Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Göktekin, yaz aylarında hipertansiyona dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, ''Çok sıcak havalarda olabildiğince dışarı çıkmamalı ve olabildiğince sıvı alınmalıdır. Ancak tuzlu gıdaları tüketirken gene de aşırıya kaçmamak gerekir'' önerisinde bulundu.

Prof. Dr. Göktekin, yaptığı yazılı açıklamada, hipertansiyonun görülme sıklığının yaşla birlikte arttığını vurgulayarak, hipertansiyon görülme sıklığının 35-64 yaş arasında yüzde 42.3, 65 yaş ve üzerinde ise yüzde 75.1 olduğunu belirtti.

Günümüzde beslenme ve yaşam tarzı ile çevresel etkenlere bağlı olarak genç bireylerde de hipertansiyon sıklığının arttığına işaret eden Prof. Dr. Göktekin, yaz aylarında hipertansiyona dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Bilinenin aksine çay içenlerde hipertansiyon gelişme riskinin daha az olduğunu ifade eden Prof. Dr. Göktekin, bin 507 Çinli üzerinde yapılan araştırmada, hipertansiyon gelişme riskinin günde 120-600 mililitre çay içenlerde yüzde 46, 600 mililitre çay içenlerde ise yüzde 65 olduğunun tespit edildiğini anlattı.

Sıcak havaların özellikle aşırı nemle beraber birleştiği takdirde hipertansiyon hastalarında olumsuz etkilere yol açabildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Göktekin, açıklamasında, şunları belirtti:

''Vücuttaki aşırı su ve tuz kaybı, kontrol altında hipertansiyonu olan bir hastanın kan basıncında ani düşmelere yol açabilir. Ayrıca kan basıncını düşürmek için kullanılan ilaçların bazıları da su ve elektrolit atılımı yaptığı için olumsuz tablolar ortaya çıkabilir. Bundan dolayı çok sıcak havalarda olabildiğince dışarı çıkmamalı ve olabildiğince sıvı alınmalıdır. Ancak tuzlu gıdaları tüketirken gene de aşırıya kaçmamak gerekir.''

Hastaların yüzde 95'in de sebebi tespit edilemeyen hipertansiyon olduğunu gördüklerini ifade eden Prof. Dr. Göktekin, geriye kalan yüzde 5'lik grupta hipertansiyona neden olabilecek sebepleri ise ''Böbrek hastalıkları, tiroit problemleri, böbrek üstü bezinden ve diğer salgı bezlerinden kaynaklanan hormonal problemler, ilaçlar ve madde bağımlılığı'' olarak sıraladı.

Prof. Dr. Göktekin, vatandaşlara ''belli yaştan sonra tansiyonlarını ölçtürsünler. Hiç tansiyonunu ölçtürmeyen hipertansiyon hastaları var. Özellikle baş ağrısı olanların mutlaka tansiyonunu ölçtürmesi gerekiyor'' uyarısı yaptı.

Prof. Dr. Ömer Göktekin, hipertansiyona karşı şu tavsiyelerde bulundu:

''Gıdaları pişirmede tuz kullanmamak, masadan tuzu kaldırmak gerekiyor. Ekmekte çok tuz var. Tüketilecekse tuzsuz ekmek tüketilmeli. İşlenmiş gıdalar yerine doğal yiyecekler tercih edilmelidir. Turşu vesaire yasak. Alkollü azaltmak ve sigarayı bırakmak şart. Günde 30 dakika egzersiz yapanlarda hipertansiyona bağlı ölüm oranı yüzde 60 daha az. Egzersiz sabah ya da akşam saatlerinde tercih edilmeli. Bir porsiyonunda 30 miligramdan fazla sodyum olan içecekler tüketilmemeli. Yaz aylarında mesela soda çok tüketiliyor, tansiyon hastalarının soda içmemesi gerektiği söylenir, önemli olan sodanın içindeki sodyum miktarıdır. Şalgam suyu tansiyonu yükseltebilir. Meyan kökü bazı bölgelerimizde çok içiliyor biliyorum, o tansiyonu yükseltebilir. Gazlı içeceklere de dikkat etmekte fayda var.''