Milli Kütüphane Başkanlığı bünyesinde yaklaşık 5 yıldır faaliyet gösteren Patoloji ve Restorasyon Laboratuvarı yeni cihazlara kavuştu.

Dubai'deki bir vakıfla imzalanan işbirliği protokolü kapsamında hibe edilen cihazlar yazılı eserlerin onarımı için teknolojik imkanlar sunuyor.

Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar AA muhabirine yaptığı açıklamada, derleme, satın alma, bağış veya değişim yoluyla sağladıkları materyalleri gerekli teknik hizmetleri tamamladıktan sonra araştırmacıların hizmetine sunduklarını söyledi.

Milli Kütüphanenin çeşitli materyal türlerinden oluşan 2 milyon 945 bin adetlik büyük bir koleksiyona sahip olduğunu anlatan Acar, bünyelerindeki el yazması eserlerin tümünün dijital ortama aktarıldığını, bu işlemin yaklaşık 4 yıl sürdüğünü, kendilerine yeni gelen eserlerin de aktarımını yaptıklarını bildirdi.

Koleksiyonlarındaki yazılı eserlerin korunmasına ve restorasyonuna büyük önem verdiklerini, gerekli koşullarda saklama yaptıklarını ifade eden Acar, Milli Kütüphane Başkanlığı bünyesinde 2006'dan bu yana çalışmalarını sürdüren Patoloji ve Restorasyon Laboratuvarının yeni cihazlarla donatıldığını belirtti.

El yazması ve nadir eserlerin korunması ve daha geniş kitlelere ulaştırılması amacıyla Birleşik Arap Emirlikleri Dubai Emirliği'nde bulunan Cuma El Macit Kültür ve Kültürel Miras Merkezi ile ''Kültürel ve Bilimsel İşbirliği Protokolü'' imzaladıklarını kaydeden Acar, ''Protokol kapsamında tarafların elinde bulundurduğu el yazması eserlerin dijital kopyaları karşılıklı olarak değiştirilebilecek. Laboratuvardaki makinelerin tamamını bize bu vakıf hibe etti'' dedi.

Acar, Ekim ayında cihazların laboratuvara kazandırılması dolayısıyla bir açılış yapacaklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Laboratuvar iki bölümden oluşuyor. Elle ve makinalar yardımıyla restorasyon yapılıyor. Elle onarımın yapıldığı bölümde arkadaşlarımız el yazması nadir eserleri inceliyorlar, sıkıntı nedir, kurt yeniği, mantar var mı belirliyorlar. Sayfa sayfa elle tamir yapıyorlar, oldukça emek ve özen isteyen bir iş yapıyorlar. Kağıtlarda yırtık olan yerler varsa tamir ediyorlar, takviye kağıtlarla yeniliyorlar. Cilt ve sayfalar ayrı ayrı ele alınıyor. El yazması bir eserin onarımı sayfasına göre 6 ay sürebiliyor.

Restorasyon için gerekli olan cihazlar laboratuvarda mevcut. Depodan çıkan eser buradaki aletlerle mantar, böcek ve tozlarından arındırılıyor. Konusunda uzman patolog, biyolog ve kimyager arkadaşlarımız burada görev yapıyor. Öte yandan yırtık olan gazete ve basma eserin onarımı da burada yapılıyor. Yırtık olan eser bir takım işlemlerden geçiriliyor. Buradaki amacımız Milli Kütüphane koleksiyonunu geleceğe taşımak ve araştırmacıların hizmetine sunmak.''

Acar, eserlerin onarımı için teknolojinin imkanlarından yararlandıklarını ve korumanın sağlanması için tüm gayreti gösterdiklerini sözlerine ekledi.