Marmariste faaliyet gösteren bir otel sahibi, tatil için geldiği memleketi Samsun'un Ladik ilçesinde kendisine ikram edilen ev yapımı pekmezi beğenince, seri üretim amacıyla tesis kurdu.

Edinilen bilgiye göre, uzun yıllar otellerde aşçılık yaptıktan sonra ticaret hayatına atılan Ömer Bozkurt (40), Marmariste bir butik otel işletmeye başladı.

Otelinde aşçılık mesleğini de sürdüren Bozkurt, tatil amaçlı geldiği memleketi Samsun'un Ladik ilçesinde kendisine ikram edilen bir ev yapımı pekmezi beğenince, pekmezin seri üretimi için tesis kurmaya karar verdi.

500 metrekarelik bir alanda yaklaşık 800 bin YTL harcama ile faaliyete geçirilen tesiste günlük 10 ton dolayında şeker pancarı işlediklerini belirten Bozkurt, bundan da 3 ton dolayında pekmez elde ettiklerini bildirdi.

Halen tesiste 20 ev hanımına istihdam sağlandığını, bu rakamı yaz aylarına doğru 40'a çıkarmak istediklerini anlatan Bozkurt, şunları kaydetti:
“Bir gün tatile memleketim Ladik ilçesine geldim. Bir komşumuz şeker pancarından kendi yaptığı pekmezi getirdi. Pekmezi yediğimde çok beğendim. Bunun ticari olarak üretilebileceğini düşünerek bu tesisi kurmaya karar verdim. Böylece komşumuzun kendi imkanlarıyla yaptığı pekmezi, biz teknolojiyle buluşturduk.”

İlçede yıllık 90 bin tonun üzerinde şeker pancarı üretimi yapıldığını anlatan Bozkurt, “biz de bu pancarların bir kısmını pekmez yaparak üretime katkıda bulunuyoruz” diye konuştu.

Tesiste pekmez yapımını bilen ev hanımlarının istihdam edildiğini de anlatan Bozkurt, “hem ilçedeki şeker pancarını değerlendirmek, hem de ev hanımlarını iş sahibi yapmak istedik” dedi.

Ömer Bozkurt, şeker pancarından yaptıkları pekmeze “Pekmezella” adını verdiklerini belirterek, marka oluşturma çabası içinde olduklarını ifade etti.

Şeker pancarı pekmezinin el değmeden hijyenik ortamda hazırlandığını anlatan Bozkurt, hedeflerinin elma, kuşburnu, armut ve yörede yetişen diğer meyvelerin pekmezlerini de yaparak ekonomiye katkı sağlamak olduğunu söyledi.
Pekmez tesisinde çalışan bayan işçiler ise, bugüne kadar kendi imkanlarıyla evlerinde yaptıkları şeker pancarı pekmezini şimdi seri olarak üretmekten memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Açılan pekmez fabrikası sayesinde aile bütçesine katkı sağladıklarını belirten işçiler, yaşanan ekonomik krizde iş sahibi oldukları için mutlu olduklarını da belirtti.