Erkal, yaptığı yazılı açıklamada, kanserin her yaş grubunda görülebileceğini belirterek, kanserin önlenmesi için bazı tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti. Sigaranın en geçerli kanser nedenlerinden biri olduğuna dikkati çeken, Erkal, başta akciğer kanseri olmak üzere, yemek borusu ve idrar kesesi kanserinin de sigarayla ilişkili olabileceğini ifade etti.
Yaz aylarında kanser riskinin arttığına işaret eden Erkal, ''Yaz aylarında özellikle korumasız olarak güneşe maruz kalmak, uzun dönemde kansere yol açabilir. Özellikle cilt kanserinin bazı türleri uzun süreli ve korumasız güneşe maruz kalma durumunda ortaya çıkmaktadır. Güneşin zararlı etkinlerinden korunmak için mutlaka güneş koruyucu kremi ve geniş çeperli şapka kullanılmalıdır. Ayrıca mümkün olduğunca güneşin tepede olduğu saatlerde güneşe çıkılmamalıdır'' ifadelerini kullandı.

Erken tanının önemi

Erkal, tedavide erken tanının önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Kanserler için tarama testleri hastalıkların erken tanınmasını ve hastanın erken tedavi edilmesinin önünü açabiliyor. Prostat kanserinde özellikle 60 yaşın üzerindeki erkeklerin belli aralarla yaptırdıkları PSA kan testinin değerlendirme sonucuna göre yapılabilecek biyopsi, bu hastaların erken prostat kanseri tanısı almasını gündeme getirebilir ve böylece prostat kanseri tedavisindeki başarı oranlarımız iyileşebilir. Erken tarama testlerinin içinde geçerliliği olan ikinci hastalık ise meme kanseridir. Yine belli bir yaşın üstündeki kadınlarda belli aralıklarla yapılan mamografi bu kadınlarda da saptanacak olan meme kanserlerinin tedavi edilecek zamanda tanınması, tedavisinin iyi olmasını sağlayabilir. Rahim ağzı kanseri de erken teşhisin ardından tedavi edilebilir.''