'de yemin yapmadan önce grup olarak bizi bağlayacak, bizim anlayışımızı yansıtacak, bize yol gösterecek bir deklarasyon metni yayınlayacağız. Herkes bilsin ki bu deklarasyon metni bizi bağlayacaktır. Asıl bu deklarasyondaki metin bizi bağlayacaktır. Bunu herkes bilsin" diye konuştu. (vatan)