Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, 2010 yılının bankacılık sektörü için zorlu bir yıl olmasını beklediklerini söyledi. 2010 yılına ilişkin en önemli risklerin “kredi ve faiz” riski olduğunu vurgulayan Bilgin, bugün kârlı olan bankacılık sektörünün, elindeki mevcutları ilerisi için bir nevi yedek akçe olarak saklaması gerektiği konusunda uyardı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, BDDK 2010 yılı bütçesine ilişkin sunuş yapan Bilgin, 2009 yılı sektör karının bundan sonraki birkaç yılın en yüksek karlılık düzeyi olacağını vurguladı. Bilgin, "Esasında bugün kârlı olan sektörün elindeki mevcutlar, ilerisi için bir nevi yedek akçedir. Elde edilen karın bünyede bırakılması, aşırı düzeyde jestiyon-prim bonus dağıtılmaması konusundaki yaklaşımımız ve hassasiyetimizin temel sebebi de aslında budur” dedi. Tevfik Bilgin, 2010 yılına ilişkin en önemli risklerin “kredi riski ile sektörün aktif pasif vade uyumsuzluğunun neden olduğu “faiz riski” olduğunu belirtti.

11.5 MİLYAR TL YATIRIM

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2009 Temmuz ayından Ekim ayına kadar 620 adet yatırım teşvik belgesi ile 11,5 milyar lira sabit yatırım öngörüldüğünü söyledi. Babacan krize yönelik tedbirler kapsamında geliştirilen bölgesel ve sektörel teşvik sistemi çerçevesinde 2009 Temmuz ayından Ekim ayına kadar toplam 620 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini söyledi. Toplam 11,5 milyar liralık sabit yatırım öngörüldüğünü vurgulayan Babacan, bu yılın Ocak-Eylül döneminde Türkiye'ye giren doğrudan uluslararası yatırımların 6 milyar dolar düzeyinde olduğunu söyledi. Babacan, uluslararası sermayeli şirket sayısının 2003 sonunda 6 bin 323 olduğunu, 2009 Eylül sonunda ise 23 bin 57'ye çıktığını kaydetti./yeni şafak