Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Quinnipiac Üniversitesi Alternatif Yatırım Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Osman Kılıç, kriz ortamında sanayicilerin yatırımlarda acele etmemesi ve potansiyel pazarlara yönelmesi gerektiğini belirtti.

Kılıç, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, tüm dünyada devam eden bir ekonomik krizin olduğunu ve bu krizde her ülkenin kendine göre çıkış yolu aradığını söyledi. Kriz ortamlarında yatırımcıların acele etmemesi gerektiğini ifade eden Kılıç, şu görüşleri dile getirdi: 

''Türkiye sanayi üssü bir ülke. Aşırı derecede sanayi yatırımı var. Dünyada şu anda krizden dolayı panik havası var. Bu tür panik yaşanan ortamlarda sanayicinin yapacağı yatırımları biraz bekletmesi lazım. Sanayicimiz bu tür kriz ortamlarında, yatırımlarda acele etmemeli. Bunun yerine potansiyel pazarlara yönelmesi lazım. Afrika, Güney Amerika, Asya'da potansiyel pazar var. Sanayicimizin önceliği bu tür ortamlarda potansiyel pazarlara nasıl girebileceğinin yollarını araştırmak olmalı. Sanayicimiz araştırmalarını hızlandırmalı.'' 

Türkiye'de ithalatın yeterince önemsenmediğini belirten Kılıç, Türkiye'de ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 50 olduğunu, bunu yüzde 80'lere çekebilmesi gerektiğini vurguladı. 

Kılıç, Türkiye'nin en büyük sıkıntısının enerji olduğunu ve devletin enerjiye yatırım yapması gerektiğini belirtti. 

Merkez Bankası'nın cari açıkla ilgili son günlerde izlemiş olduğu politikaları son derece doğru bulduğunu dile getiren Kılıç, şunları kaydetti: 

''Merkez Bankası'nın attığı adımlar bir kaç ay içerisinde ekonomide olumlu bir şekilde görülür. Türkiye'nin en büyük sıkıntısı enerji. Türkiye'nin uzun vadede kendi enerjisini kendisinin üretebilmesi için doğalgaz, petrol gibi enerji alanlarına ciddi şekilde yatırım yapması lazım. Baraj yapımı, özel sektörde bir furya haline geldi. Devletin, enerji yatırımının yanı sıra petrol ve doğalgaz çıkarma çalışmalarına yönelmesi gerekiyor. Son dönemde kayaların kırılarak içerisindeki sıkışmış gazı bulmaya yönelik yapmış olduğu çalışmaları doğru buluyorum. Bu konu, üzerine düşülmesi gereken bir konu.'' 

Batı'da kriz yaşandığını, Ortadoğu'da olaylar olduğunu anlatan Kılıç, Türkiye'nin ise çok hızlı geliştiğini, önümüzdeki 5 yıl iç inde kimsenin bile tahmin edemeyeceği çok önemli bir noktaya geleceğini söyledi. Kılıç, ''Hem Doğu'da hem Batı'da Türkiye'ye olan ilgi artıyor. Dünya değişiyor. Türkiye ise normalden çok hızlı değişiyor ve popülaritesi git gide artıyor'' dedi.