Van Gölü sahillerinin cıvıl cıvıl olduğu bu günlerde havanın soğumasıyla birlikte vatandaşlar yeniden soba kurmaya başladı. Özellikle gece ve sabah saatlerinde soğuk havanın etkili olduğunu söyleyen vatandaşlar, Haziran ayında soba yakılmasının çok alışılmadık bir durum olduğunu söyledi.
 
Gevaş merkezde sonbahar mevsiminden beri sobayı kaldırmadıklarını belirten kahvehane işletmecisi İsmet Denktaş isimli vatandaş, "Haziran ayında olmamıza rağmen havalar bir tü rlü ısınmadı. Müşterilerim sürekli, 'Üşüyoruz' diye dert yanmaya başlayınca ben de çözümü soba yakmakta buldum. Uzun geçen kış mevsimi nedeniyle stok yaptığım yakacağım da bitti. Ben de çözümü çevreden kağıt, karton, tahta, talaş toplayıp sobaya atmakta buldum. Şu ana kadar müşterilerim bu hizmetten memnun. Ben yıllardır bu iş i yapıyorum, ilk defa böyle bir durumla karşılaşıyorum. Havalar böyle devam ederse uzun bir s üre daha sobayı kaldırmayacağım. Sıcak çayıma rağmen ısınmayan m üşterilerim bu vesileyle ısınmış oluyor" dedi.
 
Bahçelievler Mahallesi Muhtarı Hüsnü Fırat ise, bu mevsimde sobaların kurulmasın ın alışılmışın dışında durum olmadığını ifade ederek, "65 yaşındayı m, bu yaşıma kadar 15 Haziran'a kadar böyle bir soğuk görmedim. Gördüğünüz gibi halen soba yanıyor, biz de burada oturup sobanın yanında ısınıyoruz" ifadelerini kullandı.
 
İrfan İbalı adlı esnaf ise, "Burada aynı zamanda çiftçilikle uğraşıyorum. Bu soğuk havalardan dolayı hasılat verimi zayıf oluyor, vatandaşlar mağdur. Havalar ısınmadığı için ekinler fazla verimli olmuyor. Biz de boş vakitlerimizi burada yanan sobanın etrafında geçiyoruz" şeklinde konuştu.