Gineli futbolcu Cumhuriyet Bayramı'nda İbrahim Üçüncü adıyla Türk vatandaşı oldu. 

Trabzonspor'a Cumhuriyet Bayramı'nda müjdeli bir haber geldi. İbrahima Yattara dün Türk vatandaşı oldu. 2003 yazında bordo-mavili takıma transfer olan ve bu süreçte gerek konuşmasıyla, gerekse yaşam biçimiyle tam bir "Türk"ü andıran Yattara'nın sorununa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çare oldu. 2008'de Türkiye'deki 5. yılını doldurduktan sonra vatandaşlık başvurusu yapan ve bekleyişte olan Gineli futbolcunun durumunu öğrenen Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'ya, "Yattara'nın Türk olması için gerekli işlemleri başlatalım" talimatını verdi. Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri nedeniyle dün Ankara'da bulunan Başbakan Erdoğan, Yattara'nın iki yıl önce yaptığı vatandaşlık başvurusunun sonuçlanmadığını öğrenince hemen devreye girdi. 18 Eylül 2008'de Trabzon Valiliği'nde yapılan ve "Gine ile çifte vatandaşlık anlaşması yok" denilerek geri çevrilen vatandaşlık başvurusunun tekrar işleme konması emrini veren Başbakan Erdoğan, müsteşar Efkan Ala'dan bizzat bu işle ilgilenmesini istedi. Başbakan'ın bu talimatı hemen uygulamaya konuldu ve Yattara dün Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşı oldu. Yattara'nın yeni adı da İbrahim Üçüncü oldu.

BAŞBAKAN'A TELEFONLA TEŞEKKÜR
İki yıl önce başvurusu kabul edilmediği için çok iyi bilmesine rağmen basın toplantılarında Türkçe yerine Fransızca konuşmaya başlayan Yattara yani yeni adıyla İbrahim Üçüncü, müjdeli haberle havalara uçtu. Türk ulusunun en önemli günlerinden Cumhuriyet Bayramı'nda Türk olduğunu öğrenen Yattara, dün akşam saatlerinde yapılan antrenman sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la telefonla görüştü ve teşekkür etti. Görüşme sırasında Başbakan, Gineli yıldıza, "Biz üzerimize düşeni yaptık. Şimdi sıra sende. Senden de 3 çocuk bekliyorum" esprisini yaptı. Türk vatandaşlığına geçtiğini bizzat Başbakan'ın ağzından öğrenen Yattara ise bu espriye, "İki tane var zaten.
Üçüncüsüde yolda, merak etmeyin" yanıtını verdi.

Hayatımın en mutlu günü
Sürmeneli lakabı ile tanınan Yattara'nın nüfus işlemlerinin de bu ilçede yapılacağı öğrenilirken, Gineli yıldız, "Ne söyleyeceğimi bilemiyorum. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın kutlandığı bir günde böylesine bir haber almak beni çok mutlu etti. Sevinçten çığlık atasım geliyor" dedi. Sayın Başbakanımız Tayyip Erdoğan'a binlerce kez teşekkür ettiğini tekrarlayan yıldız futbolcu, "7 senedir Türkiye'de yaşıyorum. Kendimi uzun süredir Türk gibi hissediyorum. Sokakta vatandaşla iç içeyim, camiide namazımı kılıyorum, arkadaşlarıma Türkçe espriler yapıyorum. Başbakanımız bana hayatımdaki en güzel hediyeyi verdi. Şükürler olsun, artık Türk oldum" yorumunu yaptı.

ÜÇ YIL SONRA
İbrahim Üçüncü adını alan Gineli, iki yıl önce Türk vatandaşlığı için başvurmuştu. Yasa gereği bu başvurudan 5 yıl sonra Türk vatandaşı olunuyor. Trabzon'un yıldızı, 2013'te sahalara Türk olarak çıkabilecek.