Dil eğitimi için bulunduğu ABD’de beyin kanaması geçiren ve boyundan aşağısı felç kalan Türk kızı Nilay Yazıcı, İstanbul’da gördüğü bir aylık tedavinin ardından ayağa kalktı.
 
GÜZEL sanatlar mezunu Nilay Yazıcı henüz 31 yaşında. Hiç beklemediği bir anda bir hastalık yüzünden ölümle burun buruna gelen Yazıcı, dil eğitimi için gittiği San Fransisco’da beyin kanaması geçirdi. ABD’de geçirdiği beyin ameliyatından sonra hayata tutundu Nilay. Ancak yaşamının geri kalanını boynundan aşağısı olmadan geçirecekti, felç olmuştu. Burnundan beslenen, boynunu bile tutamayan genç kadın, doktorların fizik tedavi için sevkettiği hastaneler yerine ülkesine dönmeyi seçti. Ambulans uçakla türkücü İbrahim Tatlıses’in de tedavisinin yapıldığı Darüşşafaka Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilen Nilay, birkaç ayda konuşmaya, yemek yemeye ve yürümeye başladı.
 
Tatlıses’e uygulanan yöntem
 
Başından geçenleri anlatan Nilay Yazıcı  “Şiddetli baş ağrılarım vardı. Bir akşam arkadaşımı uyandırdım, kusmaya da başladım. Birkaç saat sonra hiçbir yerim tutmuyordu. Beyin kanamasıymış, ameliyat oldum ama vücudum felç oldu. Fizik tedavi için Türkiye’ye dönmek istedim. Havaalanına geldiğimizde Türkçe sesler duymak bile iyi hissettirmişti. Çok iyi hekim ve tedavi merkezlerimiz var, onlar sayesinde ayağa kalktım” dedi.
 
Yürüme robotu Lokomat ayağa kaldırdı
 
Amerika’daki doktorları, Darüşşafaka Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Tıbbi Koordinatörü Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon ile telefonda görüşerek bilgi verdikten sonra nakil süreci başladı. Nilay’a hem yürütme cihazı Lokomat hem de su içinde yürüme egzersizi sağlayan ‘treadmill’ tedavisi uygulandı. Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon aileye yaptığı açıklamada “Bize getirildiğinde yutkunması bile yoktu. Hiçbir zaman Nilay’ın başaramayacağını düşünmedim.
 
Tamamen yatağa bağımlı durumda geldi, yürüyerek çıktı. Rehabilitasyonda ana dilde iletişim son derece önemli. Amerika’yı değil kendi ülkesini tercih etmiş olması çok doğru bir karardı” açıklaması yaptı.