Acil Hekimi Dr Yavuz Okur, sahur ve iftar arasındaki sürenin ortama 15-16 saat olduğunu hatırlatarak, yeterli ve dengeli beslenme düzenini korumak için oruç tutan herkesin mutlaka sahura kalkması gerektiğini söyledi.

Susamaya neden olmayacak, hafif, bol lifli, kızartma, kavurma, hamur işleri gibi yağlı yiyecekleri içermeyen beslenme programı ayarlanması ve kesinlikle sahurun atlanmaması gerektiğini ifade eden Doktor Yavuz Okur, "Bu şekilde ertesi gün oluşabilecek halsizlik, yorgunluk gibi olumsuz durumların da oluşmasına engel olunabileceğini” belirtti.

Ramazan ayında iftar ve sahur arasına ara öğün katılarak öğün sayısının 3-4 olarak tutulmaya çalışılması gerektiğinin üzerinde duran Okur, Özelikle bu dönemde yapılan beslenme hataları olarak, sahura kalkamadan gece yemek yiyerek yatmak, hızlı ve aşırı yemek yemek, sahurda posasız ve ağır besinlerin tüketimi, az su içilmesi ve fiziksel aktivite azlığı gösterilebilir dedi. Bunun dışında kabızlık problemi çekenler için posalı besinlerin daha fazla tüketilmesi konusunda öneride bulundu. Bunun için de meyve ve sebze tüketiminin arttırılması, ekmek olarak kepek veya çavdar ekmeğinin kullanılması ve özellikle su tüketiminin arttırılması gerektiğinin de altını çizdi.

İFTARDA NE YEMELİ

Okur, iftara su ve çorbayla başlanıp 10-15 dakika ara verildikten sonra, ana yemeğe geçilmesini, Ramazan ayında oruç tutarken beslenmeye daha çok özen gösterilip yağlı yiyeceklerden kaçınılması uyarısını yaptı. Özellikle yemeklerin ağır olmamasına, az yağlı olmasına ve yağda kızartılmadan yapılmış yiyeceklerin seçilmesine, sık aralıklarla az yemek tüketilmesine dikkat çeken Okur, "Sahurda posasız ve ağır besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.

Hafif bir kahvaltı yapılmalı, şeker içeren basit karbonhidratlar kan şekerinin aniden düşmesine neden olduğu için tercih edilmemeli. Protein içeren besinler süt, yumurta, peynir gibi, uzun süre tok tutucu özelliğinden dolayı tercih edilmeli. Tuzlu ve salamura besinler, susamaya neden olacağından tüketilmemeli. Az su içilmesi Ramazan ayında gözlenebilen en önemli beslenme yanlışlarındandır. Özelikle yemekten önce sıvı almaya özen gösterilmesi gerekir" diye konuştu.

ÖRNEK İFTAR MENÜSÜ

İşte Okur'un örnek iftar menüsü: Sahurda:1-2 dilim ekmek ya da pide, 1-2 dilim peynir ya da 1 adet yumurta, 5-6 adet tuzsuz zeytin veya 1adet ceviz, domates, salatalık, meyve ya da 1-2 çay kaşığı bal veya reçel tercih edilebilir.

İftarda: 1-2 adet zeytin ya da hurma veya peynir, 1 kâse çorba, 1 porsiyon et yemeği ya da etli sebze yemeği, az yağlı salata, 2-3 dilim ekmek ya da pilav veya makarna veya 1 dilim börek yenilebilir. Ara öğün olarak 2 adet meyve, 1 su bardağı süt ya da yoğurt, bundan 1-2 saat sonra da 1 kâse meyve kompostosu ve gece yatarken süt içilebileceğini belirten Doktor Yavuz Okur, dikkat edildiği takdirde sağlık bir ramazan ayı geçirmek bizim elimizde önemli olan ölçüyü kaçırmamak diye ifade etti.