Geçtiğimiz ay Esma Sultan Yalısı'nda düzenlenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi ve kızıyla katıldığı "6. Dünya Aile Zirvesi" akşam yemeği, benzeri görülmemiş hijyen skandalına sahne oldu.

Başbakan Erdoğan'ın eşi ve kızının da aralarında bulunduğu, 105 ülkeden davetlilerin katıldığı Dünya Aile Zirvesi yemeğinde gıdalarda yüksek oranda bakteri çıktı.

Başbakanlık korumalarının rutin tarama için laboratuvara gönderdiği yemek örneklerinden humus, çerkez tavuğu ve bademli pilavda yüksek oranda "Koli Basili" ve "Staph.aureus" bakterisi saptandı. Hijyen uzmanı Doçent Doktor Uğur Günşen iki bakterinin şiddetli gıda enfeksiyonlarına neden olabileceğini söyledi. 5 Aralık 2009 tarihinde yaşanan skandal, Beşiktaş Kaymakamlığı'nın savcılığa suç duyurusunda bulunmasıyla ortaya çıktı.

O gün, Esma Sultan Yalısı'nda 6. Dünya Aile Zirvesi sonrası bir akşam yemeği düzenlendi. Yemeğe, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Vali Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve eşleri ile 105 ülkeden çok sayıda yabancı davetli katıldı. Başbakanlık Koruma Müdürlüğü görevlileri rutin kontrol amacıyla yemeklerden numune alınması için Tarım Müdürlüğü'ne başvurdu.

İKİ KONTROLÖR DENETLEDİ

Talep üzerine Eyüp İlçe Tarım Müdürlüğü'nde görevli gıda kontrolörü Mine Sevil Kara ve Şirin Yılmaz gecede servis yapılan yemeklerden levrek balığı, zeytinyağlı soğuk mezelerden çerkez tavuğu ve humus, tatlılardan kazandibi ve garnitür olarak bademli pilavdan numune aldı. Numune alınması sırasında bazı eksiklikler de tespit eden kontrolörler, bu eksikliklerin tamamlanması için işletmeye 15 gün ek süre vererek rapor hazırladı. Esma Sultan Yalısı'nın işletmesi, önemli davetlerde cathering hizmeti veren büyük bir şirket tarafından yapılıyor. Numuneleri inceleyen İstanbul İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nün 18 Aralık 2009 tarihinde hazırladığı rapor hijyen skandalını ortaya çıkardı. Gıda kontrolörleri Mine Sevil Kara ve Gökhan Dik tarafından düzenlenen değerlendirme raporunda, o gece mönüde yer alan çerkez tavuğu, bademli pilav ve humus mezesinde normalin üzerinde "kanalizasyon bulaşığı" olarak bilinen "E.coli" (Koli Basili) ve "Staph.aureus" bakterisine rastlandığı belirtildi.

SUÇ DUYURUSU YAPILDI

Skandal rapor üzerine Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusu yaptı. Kaymakam Yücel suç duyurusunda, sorumluların TCK 185. maddeden yargılanmasını talep etti. İlgili maddenin içeriği ise şöyle: "...içilecek sulara veya yenilecek veya içilecek veya kullanılacak veya tüketilecek her çeşit besin veya şeylere zehir katarak veya başka suretlerle bunları bozarak kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşüren kimseye iki yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilir" Gıdayı yiyenlerde ishal görülebilir "E.COLİ" bakterisi genelde hijyen standardının düşük olduğunu gösterir. Bu tarz gıdalar hijyenik olarak da üretilmiş olabilir ama personel tuvaletten sonra elini sabunla iyi bir şekilde yıkamazsa direkt olarak gıdaya bulaşabilir.

"E.coli" ve "Staph.aureus" personel kaynaklı bulaşmaların mevcut olduğunu gösteren mikroorganizmalardır. Bazı tiplerinin şiddetli gıda enfeksiyonlarına sebep olduğu bilinmektedir. İlgili gıdayı yiyen insanların ishal tablosu ile karşılaşma riskinin büyük olduğu ortadadır.

Kaynak: Sabah Gazetesi