TÜBİSAD (Bilişim Sanayicileri Derneği), yaz saati uygulamasına bu yıl Bakanlar Kurulu kararı ile 27 yerine 28 Mart tarihinde geçilecek olmasının bu geçişi otomatik olarak yapan dijital sistem ve altyapılarda sorunlara yol açabileceği uyarısını yaptı.

Her türlü işlemde yanlış saat bilgisinin oluşacak olması nedeniyle, hem kurumlar hem de son kullanıcılar üzerinde olumsuz etki oluşturacağı belirtildi. TÜBİSAD "ın bu konuda dikkat çektiği konular şöyle:

Haberleşme aksayabilir

Öncelikle tüm kuruluşlardaki belki de yüzlerce programın manuel olarak (elle) tarih değişimlerinin yapılması gerekecektir. Örneğin, telekom operatöründe bu uygulama bir opeatöre, 300"den fazla uygulama ve veritabanı sunucusu olmak üzere bütün elektronik sistemlerin yeniden manuel ayarlama yapma ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Bu uygulamalar, faturalamadan haberleşmeye kadar pek çok konuyu kapsamaktadır.

Para transferlerinde sorun

Bunların yanı sıra pazar günü işlem yapan iş yerleri ile bankacılık sistemlerinde para transferleri yanlış zamanlarda gözükecek. Uluslararası havayolu taşımacılığında saat farkından aksaklıklar doğacak. Kişisel uygulamalarda pazar günü için ajandada yer alan hatırlatma, alarm, randevu gibi kayıtların kayması ve belli saatlerde verilen, saat başı ücretlendirme yapılan servislerde aksaklık yaşanacak.

bugün