Ulaştırma Bakanı Yıldırım, İzmir Gemi Mühendisleri Odası'nca düzenlenen "Denizci Ünlülerimiz ve Denizcilik Sorunlarımız" konulu panele katıldı.

EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu'nun yönettiği, gazeteci Necati Zincirkıran, yazar Gani Müjde, gazeteci Meriç Köyatası, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan'ın da konuşmacı olduğu toplantıda konuşan Bakan Yıldırım, denizciliğin altın yıllarını yaşadığını, daha da büyemesini beklediğini söyledi.

Buna karşın denizciliğin henüz istenilen seviyede olmadığını belirten Yıldırım, Türkiye"nin ilgi ve coğrafyasından kaynaklanlan bu potansiyelden daha fazla yararlanması gerektiğini söyledi.

Yıldırım, “Gemi yapım sektöründe 2003 yılında 23'üncü sıradaydık. Bugün 5'inci sıradayız. Gemi inşaat sektöründe sipariş sayısı binin üzerine çıkarsa, bu konuda üç büyük ülke arasına girersek gerçek hedefi tutturduğumuzu söyleyebilirim. Gidişat oraya doğrudur. Biz göreve geldiğimizde 37 tersanede faaliyet varken bu 76"ya çıktı. 50"nin üzerinde devam eden inşaatlarla birlikte 125 yeni gemi yapım tesisi kazandırmış oluyoruz. Bu tesislerde 200 bin detweight tonun üzerinde gemileri de üretmeye başladık” dedi.


Panelde Bakan Yıldırım'dan sonra konuşan Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Türk Bayrağı taşıyan yatlar yüksek vergi öderken, ABD, Yunanistan gibi başka ülkelerin bayraklarını taşıyan yatların vergi ödemediğini, bunun önüne geçmek için motorlu taşıtlar vergisinde düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Kalkavan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın kendilerine, artık seçimin bittiğini bu dönemde vergi düzenlemelerinin yapılabileceğini söylediğini iddia ederek, “Bakan Unakıtan, seçim öncesinde "ekmekten vergi alınırken zenginlere kıyak yapılıyor" söylemlerine yol açabileceği nedeniyle bu düzenlemeyi ertelediklerini söyledi. Biz Unakıtan"ı ikna ettik, artık top sizde” dedi.

Bakan Yıldırım da Kalkavan'a bu konuda söz verdiklerini belirterek, “Zenginlerin vergisini indirdiniz, dar gelirliyi inlettiniz gibi siyasi söylemlere muhatap olmamak için bu konuda harekete geçemedik. Artık erteleme lüksümüz yok. Konu en üst düzeyde biliniyor. Üzerinde çalışılıyor” dedi.