BBP yöneticileri kaza yapan helikoptere ruhsatlı olarak tescil edilen ELT cihazı ile Ulaştırma Bakanlığı'nın kendilerine gösterdiği cihazın birbirinden farklı olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

BBP lideri Yaşar Topçu, basın toplantısı düzenleyerek son günlerde helikopter kazası hakkında çıkan haberleri değerlendirdi. Topçu, Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının hayatını kaybettiği helikopter kazasın üzerinden (25 Mart 2009) 6 ay 12 gün geçtiğini hatırlatarak, kazanın halen milletin vicdanında kapanmadığını devletin itibarının karlar altında kaldığını söyledi.

Kaza ile ilgili gerçekleri ortaya çıkaracak siyasetin başında olanların millete karşı devlete karşı sorumlu bulunduklarının altını çizen Topçu, helikopterin ruhsatı ve uçması ile ilgili sorumlu olan kurumlar hakkında milletin beklediği bir tek adımın bile atılmadığını söyledi. Topçu, son günlerde basında ELT cihazı hakkında çıkan haberleri eleştirdi. "Yok, ters dönmüş yok toprağa sinyal vermiş." diyen Topçu, bu tür haberlerin yönlendirme ve karartma amaçlı olduğunu söyledi. Topçu, kendilerinin bilgi ve belge ile üzerinde durduğumuz kazanın alelacele bir yerlere bağlanmak istendiğini savundu.

Topçu, kazanın olduğu gün içişleri bakanı ve yetkililerin yaptığı açıklamaları eleştirerek, "Önce helikopterde ELT cihazı yok dendi, cihaz bozuk dendi. Aslında cihaz var ama anteni kırık sinyal alınamıyoruz dendi, hep birbiri ile çelişen açıklamalar yapıldı. Biz Alman ekibi ile araştırdık, bize anten kırık dendi. Ama cihazın takılı olduğu yerde bir çizik bile yok. Daha evvel söylenen neydi?" diye sordu.

HELİKOPTERLERİN ÇOĞUNDA ELT CİHAZI YOK

Yetkililerin ve helikopter şirketi sahibinin açıklamalarını göz önünde bulundurarak Alman ekibi ile bir değerlendirme yaptıklarını aktaran Topçu, "Bizim tespitlerimize göre uçuş ruhsatı verilen birçok helikopterde bu ELT cihazı yok. Ulaştığımız bilgi ve belgeler Alman heyetinin olay yerinde çektiği fotoğraflar. Enkazın apar topar kaldırılması. Hepsi soru işareti. Biz ELT cihazı nerde dediğimizde bize Ulaştırma Bakanlığında bir ELT cihazı gösterildi. Bize gösterilen cihazı uzmanlar sorduk. Uydu üzerinden 2 dakika içinde helikopterin yerini tespit edilebilirdi. Helikopter kriterlere göre ruhsatlandırılsa idi 2 dakika içinde telefonlara ihtiyaç kalmadan olay yeri tespit edilebilecekti. Devletin itibarı karlar altında kalmayacaktı." diye konuştu. Topçu kazada hayatını kaybedenleri andığı sırada duygulandığı gözlendi. Bir süre duraksayarak konuşmasına ara verdi. Ruhsattaki ELT cihazına ulaşmak için çok uğraştıkların anlatan Topçu, partinin kurduğu araştırma komisyonu başkanı olan Genel Başkan Yardımcı Dr. Ahmet Şanverdi'den bilgi vermesini istedi.

Şanverdi ise Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu'na yazdıkları yazılar neticesinde kaza yapan helikoptere ruhsatlı olarak tescil edilen ELT cihazı ile Ulaştırma Bakanlığı'nın kendilerine gösterdiği cihazın birbiriden farklı olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Şanverdi şunları söyledi: "Ruhsata işlenen ELT ile Ulaştırma Bakanlığı'nın kendilerin gösterdiği cihazın birbirinden farklı. Üstelik kaza yapan helikoptere tescil edilen bu cihaz eski model ve Şubat 2009 tarihinden itibaren dünya tedavülden kalkmış."

BAŞBAKAN SORUŞTURMA PROSEDÜRÜNÜ BAŞLATSIN

BBP olarak ilgili kurumlardan bilgi ve belge almak için deveye hendek atlattıklarını belirten Topçu, "Resmi makamlardan resmi bilgi belge gelmiş değildir. Meclis Araştırma Komisyonu'na bile zorluk çıkarıldı. Kaza hakkında şahıslara ve kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunduk. Savcılık, yetkili etkili bakan ve Başbakan'dan ilgili kurumlara dava açmak için müsaade bekliyor. Sayın Başbakan'dan bir an evvel gerekli prosedürü başlatmasını bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'ndan, Meclis Başkanı'ndan bekliyoruz." diye konuştu Topçu, DTP milletvekillerini kastederek Meclis Başkanı Şahin'in beyanatları ile sahip çıktığı vekiller gibi Kosova Dostluk Grubu Başkanı olan Milletvekili Muhsin Yazıcoğlu'nun hukukuna sahip çıkmasını istedi Topçu, Başbakan'dan beklentilerinin bir an önce helikopterin uçuşunu denetleyen kurumları ve ruhsat verilmesi konularını soruşturması isteyerek, "Helikopter ruhsatlandırmada bir sorun var mı? Helikopteri kim uçmaya yetkili kıldı ise kaza günü yanlış bilgi veren yetkili hakkında soruşturma başlatılmalı mı? Tüm bunlar konusunda açıklama bekliyoruz. Siyası erkten girişim ve netice bekliyoruz." dedi.

Topçu, son olarak içten ve dıştan tüm tahrik çabalarına rağmen BBP'nin, aklı öne koyacak bilgi ve belgelerle hukuku esas alarak işleri takip edeceğinin altını çizdi. Topçu, "Ama bu usulümüz eğer yeterli görülmüyorsa milletin sabrını tüketmesinler." uyarısında bulundu. / vatan