Kamuoyunda ''Çevreci Profesör'' olarak tanınan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, Türkiye'deki yemek israfını azaltmak amacıyla kampanya başlattı. 

Prof. Dr. Kural, kampanya kapsamında hazırlattığı ''İsrafa Hayır: Yemeğinizi tabağınızda bırakacaksanız, lütfen lokantama gelmeyin'' yazılı afişi, ilk olarak Kuruçeşme'deki bir restoranın girişine astı. 

Kural, burada yaptığı açıklamada, dünyada her gün 20 bin kişinin açlıktan öldüğünü, milyonlarca kişinin ise açlık sıkıntısı yaşadığını söyledi. 

İftar saatlerinde israfın daha çok arttığına dikkati çeken Kural, İslam dininde israfın haram sayıldığını, iftar sofrasının amacının ise paylaşmak ve yoksullara da ulaştırmak olduğunu ifade etti. 

Prof. Dr. Kural, ''Türkiye'de büyük bir israf var. Özellikle lokantalarda ve otellerin açık büfelerinde... Gitmediğim ülke kalmadı. Ülkemizdeki kadar israf olan başka bir ülke yok. Bunun için harekete geçtim'' dedi. 

Hazırladığı afişi asmak üzere çeşitli derneklerle görüşmelerde bulunduğunu kaydeden Kural, bu konuda ''Böyle bir levha açamayız, müşterimiz kaçar' şeklinde olumsuz yanıt aldığını belirtti. 
Kural, israfa karşı duyarlı davranan restoran, lokanta ve otel gibi yerlerden arta kalanların, organize edilmesi durumunda birçok aç insana ya da hayvanlara ulaştırılabileceğinin altını çizdi. 

Restoran sahibi Cemal Ülman da 15 yıl kadar süreyle Somali, Tanzanya ve Kenya gibi ülkelerde yaşadığını belirterek, oralardaki açlığı ve kuraklığı gördüğünü söyledi. 

Türkiye'de günlük yaklaşık 6 milyon ekmeğin çöpe gittiğini, bunun 500 bin ton buğdaya denk geldiğini kaydeden Ülman, israfa dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.