Türkiye"de yastık altı altın miktarının 50 milyar doları bulduğunu söyleyen İstanbul Altın Borsası Başkanı Osman Saraç, "Ekonomik krizin başlamasıyla şubat ayı başına kadar 2.5 milyar dolarlık altın ekonomiye kazandırıldı" dedi.

EKONOMİK krizin etkisiyle yastık altında saklanan altınlar ekonomiye kazandırılmaya başlandı. Yastık altı altınların toplam tutarının 50 milyar dolara yaklaştığını söyleyen İstanbul Altın Borsası Başkanı Osman Saraç, "Altın borsasının kuruluşundan bu yana yani 13 yıldır ilk defa ocak ayında altın ithalatı yapılmadı. Krizin Türkiye"ye sıçradığı ekim ayından bugüne kadar toplam 2.5 milyar dolarlık yastık altı altın ekonomiye kazandırıldı" dedi.

100 ton altın çıktı

Kriz dönemlerinde altınların yastık altından çıktığını vurgulayan Osman Saraç, altın piyasasındaki son durumu şöyle değerlendirdi: "Krizde altına güven daha çok artıyor. Fiyatlar da bu güvenle birlikte değişiyor. Ülkemizde ise altın bozduranların sayısında son dönemlerde önemli bir artış var. Nakit paraya sıkışan tüketici yastık altından altınları çıkartıp ekonomiye kazandırıyor. Yaptığımız incelemelere göre 4 ayda toplam 2.5 milyar dolar değerindeki 100 ton yastık altı altın ekonomiye kazandırıldı. Ancak bu rakamlar daha da çıkabilir. Önümüzdeki günlerde sektör nasıl bir yol izleyecek göreceğiz."

Talep fiyatı etkiledi

Altının ons fiyatının 2008 yılı mart ayında 1030 doları gördüğünü hatırlatan Osman Saraç, şu bilgileri verdi: "Tüm dünyada yatırımcıların altına talebi fiyatları yükselten başlıca etkendir. Altın fiyatlarının TL cinsinden rekor seviyelere ulaşması Türkiye"nin külçe altın ihracatına da olumlu etkisi olmuştur. Yüksek seyreden fiyatlar bireysel yatırımcıların altınlarını satmalarına sebep oldu ve yastık altı altından ekonomiye ciddi kaynak sağlanmıştır. Yatırımcılar 2008 yılı içerisinde hem yüksek fiyatlardan yararlanmış hem de likidite ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hurda altın arzı gerçekleştirdi."

Türkiye"de mevcut 40 binin üzerinde kuyumcu bulunduğunu açıklayan Osman Saraç, altının ihracatını şöyle anlattı: "Kuyumcular vasıtası ile İstanbul Kapalıçarşı"ya ulaşan hurda altınlar önce Türkiye"de kurulu rafinerilerde uluslararası standartlarda külçe altına dönüştürülüyor. Standart külçe altınlar daha sonra İstanbul Altın Borsası üyelerince alım satıma konu edilerek üyelerimizce ihraç ediliyor."

Gelişmiş ülkelerin yapısına ulaşmalı

İSTANBUL Altın Borsası"nın önümüzdeki döneme ilişkin hedefleri hakkında da bilgi veren Osman Saraç, şunları dile getirdi: "Borsanın gelişmiş ülke örneklerine paralel bir organizasyon yapısına ulaşması en büyük hedefimiz. Ayrıca borsanın dünya ticaretinde bölge ülkelerle ve Ortadoğu bölümünün etkin bir üyesi olmasını sağlamak için çalışıyoruz. Altının menkul kıymet haline getirilmesinde katkıda bulunmak, altına dayalı türev araçlarının geliştirilmesi ve fon yönetim tekniklerinin etkin kullanılmasını sağlayacağız."